Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

«Δεν θα μπορούσα να γράψω για “απλούς ανθρώπους”» H.P. Lovecraft

Ο μετρ της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου H.P. Lovecraft πέθανε από καρκίνο στις 15 Μαρτίου 1937 σε ηλικία 46 ετών



Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1890 στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ. Εσωστρεφής, φιλάσθενος και λάτρης της λογοτεχνίας –αλλά και της αστρονομίας– από πολύ νεαρή ηλικία, πέρασε μεγάλες περιόδους της ζωής του απομονωμένος από τον έξω κόσμο. Κάποτε είπε πως όλες οι ιστορίες μου βασίζονται στη θεμελιώδη υπόθεση πως οι κοινοί ανθρώπινοι νόμοι και τα ανθρώπινα συναισθήματα δεν έχουν καμιά ισχύ και σημασία στο σύμπαν.

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (Howard Phillips Lovecraft‎) ήταν Αμερικανός συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου. Ήταν, ίσως, από τους πρώτους που έδωσαν στις ιστορίες τους έναν τόνο επιστημονικής φαντασίας. Τα έργα του δεν έτυχαν ευρείας αναγνώρισης κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά το έργο του αποδείχτηκε σημαντικό και είχε μεγάλη επιρροή μεταξύ άλλων συγγραφέων και φίλων της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου. Πέθανε από καρκίνο στις 15 Μαρτίου 1937 στην ηλικία των 46 χρόνων.

Με αφορμή την επέτειο από το θάνατό του αλλά και την έκδοση του 7ου τόμου με τις ιστορίες του από τις εκδόσεις Οξύ, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Για τη σχέση μας με όλη τη δημιουργία δεν μπορούμε ποτέ να μάθουμε τίποτα απολύτως. Όλα είναι απεραντοσύνη και χάος. Αλλά, επειδή όλη αυτή η γνώση των περιορισμών μας δεν μπορεί να έχει καμία αξία για εμάς, είναι προτιμότερο να την αγνοούμε στην καθημερινή μας συμπεριφορά».

 

«Η ενηλικίωση είναι κόλαση».

 

«Δεν μπορεί κανείς να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή των επιθέτων για περιγραφές. Λέξεις ή συνθέσεις που περιγράφουν με ακρίβεια και που μεταφέρουν ακριβώς τις σωστές προτάσεις στο μυαλό του αναγνώστη είναι απαραίτητες».

 

«Ο Ωκεανός είναι πιο αρχαίος από τα βουνά, και γεμάτος με τις αναμνήσεις και τα όνειρα του Χρόνου».

 

«Ζούμε σε ένα ήρεμο νησί της άγνοιας ανάμεσα στις μαύρες θάλασσες του απείρου, και δεν εννοούνταν ότι έπρεπε να ταξιδέψουμε μακριά».

 

«Το πιο ελεημονικό πράγμα στον κόσμο... είναι η αδυναμία του ανθρώπινου μυαλού να συσχετίσει όλα τα περιεχόμενά του».

 

«Αν η θρησκεία ήταν αληθινή, οι οπαδοί της δεν θα προσπαθούσαν να παρασύρουν τα παιδιά τους σε μια τεχνητή συμμόρφωση. Αλλά απλώς θα επέμεναν στην αδιάκοπη αναζήτησή τους για την αλήθεια, ανεξάρτητα από τεχνητά υπόβαθρα ή πρακτικές συνέπειες».

 

«Δυστυχισμένος είναι αυτός που οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας φέρνουν μόνο φόβο και θλίψη».

 

«Η διαδικασία της εμβάθυνσης στη μαύρη άβυσσο είναι για μένα η πιο έντονη μορφή γοητείας».

«Ο κόπος χωρίς τραγούδι είναι σαν ένα κουρασμένο ταξίδι χωρίς τέλος».

 

«Ο κόσμος είναι όντως κωμικός, αλλά το αστείο αφορά την ανθρωπότητα».

 

«Ποτέ δεν ρωτάω έναν άνθρωπο ποια είναι η δουλειά του, γιατί ποτέ δεν με ενδιαφέρει. Αυτό για το οποίο τον ρωτάω είναι οι σκέψεις και τα όνειρά του».

«Ακόμη και στη μεγαλύτερη φρίκη, η ειρωνεία σπάνια απουσιάζει».

 

«Η γάτα είναι ένα τόσο τέλειο σύμβολο ομορφιάς και ανωτερότητας που δεν φαίνεται σχεδόν δυνατό για οποιονδήποτε αληθινό εστέτ και πολιτισμένο κυνικό να κάνει κάτι διαφορετικό από το να τη λατρεύει».

 

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο τρόμος συνδέεται άρρηκτα με το σκοτάδι, τη σιωπή και τη μοναξιά».

 

«Υπάρχουν, νομίζω, τέσσερις διαφορετικοί τύποι περίεργης ιστορίας: μια που εκφράζει μια διάθεση ή συναίσθημα, μια άλλη που εκφράζει μια εικονογραφική σύλληψη, μια τρίτη που εκφράζει μια γενική κατάσταση, κατάσταση, θρύλο ή πνευματική σύλληψη και μια τέταρτη που εξηγεί ένα συγκεκριμένο ταμπλό ή μια συγκεκριμένη δραματική παράσταση. κατάσταση ή κορύφωση».

«Συγκεντρώστε μια ομάδα ανθρώπων που επιλέχθηκαν εσκεμμένα για έντονα θρησκευτικά συναισθήματα και έχετε μια πρακτική εγγύηση για σκοτεινές νοσηρότητες που εκφράζονται σε έγκλημα, διαστροφή και παραφροσύνη».

 

«Το αρχαιότερο και ισχυρότερο συναίσθημα της ανθρωπότητας είναι ο φόβος, και το αρχαιότερο και ισχυρότερο είδος φόβου είναι ο φόβος για το άγνωστο».

 

«Δεν είμαι πολύ περήφανος που είμαι άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, αντιπαθώ σαφώς το είδος με πολλούς τρόπους. Μπορώ εύκολα να συλλάβω όντα πολύ ανώτερα από κάθε άποψη».

 

«Μπλε, πράσινος, γκρι, λευκός ή μαύρος. Ήρεμος, αναστατωμένος ή άγριος. Αυτός ο ωκεανός δεν είναι σιωπηλός».

 

«Δεν θα ήταν άστοχο για τον αρχάριο να γράψει πρώτα την τελευταία παράγραφο της ιστορίας του, αφού έχει προετοιμαστεί προσεκτικά μια σύνοψη της πλοκής - όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται».

 

«Για τη σωστή γραφή είναι απαραίτητη η καλλιέργεια της υπομονής και της ψυχικής ακρίβειας. Καθ' όλη τη διάρκεια της μαθητείας του νεαρού συγγραφέα, πρέπει να διατηρεί αξιόπιστα λεξικά και εγχειρίδια στο χέρι του. Αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο αυτόν τον βιαστικό και αυτοσχέδιο τρόπο γραφής που είναι προνόμιο πιο προχωρημένων μαθητών».

 

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λογοτεχνία δεν είναι η κατάλληλη αναζήτηση για έναν κύριο και ότι η γραφή δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται παρά ένα κομψό επίτευγμα που πρέπει να επιδίδεται σπάνια σε διακρίσεις».

 

«Προσωπικά, δεν θα με ένοιαζε καθόλου η αθανασία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη λήθη, αφού στη λήθη δεν υπάρχει καμία επιθυμία ανεκπλήρωτη

 

«Κανένα επίσημο μάθημα στη συγγραφή μυθοπλασίας δεν μπορεί να ισοδυναμεί με μια προσεκτική και παρατηρητική ανάγνωση των ιστοριών του Edgar Allan Poe ή του Ambrose Bierce».

 

«Ο φόβος είναι το βαθύτερο και πιο δυνατό μας συναίσθημα και αυτό που προσφέρεται καλύτερα για τη δημιουργία ψευδαισθήσεων που αψηφούν τη φύση».

 

«Όλες οι ιστορίες μου βασίζονται στη θεμελιώδη προϋπόθεση ότι οι κοινοί ανθρώπινοι νόμοι και τα συναισθήματα δεν έχουν καμία ισχύ ή σημασία στο σύμπαν γενικά».

 

Οι πλοκές μπορεί να είναι απλές ή σύνθετες, αλλά το σασπένς και η κορυφαία πρόοδος από το ένα περιστατικό στο άλλο, είναι απαραίτητες. Κάθε περιστατικό σε ένα φανταστικό έργο θα πρέπει να έχει κάποια σχέση με την κορύφωση ή την κατάληξη, και κάθε απόσυρση που δεν είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των προηγούμενων περιστατικών είναι άβολη και μη λογοτεχνική.

 

«Η φρίκη, πιστεύω, πρέπει να είναι πρωτότυπη - η χρήση κοινών μύθων και θρύλων είναι μια αποδυνάμωση».

«Ποτέ δεν πρέπει να περνάμε μια άγνωστη λέξη χωρίς διευκρίνιση, γιατί, με λίγη ευσυνείδητη έρευνα, μπορούμε να προσθέτουμε κάθε μέρα στις

 

«Η φαντασία είναι ένα πολύ ισχυρό πράγμα, και στους αμόρφωτους συχνά σφετερίζεται τη θέση της γνήσιας εμπειρίας». 

 

«Δεν θα μπορούσα να γράψω για “απλούς ανθρώπους” γιατί δεν με ενδιαφέρουν καθόλου».

 

«Είναι εύκολο να αφαιρέσεις το μυαλό από το να αρπάξει τη χαμένη ψευδαίσθηση της αθανασίας. Η πειθαρχημένη διάνοια δεν φοβάται τίποτα και δεν λαχταρά κανένα χρυσωμένο χάπι στο τέλος της ημέρας, αλλά αρκείται στο να αποδέχεται τη ζωή και να υπηρετεί την κοινωνία όσο καλύτερα μπορεί».

 

«Όλος ο ορθολογισμός τείνει να ελαχιστοποιεί την αξία και τη σημασία της ζωής και να μειώνει το σύνολο της ανθρώπινης ευτυχίας».

P. LOVECRAFT – VII – Brainfood Εκδοτική

ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ – Brainfood Εκδοτική

H.P. LOVECRAFT #5 – Brainfood Εκδοτική

H.P. LOVECRAFT #4 – Brainfood Εκδοτική

H.P. LOVECRAFT #3 – Brainfood Εκδοτική

H.P. LOVECRAFT #2 – Brainfood Εκδοτική

H.P. LOVECRAFT #1 – Brainfood Εκδοτική

Βιβλία του H.P. Lovecraft - Book Odyssey

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.