"Top Girls" με νηφάλια οπτική

Της Caryl Churchill

Βασιλεία Μαξακούλη


Έχεις ακούσει όταν φωνάζουν πως η επιτυχία δεν είναι ένας καρπός που ανθίζει, αλλά μια βδέλλα που κολλάει πάνω σου και σου ρουφάει την ανθρωπιά; Κάθε σταγόνα από το αίμα της αγάπης ξεχείλισε από το σώμα σου, σαν αποφάσισες να "χτίσεις" καριέρα. Ο άνθρωπος δίπλα σου είναι ένα χαλί, πάνω στο οποίο πατάς με όλη σου τη δύναμη για να πηδήξεις προς την κορυφή. Βέβαια, κανείς δεν βρήκε ισορροπία στον αέρα.

Η Marlene είναι χρόνια συμφιλιωμένη με αυτή τη βδέλλα και μάλιστα, έχει βρει τρόπο να κολλήσει εκεί ψηλά, στο κενό. Η κεντρική ηρωίδα του TOP GIRLS δουλεύει σε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας για γυναίκες. Σκαλοπάτι κάθε συνεργάτης, σκαλοπάτι κι η καρδιά της για τη δόξα, την επιτυχία, την ευφορία της κοινωνικής αναγνώρισης. Στην πρώτη σκηνή, θα δεις το αδιανόητο, θα γίνεις μάρτυρας ενός ονείρου γυναικών βγαλμένων από μύθους διάσημους κι ιστορικές αλήθειες. Όλες μιλούν για την κοινωνική θέση, από μια διαφορετική ιστορική γωνιά η καθεμιά.

Με μια ξεχωριστή χρονική δομή, το έργο αφηγείται τον ιστορικό του εαυτό, την ταυτότητα της συγγραφικής στιγμής του. Σύγχρονες γυναίκες κι ανατροπές αντιπαλεύονται. Το θέαμα διατηρεί τον ρυθμό της καρδιάς του, η θεατρικότητα κι οι ιδιαίτεροι σκηνικοί χαρακτήρες είναι γεγονός.

Το TOP GIRLS δροσίζει και ξεραίνει τα φύλλα του κοινού. Χιούμορ, ποιητικότητα, ιστορικότητα, κριτική στάση απέναντι στην κοινωνική θέση της γυναίκας. Ένας ζωντανός διάλογος, που αφορμάται τον θατσερισμό και τον φεμινισμό, χωρίς αυτά να αποτελούν τα αντικείμενα του. Μια διείσδυση στην έννοια της χειραφέτησης και του δικαιώματος. Αν κατακτήσεις έναν ρόλο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, τα γεμάτα μανία μάτια του κοινού και τα εκτυφλωτικά φλας του φακού θα είναι αρκετά να σε κρατήσουν στον αέρα;Ιστορική διαδρομή

Το TOP GIRLS έκανε πρεμιέρα στη Μεγάλη Βρετανία το 1982 απ’ το Royal Court Theatre. Παρουσιάζεται την περίοδο αυτή στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου (2019), ενώ παλαιότερα ανεβάσματά του έχουν πραγματοποιηθεί στο Watford Palace Theatre (2006), το Greenwich Theatre (2006), το New York's Public Theatre και το Broadway (2007-2008) και σε πολλά ακόμη σημαντικά θέατρα του κόσμου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1983 απ’ το Εθνικό Θέατρο.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Το TOP GIRLS αποτελεί μια νηφάλια οπτική στο γυναικείο ζήτημα, που αρνείται τις χρωματισμένες υπεραπλουστεύσεις και τη διαρκή συνθηματολογία, που δικαιολογείται μόνο ως θυμός και αμηχανία μπρος σ’ έναν κόσμο που αλλάζει βίαια και δραματικά.
Όσο ακόμα υπάρχουν άνθρωποι και τάσεις που αντιμετωπίζουν το γυναικείο θέμα ως μια αφορμή για διαχωρισμό και όχι για ένωση, η ανάγκη για διάλογο με τη γυναίκα του σήμερα καθίσταται απολύτως αναγκαία. Φαινόμενα όπως εκείνο του #MeToo, μιας υπεραπλουστευμένης δηλαδή αντιμετώπισης του γυναικείου θέματος, περιορίζονται δυστυχώς στη δαιμονοποίηση- κάτι που συμβαίνει πλέον σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής σκέψης. Το TOP GIRLS- έργο που θεωρείται και είναι πλέον κλασικό- είναι αποκύημα μιας γυναίκας συγγραφέως που στοχάζεται με τόλμη και βιωματικό προβληματισμό. Οι πραγματικές μάχες, άλλωστε, δεν περιορίζονται σε συνθηματολογία και συναισθηματολογία. Δίνονται χαμηλότονα και σε προσωπικό επίπεδο, μέσα από την ενδοσκόπηση και την ανάληψη των ευθυνών.

Θωμάς Μοσχόπουλος

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος            
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ             
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού 
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης - Χρυσούλα Κοροβέση [mavra gidia] Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Γραφεία Τύπου & Επικοινωνίας: Ανζελίκα Καψαμπέλη (STEFI & Lynx PRODUCTIONS) -
Ελεάννα Γεωργίου (θέατρο ΠΟΡΤΑ)
Φωτογραφίες-Video: Πάτροκλος Σκαφίδας

Μια παραγωγή της Stefi Productions - Γιάννης Μ. Κώστας σε συμπαραγωγή με το θέατρο ΠΟΡΤΑ

Παίζουν επτά απ’ τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς τους: Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή, Άλκηστις Πολυχρόνη

Στο θέατρο ΠΟΡΤΑAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares