"The Children". Πρώτη φορά στην Ελληνική σκηνή

Ένα έργο "υψηλής θερμοκρασίας"

Βασιλεία Μαξακούλη

Το φως δεν θα μπορούσε να φανεί δίχως σκοτάδι. Θα ήταν σαν ένας εκτυφλωτικός προβολέας, που σε σημαδεύει αδιάκοπα. Κάπως έτσι, η τρυφερότητα χωρίς αγκάθι, φαντάζει αγκαλιά που σε κάνει να ασφυκτιάς. Μα όταν ξέρεις τι θα πει σκληρή ζωή, η αγκαλιά χάνεται, αφήνοντας πίσω της ένα διακριτικό χάδι. Για αυτήν την εξαφάνιση μιλά το έργο «The Children». Τα θύματα της υποδύονται τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί. Η Ρένια Λουϊζίδου (Χέιζελ), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Ρόμπιν) κι η Πέγκυ Σταθακοπούλου (Ρόουζ).

Το θεατρικό έργο της Βρετανίδας σεναριογράφου Lucy Kirkwood ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στο θέατρο Ιλίσια.

Το έργο: Τρεις πυρηνικοί επιστήμονες μοιράζονται κοινό παρελθόν κι ένα αβέβαιο μέλλον. Έξω, μια καταιγίδα ραδιενέργειας κατακλύζει την περιοχή, ένα τσουνάμι κατάπιε τώρα την πόλη. Μέσα στο απομακρυσμένο εξοχικό, βροχή συζητήσεων, απαρίθμηση ευθυνών και το ερώτημα είναι: Τελικά τι ευθύνη έχουμε απέναντι στα παιδιά;  Η Ρόουζ φθάνει ξαφνικά στην ασφαλή «φωλιά» του ζευγαριού, που κάθε μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνη. Όταν η γιόγκα κι οι προσευχές δεν έχουν αποτέλεσμα, οι ήρωες θα αναζητήσουν μια λογική διέξοδο από τον λαβύρινθο που τους έχει τυλίξει τόσο απρόσμενα. «Για να προβλέψεις το μέλλον, ψάξε βαθιά στο παρελθόν». Τη συμβουλή αυτή ακολουθά πιστά η Ρόουζ. Μόλις επαναφέρει στην επιφάνεια κάποιες σκονισμένες ιστορίες, θα ανοίξει το βιβλίο των επανειλημένων λαθών για να προτείνει μια λύση τολμηρή. Αν θα δεχτεί τη λύση το ζευγάρι; Άγνωστη τροπή. Πώς θα αντιδράσει; Κανείς δεν ξέρει.
 

Με κριτικές από την The Guardian και την New York Times, το έργο αποκαλείται ένα αριστούργημα διαχρονικό. Μοιάζει σαν ένας χάρτης, που εμφανίζεται τυχαία, μαγικά, ως αφορμή για την έναρξη μιας αέναης εσωτερικής αναζήτησης χωρίς θησαυρό.
  Η σεναριογράφος ομολογεί ποια ήταν η κουκίδα που τη βοήθησε να φθάσει στην αμμουδιά. Η ίδια παραθέτει:
«Όταν άκουσα την αληθινή ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα το 2011, μια φωτιά άναψε στο μυαλό μου! Μετά από αυτό το γεγονός οι ιδέες για το έργο γεννήθηκαν πολύ γρήγορα. Το “Children” μιλάει για ανθρώπους που διανύουν μικρές αποστάσεις, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια»       

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νικορέστης Χανιωτάκης

ΑΠΟΔΟΣΗ: Γιωργής Τσουρής

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Λευτέρης Παυλόπουλος

ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιάννης Μουρίκης

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αρετή Μουστάκα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μακή Μαρσεϊγ / Γιωργής Τσουρής

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ/ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΧΩΝ: Γιάννης Μαθές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αγγελική Κοκκοβέ    
                               

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares