Skip to main content

BLOGS

«Σαν κονιάκ σαμπάνιας» - ξέρουμε το βιβλίο που αυτό το καλοκαίρι θα σε παρασύρει προσφέροντάς σου μια πρωτότυπη αναγνωστική εμπειρία

Η Μαρία Λεβέντη έγραψε ένα πρωτότυπο αστυνομικό βιβλίο αυτογνωσίας, άραγε θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου ως θύμα ή ως θύτη;



Συνήθως σε ένα αστυνομικό βιβλίο το κυρίως ενδιαφέρον κινείται γύρω από τον εκάστοτε ένοχο ή δολοφόνο και λοιπά. Αυτό δεν είναι άλλο ένα βιβλίο «who done it». Με όλες ωστόσο τις αρετές ενός καλογραμμένου αστυνομικού μυθιστορήματος, εδώ η Μαρία Λεβέντη πρωτοτυπεί και μας συστήνει σε ένα νέο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας, αυτό του αστυνομικού μυθιστορήματος αυτογνωσίας. Με ειδικότητα ψυχιάτρου, ειδίκευση στη φαρμακολογία και σε 13 διαφορετικούς τύπους ψυχοθεραπείας και με μεταπτυχιακό στην art therapy, δεν είναι τυχαίο που ξέρει να διεισδύει στους λογοτεχνικούς της χαρακτήρες και να μας σκιαγραφεί αριστοτεχνικά το ψυχολογικό τους προφίλ.

Άλλο ένα ατού των ηρώων της στο τελευταίο της βιβλίο «Σαν κονιάκ σαμπάνιας» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Floral είναι ότι στηρίζονται σε αληθινές ιστορίες. Από τη μία λοιπόν έχουμε 12 κεντρικούς ήρωες βγαλμένους από τη ζωή που από την άλλη συνδιαλέγονται με τα 12 αρχέτυπα του Carl Jung και τις προσωπικότητες του Ιπποκράτη. «Για να κάνει ένας άνθρωπος μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του χρειάζεται ένα κίνητρο» αποκαλύπτει σε συνέντευξή της για το βιβλίο η συγγραφέας, και σχολιάζει ότι «το πιο μεγάλο κίνητρο για τους ανθρώπους είναι ο έρωτας». Τι ρόλο θα παίξει ο έρωτας στην πλοκή του βιβλίου δεν θα σας το αποκαλύψουμε.

https://www.instagram.com/p/CcpWaMmoPiP/

Η αφήγηση ξεκινάει στο σήμερα, στην εποχή του κορωνοϊού, στη Θεσσαλονίκη, αλλά μας πηγαίνει και στην παιδική ηλικία της ηρωίδας και στην Πάτρα, με την εξέλιξη του βιβλίου να παίζει ανάμεσα σε δύο σημαντικά γεγονότα, στην απώλεια της κολλητής της ηρωίδας στην εφηβική ηλικία και στον τραυματισμό και τη νοσηλεία στην εντατική της αφεντικίνας της ηρωίδας και την εξιχνίαση του ποιος και γιατί το έκανε.

https://www.instagram.com/p/Cc3GGxYI8_6/

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Μάρθα, έχει μια super power, διαθέτει αυξημένη όσφρηση ή υπερόσφρηση όπως την αποκαλεί, την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί για να αποκωδικοποιεί γεγονότα, να αντιλαμβάνεται στιγμές και κυρίως να αναλύει ανθρώπους και να μπορεί να τους κατανοεί και να τους «διαβάζει» όσο καλά κι αν προσπαθούν εκείνοι να δώσουν άλλη εικόνα για τον εαυτό τους. Τα οσφρητικά αποτυπώματα των ανθρώπων που μόνο εκείνη μπορεί να εντοπίσει είναι κι αυτά που θα την οδηγήσουν στο να βρει τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής της. «Με τη γεύση επιλέγεις αλλά με τη μυρωδιά επιλέγεσαι» πιστεύει η συγγραφέας και η ηρωίδα της μας ξεναγεί σε ένα σύμπαν από οικείες και γνώριμες μυρωδιές και παράλληλα μας αποκρυπτογραφεί άλλες άγνωστες που είτε δεν προσέχουμε είτε δεν αναγνωρίζουμε.

https://www.instagram.com/p/Cdx0hpMAySq/

Εκτός όμως από την όσφρηση η ηρωίδα μαθαίνει να εμπιστεύεται την καρδιά της και να ακούει το ένστικτό της και να χρησιμοποιεί τη διαίσθηση. Σε ένα page turner εξαιρετικά γραμμένο με γρήγορη κι έξυπνη πλοκή μαζί με τους ήρωες παρελαύνουν και σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, η κακοποίηση των γυναικών είναι από τα θεμελιώδη στοιχεία της πλοκής. Η οικογένεια, η έννοια της αγάπης, η φιλία, οι οικογενειακοί δεσμοί και σαφώς ο έρωτας αποτελούν κινητήριους μοχλούς της ιστορίας και κομβικά στοιχεία του βιβλίου που ο αναγνώστης δεν προσπερνάει όσο γρήγορα κι αν γυρίζει τις σελίδες.

https://www.instagram.com/p/CdntPvKo6SH/

Αυτό βέβαια που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι η δύναμή του να σε θέτει αντιμέτωπο με τους ήρωες, τις προσωπικότητες και τα κίνητρά τους και σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς τι θα έκανες αν όχι στη θέση τους αλλά τουλάχιστον σε παρόμοια κατάσταση. Πάνω απ’ όλα όμως το βιβλίο σου ξυπνάει τη διάθεση να χρησιμοποιήσεις και να αξιοποιήσεις τις αισθήσεις σου, κυρίως την όσφρηση, και ακόμα περισσότερο τη διαίσθηση.

https://www.instagram.com/p/CdVf3gCI1nF/

Βιβλίο γραμμένο στην εποχή του κορωνοϊού κι εξαιτίας της «στάσης» που όλοι αναγκαστήκαμε να κάνουμε στη διάρκεια των καραντινών, μας ωθεί και γίνεται μια καλή αφορμή μέσα από τις αληθινές ιστορίες που πραγματεύεται να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας και να βρούμε αυτό που αληθινά έχει νόημα στη ζωή μας.

Όλα όσα θες να μάθεις για το βιβλίο σε ένα υπέροχο site: Σαν Κονιάκ Σαμπάνιας, αστυνομικό μυθιστόρημα αυτοβοήθειας (sankoniak.gr)

 

Βρες το βιβλίο κι εδώ Σαν κονιάκ σαμπάνιας – Brainfood Εκδοτική

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.