Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η αγάπη κι ο έρωτας δεν (ανα)γνωρίζουν διακρίσεις, το ίδιο κι η λογοτεχνία – κι αυτά τα 8 βιβλία το αποδεικνύουν

8 LGBTQ+ βιβλία για να μπείτε στο πολύχρωμο κλίμα του Pride Month



Ο Ιούνιος έχει καθιερωθεί ως μήνας υπερηφάνειας – Pride Month – για την LGBTQ+ κοινότητα. Στο πολύχρωμο λοιπόν κλίμα των ημερών διαλέξαμε μερικά βιβλία για την αγάπη και τον έρωτα που δεν γνωρίζουν όρια και φυλετικά στερεότυπα.

https://www.instagram.com/p/CegaK7LvwOQ/

Giovanni's Room

JAMES BALDWIN

Σε ένα μυθιστόρημα που έχει απήχηση στην queer κοινότητα από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από δεκαετίες, ένας νεαρός άνδρας βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στην επιθυμία και την ηθική στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950. Ενώ πολλά έχουν αλλάξει από τότε που το έγραψε ο Μπάλντουιν, πολλές πτυχές της ζωής, της αγάπης και της θλίψης παραμένουν οι ίδιες.

Giovanni's Room - Book Odyssey

https://www.instagram.com/p/CTBkN-bLiGC/

Rubyfruit Jungle

RITA MAE BROWN

Η Μόλι Μπολτ είναι η θετή κόρη ενός φτωχού ζευγαριού του Νότου που ψάχνει τον δικό της δρόμο σε όλη την Αμερική, βρίσκοντας αγάπη για όλες τις ρίγες στο ενδιάμεσο. Είναι μια αληθινή, ελαφρώς υγρή γιορτή του να είσαι ο αληθινός στον εαυτό σου, όποιος κι αν είναι αυτός.

Rubyfruit Jungle - Book Odyssey

https://www.instagram.com/p/Ceh389fOFoq/

Maurice

E. M. FORSTER

Αυτό το σέξι μυθιστόρημα γράφτηκε το 1913, αλλά δημοσιεύτηκε μόνο μετά τον θάνατο του Φόρστερ το 1971. Ο χαρακτήρας του τίτλου συναντά και ερωτεύεται τον Κλάιβ ενώ ήταν στο σχολείο — αν και ο Κλάιβ τελικά εγκαταλείπει τον εραστή του και παντρεύεται μια γυναίκα. Στη συνέχεια, όμως, ο Maurice ερωτεύεται έναν άλλο άντρα. Θα πρέπει να το διαβάσετε για να μάθετε αν όλοι ζουν ευτυχισμένοι για πάντα.

Maurice - Book Odyssey

https://www.instagram.com/p/CXJi1OTsfux/

Detransition, Baby

TORREY PETERS

Η Ρις θέλει τόσο πολύ να γίνει μαμά που θα κάνει σχεδόν τα πάντα. Έτσι, όταν ο πρώην σύντροφός της Έιμς έχει σχέση με την κολλητή του Κατρίνα που έχει ως αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη της, βλέπουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα νέο είδος οικογένειας. Είναι μια ιστορία queer κοινότητας, περίπλοκων σχέσεων και δημιουργίας του είδους του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε.

Detransition, Baby - Book Odyssey

https://www.instagram.com/p/CejqYWZB5Jv/

The Color Purple

ALICE WALKER

Το αριστούργημα της Walker για την αγάπη μεταξύ των γυναικών δεν είναι απλώς ένα κλασικό LGBT, είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί σχεδόν απ’ όλους. Φτιαγμένο σαν μεγάλη κινηματογραφική ταινία, αυτή η βραβευμένη συγγραφέας με Εθνικό Βιβλίο και Βραβείο Πούλιτζερ ακολουθεί την ιστορία δύο αδερφών που ζουν πολύ διαφορετικές ζωές και τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ τους, ακόμη και σε αδύνατες συνθήκες.

The Color Purple: Hachette Essentials - Book Odyssey

https://www.instagram.com/p/CejgIUeL9iq/

Middlesex

JEFFREY EUGENIDES

Η εισαγωγή σε αυτό το καταπληκτικό μυθιστόρημα λέει: «Γεννήθηκα δύο φορές: πρώτα, ως κοριτσάκι, μια εξαιρετικά απαλλαγμένη από αιθαλομίχλη ημέρα του Ντιτρόιτ τον Ιανουάριο του 1960· και μετά ξανά, ως έφηβος, σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης κοντά στο Petoskey του Μίσιγκαν, στο Αύγουστος του 1974». Αυτή η ιστορία ενηλικίωσης έχει δεχθεί κάποια κριτική καθώς η κοινωνία έχει εξελιχθεί, αλλά είναι αναμφίβολα ένα από τα ορόσημα της queer λογοτεχνίας.

Middlesex - Book Odyssey

https://www.instagram.com/p/CcYIrJKry_C/

The Price of Salt

PATRICIA HIGHSMITH

Μια τυχαία συνάντηση, ένα παράνομο ειδύλλιο και η ελευθερία του ανοιχτού δρόμου — αυτό το κλασικό τα έχει όλα. Μέχρι δηλαδή, μια από τις γυναίκες να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην ερωμένη της και το παιδί της. Πιάσε τα χαρτομάντιλα πριν πάρεις αυτό το γεμάτο αγωνία LGBTQ+ βιβλίο. Αν δεν πιστεύατε ότι μια συναρπαστική ιστορία θα μπορούσε επίσης να κάνει την καρδιά σας να τραγουδήσει, αφήστε αυτή να σας αλλάξει γνώμη.

The Price of Salt: A Norton Critical Edition - Book Odyssey

https://www.instagram.com/p/B4iGSGfgPge/

Oranges Are Not the Only Fruit

JEANETTE WINTERSON

Για όποιον έχει αντιμετωπίσει ποτέ την πολυπλοκότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού σε ένα θρησκευτικό πλαίσιο, αυτό το μυθιστόρημα που πλέον θεωρείται κλασικό θα το αισθανθεί πολύ οικείο. Η ευαγγελική Jeanette θεωρεί τον εαυτό της ένα από τα παιδιά του Θεού, αλλά όταν ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της, ρίχνει μια πρόκληση στα σχέδια της οικογένειάς της για αυτήν.

Oranges Are Not The Only Fruit - Book Odyssey

Μερικές ακόμα προτάσεις μπορείτε να βρείτε: LGBTQ - Book Odyssey

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»