Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: «Στον παράδεισο θα ακούω»

Όταν η νοηματική συνάντησε την μουσική

Κωνσταντίνα Κύρκου

kalampoka_660x200-2

Ενήλικες, παιδία, μωρά, ζώα, φυτά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης έχουν ανάγκη την μουσική. Η μουσική είναι γλώσσα επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων, κοινή για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, χρώματος, καταγωγής κλπ. Όπως επίσης και όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε αυτή την γλώσσα επικοινωνίας. Οι άνθρωποι όμως που δεν ακούν, στερούνται το δικαίωμα αυτό; Δεν είναι αδικία να μην μπορούν να επικοινωνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο; Νιώθουν δυστυχισμένοι για αυτό; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που πυροδότησαν την προσπάθεια να συναντηθεί η νοηματική γλώσσα με ένα από τα  μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, το Street Mode Festival, που διοργανώνεται εδώ και έντεκα χρόνια στην Θεσσαλονίκη και προσελκύει πληθώρα ατόμων και θαυμαστών της hip hop, street και urban κουλτούρας, κατάφερε να ξεχωρίσει περισσότερο από κάθε φεστιβάλ. Εκείνο που προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό αλλά και συγκίνηση ήταν η απόδοση επί σκηνής μερικών τραγουδιών στην νοηματική γλώσσα, ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Η διερμηνέας Έλενα Τσαρσιταλίδη στάθηκε στο πλευρό του Γιάννη Αγγέλακα, του Εισβολέα και των καλλιτεχνών Χατζηφραγέτα, και κουνούσε ρυθμικά τα χέρια της στον παλμό της μουσικής και των κομματιών που συνόδευε. Από την πρώτη κιόλας στιγμή κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού που όπως φάνηκε αποθέωσε την διερμηνέα που «μετέφραζε» τα τραγούδια των καλλιτεχνών. 

 

Το φετινό Street Mode Festival, παρέδωσε μαθήματα κατανόησης και ελπίδας, αποδεικνύοντας πως μουσική δεν ακούμε μόνο με τα αυτιά μας. Αλλά κυρίως με την ψυχή και την καρδιά γιατί ο ρυθμός βρίσκεται τόσο στην μουσική όσο και στις εκφράσεις που προκύπτουν από αυτή. «Γι’ αυτήν την καινούρια μουσική χρειάζονται και καινούρια αφτιά» έλεγε άλλωστε ο Φρίντριχ Νίτσε.

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares