#FilterDrop: Το hashtag που επαναστατεί απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς του Instagram

Πως ένα μοντέλο κατάφερε να απομυθοποιήσει  την τελειότητα των φίλτρων στα social media

 

Κωνσταντίνα Κύρκου

 

Η αναβάθμιση των social media και κυριότερα του Instagram έχει καταστήσει δύσκολη την διάκριση μεταξύ του αληθινού και του ψεύτικου την εποχή που διανύουμε. Το editing έχει μπει για τα καλά στην posting ρουτίνα μας αφού όσο και αν δεν το πιστεύουμε, δυσκολευόμαστε να κοινοποιήσουμε οτιδήποτε χωρίς το κατάλληλο φίλτρο, που αυτομάτως θα το κάνει πιο ελκυστικό. Στην αρχή ξεκινάς πειράζοντας λίγο τον φωτισμό και τα χρώματα της φωτογραφίας και καταλήγεις να εξαφανίζεις σπυράκια, ρυτίδες, κυτταρίτιδα ενώ έχεις ήδη φροντίσει να κάνεις λευκότερα τα δόντια και να μικρύνεις την μέση.  Άλλωστε σύμφωνα με τα στατιστικά η τέλεια επιδερμίδα χωρίς ίχνος ψεγαδιού, η γαλλική μύτη και τα πλούσια λαμπερά μαλλιά είναι η «πραγματικότητα» κάθε επίδοξης influencer. Κάτι τέτοιο ασφαλώς έχει αλλάξει εξολοκλήρου την έννοια της αληθινής ομορφιάς, μεταβάλλοντας τα πρότυπα της.

View this post on Instagram

throwback 🤍🤎

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner) on

Την επικινδυνότητα της κατάστασης θέλησε να γνωστοποιήσει το μοντέλο και makeup artist,  Sasha Pallari, δημιουργώντας ένα beauty positive κίνημα με hashtag #FilterDrop. Όλα ξεκίνησαν όταν το 28χρόνο μοντέλο παρατήρησε πως πολλά beauty brands, αναδημοσιεύουν φωτογραφίες και stories από influencers που έχουν χρησιμοποιήσει εκτός από το προϊόν ομορφιάς τους και φίλτρα του Instagram. Σύντομα η ίδια κατέληξε πως κάτι τέτοιο είναι παραπλανητικό ώστε να το προωθούν οι ίδιες οι εταιρείες καλλυντικών ή προϊόντων ομορφιάς. Η Pallari χωρίς να χάσει χρόνο μοιράστηκε τους προβληματισμούς της με τους followers της, άλλαξε κατεύθυνση και ξεκίνησε να γεμίζει το Instagram feed της με αρετουσάριστες φωτογραφίες της, τις οποίες συνόδευε το #FilterDrop.

 «Αρκετοί είναι αυτοί που μοιράστηκαν μαζί μου τις προσωπικές τους ιστορίες καθώς και πόσο τους επηρεάζει αυτό στην καθημερινότητα τους, αφού σκέφτονται πως δείχνουν απαίσιοι, μπροστά σε όλους τους «τέλειους» του Instagram» ανέφερε χαρακτηριστικά το μοντέλο σε συνέντευξή του στην βρετανική Vogue. Το #FilterDrop πολύ σύντομα απέκτησε θερμούς υποστηρικτές, με πολλές γυναίκες να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους χωρίς ειδικά φίλτρα και εφέ. «Το να δείχνει κάποια όμορφη είναι άποψη, το να αισθάνεται είναι επιλογή», τόνισε η Pallari.

Η νέα πραγματικότητα των social media, απαιτεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να γινόμαστε συνεχώς κάποιοι άλλοι από αυτό που είμαστε, προκειμένου να «απολαμβάνουμε» την αποδοχή. Το editing έχει αντικαταστήσει πια την αληθινή ομορφιά, ενισχύοντας την κυριαρχία του self-hating. Ρεαλιστικές φωτογραφίες που προβάλουν αληθινές επιδερμίδες και αναλογίες έχουν γίνει πια παρελθόν, αφού μόνο η «τελειότητα» είναι πλέον κοινωνικά αποδεκτή. Έτσι η αναγνώριση του editing έχει γίνει μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, χάρη στα λεπτά φίλτρα που προσφέρουν διάφορες εφαρμογές, ενώ το χειρότερο είναι το αίσθημα ντροπής που βιώνει η νέα γενιά, συνειδητοποιώντας πως δεν είναι στην πραγματικότητα αυτό που προβάλλει στα μέσα.

Η Sasha Pallari φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας το μεγάλο αυτό ζήτημα με την εκστρατεία του #FilterDrop, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ωραιότητα που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο που μόνο ομοιόμορφη και κοινότυπη δεν είναι. Στόχος της είναι επίσης η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης (ASA) να απαιτήσει από τους influencers να δηλώνουν εάν έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο φίλτρο κατά την προώθηση καλλυντικών, να αφαιρεθούν από το Instagram τα φίλτρα που παραμορφώνουν το πρόσωπο ενώ τέλος ελπίζει να γεμίσει ο λογαριασμός της με περισσότερες φωτογραφίες «πραγματικού δέρματος».

 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares