Skip to main content

BLOGS

«Η φωνή της»: γυναίκες συγγραφείς ενώνουν τη φωνή τους κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών

Το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά Της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της» σπάει τη σιωπή!



Εβδομήντα γυναίκες συγγραφείς μέχρι στιγμής δημιουργούν το Δίκτυο γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «Η φωνή της»

Ακολουθεί το κείμενο της διακήρυξης:

ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ «Η φωνή της»

Εμείς, γυναίκες συγγραφείς, αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή βίας που συνδέεται με το φύλο και επιθυμούμε να ενώσουμε  τη φωνή μας με τη φωνή γυναικών που κακοποιούνται, βιάζονται ή/και θανατώνονται στο πλαίσιο της πατριαρχίας, φαινόμενο μοναδικής ιστορικής αντοχής, το οποίο αναπαράγεται και διαιωνίζεται και στη χώρα μας.

Είμαστε γυναίκες, είμαστε συγγραφείς και δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, και μέσω της δικής μας έμφυλης εμπειρίας, συχνά τραυματικής, πως η κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών, παραβιάζει το δικαίωμά τους στη ζωή, καθώς και το δικαίωμα να  απολαμβάνουν  τη ζωή χωρίς διακρίσεις. Και απαιτούμε να μπει τέλος σε μια κατάσταση που δοκιμάζει και υπονομεύει τόσο τη δημοκρατία όσο και τον πολιτισμό.

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας συναντάται σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, τον βαθμό πολιτικής σταθερότητας, την κουλτούρα, τη θρησκεία, τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά, επίσης, πως ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί η γυναικοκτονία, ως η κορύφωση, κατά κανόνα, μακρόχρονων βίαιων συντροφικών/οικογενειακών σχέσεων.

Έχουμε την πεποίθηση πως η αιτία της, το βασικό κίνητρο του δράστη, είναι το φύλο του θύματος και συχνά η άρνηση συμμόρφωσής του στις πατριαρχικές επιταγές. Πρόκειται για σεξιστικό, τιμωρητικό έγκλημα, που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πατριαρχικής  πολιτικής επιβολής. Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία και μάλιστα το νομικό της σύστημα, αρνείται να το αναγνωρίσει ως τέτοιο, να το ονοματίσει, να το εντάξει στη νομική γλώσσα/ ορολογία και ειδικότερα στον Ποινικό Κώδικα, όπως ζητούν τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα και πολλοί επιστημονικοί φορείς, παρά τις 18 γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας (οι ερευνήτριες ισχυρίζονται ότι ξεπερνούν τις 27) μόνο κατά το 2021.Αρνείται ή δεν είναι σε θέση να επικεντρωθεί στον μισογυνισμό, μεταφέρει την ενοχή στα θύματα, αποδέχεται το διπλό πρότυπο ηθικής και, τελικά, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει την αποτυχία της να προστατέψει τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Έτσι, συγκροτούμε το δίκτυο Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της», με κύριο σκοπό να συνδράμουμε στην ανάδειξη και αναγνώριση του φαινομένου της γυναικοκτονίας ως σεξιστικού εγκλήματος και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην έμφυλη βία κάθε μορφής και σήμανσης.

Συντασσόμαστε με τα γυναικεία/φεμινιστικά κινήματα, με  τις Επιτροπές Ισότητας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με γυναίκες και άντρες ακαδημαϊκούς, εργαζόμενες και εργαζόμενους, νέους και νέες, φοιτήτριες και φοιτητές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες, με ευαισθητοποιημένα ευρύτερα μέλη της κοινωνίας ασχέτως φύλου, μετέχουμε στην Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, υπογράφοντας τη σχετική διακήρυξη και αγωνιζόμαστε με όσα μέσα διαθέτουμε για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας που συνδέεται με το φύλο.

https://www.facebook.com/%CE%97-%CE%A6%CF%89%CE%BD%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-114939641104515

Ρέα Γαλανάκη
Μαρία Γερογιάννη
Μαρία Γιαγιάννου
Ειρήνη Γιαννάκη
Τζούλια Γκανάσου
Μαρία Γκασούκα
Άντα Γκίβαλου Κατσίκη
Μελανία Δαμιανού
Αγγελική Δαρλάση
Άννα Δερέκα
Διώνη Δημητριάδου
Νάσια Διονυσίου
Σοφία Διονυσοπούλου
Στέλλα Δούμου
Σόνια Ζαχαράτου
Ελευθερία Θανόγλου
Σοφιάννα Θεοφάνους
Έφη Καλογεροπούλου
Κατερίνα Καριζώνη
Κατερίνα Κατσίρη
Μέμη Κατσώνη
Έλσα Κορνέτη
Μαρία Κουλούρη
Μαρία Κουρουτσίδου
Χλόη Κουτσουμπέλη
Ελένη Κοφτερού
Δήμητρα Λουκά
Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου
Άννα Λυδάκη
Αργυρώ Μαντόγλου
Σοφία Μαντουβάλου
Μαρία Μανωλέλη
Μαρία Μαραγκουδάκη
Αργυρώ Μαργαρίτα
Έλενα Μαρούτσου
Έφη Μαχιμάρη
Μάνια Μεζίτη
ΑλεξάνδραΜητσιάλη
Τέσυ Μπάιλα
Ευγενία Μπογιάνου
Ελένη Μπουκαούρη
Σοφία Μπραϊμάκου
Χαρά Νικολοπούλου
Χίλντα Παπαδημητρίου
Κατερίνα Παπαντωνίου
Ειρήνη Παραδεισανού
Βασιλική Πέτσα
Αργυρώ Πιπίνη
Ελένη Πριοβόλου
Νατάσα Ρεμούνδου
Μαριαλένα Σεμιτέκολου
Πέλα Σουλτάτου
Ροζίτα Σπινάσα
Μαρία Στασινοπούλου
Ελένη Στελλάτου
Κατερίνα Σχινά
Κωνσταντία Σωτηρίου
Έλενα Τουμαζή
Νίκη Τρουλλινού
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Τόνια Τσίτσοβιτς
Λίλια Τσούβα
Εύη Τσουρέλη Νικίτα
Χρύσα Φάντη
Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Λίνα Φυτιλή
Πόλυ Χατζημανωλάκη
Λίνα Ρόκου
Αντιόπη Φραντζή
Κωστούλα Μάκη

Ως υπογραφή θεωρείται η αποστολή μηνύματος στο mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,δηλώνοντας το ενδιαφέρον σας. Η διαδικασία συλλογής υπογραφών είναι σε εξέλιξη.

70 γυναίκες συγγραφείς συγκροτούν δίκτυο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών - ελcblog - ελcwomen - elculture.gr

Διαβάστε επίσης

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

Προτεινόμενα