Skip to main content

BLOGS

Τι είναι το manifestation; Εξερευνώντας το hot trend του TikTok

Δυνατά τ' αδύνατα με τον νόμο της έλξης και το placebo των θετικών vibes!



Από την αρχή που έκανε την εμφάνισή του το TikTok, έχεις δει πολλές ενδιαφέρουσες τάσεις να δημιουργούνται και να καθιερώνονται. Από τις προκλήσεις του jelly straw έως τους POVs των σειριακών δολοφόνων, δεν υπάρχει ποτέ έλλειψη περίεργων βίντεο στην εφαρμογή αυτή που φτιάχνει τάσεις, δημιουργεί πρότυπα, αναδεικνύει ταλέντα. Τώρα μάλιστα μια από τις τελευταίες τάσεις της ισχυρίζεται ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Ονομάζεται manifestation – κι αν το μυαλό σου πηγαίνει στο μανιφέστο, η σημασία της λέξης συνδέεται με την «εκδήλωση» ή τη «φανέρωση».

Η νέα αυτή τάση του TikTok ωστόσο δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο νέα, καθώς πρόκειται για μια πνευματική πρακτική που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και αφορά ουσιαστικά την ιδέα ότι μπορείς να προσελκύσεις συνειδητά οτιδήποτε επιθυμείς στη ζωή σου.

Είτε πρόκειται για αγάπη, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο, το manifestation ισχυρίζεται ότι είναι η τέλεια μέθοδος για την επίτευξη των στόχων σου και τη δημιουργία της ζωής των ονείρων σου. Μια άλλη ιδέα που συνδέεται επίσης στενά με αυτήν τη συζήτηση ονομάζεται Νόμος της έλξης - η πεποίθηση ότι οι σκέψεις και η ενέργειά σου έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν την πραγματικότητά σου.

Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες βίντεο εμφανίστηκαν στο TikTok με τις ετικέτες "#manifestation" και "#lawofattraction". Αυτά τα βίντεο παρέχουν συμβουλές και κόλπα σχετικά με τη μέθοδο αυτή και πολλά περιλαμβάνουν υποτιθέμενες αποδείξεις από τους χρήστες ότι αυτές οι μέθοδοι πέτυχαν κι είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υπάρχουν βίντεο για την επίδειξη (και τον προσηλυτισμό) της μεθόδου σχεδόν για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς – από το πώς να κάνεις κάποιον να σου στείλει μήνυμα, πώς να πάρεις προαγωγή, πώς να λάβεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ή πώς να σου προσφερθεί η δουλειά των ονείρων σου.

Λοιπόν, πώς ακριβώς σου φανερώνεται ή σου εμφανίζεται ή πώς αποκτάς αυτό που θες ή επιδιώκεις; Για την ακρίβεια, υπάρχουν αρκετές τεχνικές που μπορείς να βρεις στο TikTok. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι μέσω επιβεβαιώσεων - γραπτών ή προφορικών δηλώσεων που εντυπώνουν τις επιθυμίες σου στο σύμπαν. Η ιδέα πίσω από αυτές τις σύντομες εκφράσεις είναι ότι μπορούν να επηρεάσουν το συνειδητό και υποσυνείδητο μυαλό και με τη σειρά τους να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και το περιβάλλον μας.

Σύμφωνα με ορισμένα βίντεο στην εφαρμογή, υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις που πρέπει να χρησιμοποιείς στις επιβεβαιώσεις σου ή αλλιώς «δηλώσεις», εάν θες να φανερώσεις αποτελεσματικά κάτι. Για παράδειγμα, ξεκίνησε αντικαθιστώντας στη σκέψη σου φράσεις όπως «Ελπίζω» ή «Θέλω» με «Είμαι» ή «Έχω». Όταν η νοοτροπία σου δείχνει ότι έχεις ήδη αυτό που θέλεις στη ζωή, τότε αυτό θα εκδηλωθεί/φανερωθεί πιο εύκολα.

Ανεξάρτητα από τις επιβεβαιώσεις σας, η κατασκευή αυτών των δηλώσεων είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας. Υπάρχουν τόνοι διαφορετικών μεθόδων manifestation, αλλά ας ρίξεις μια ματιά στις πιο αξιοσημείωτες.

Η μέθοδος 369

Η μέθοδος 369 είναι μια δημοφιλής τεχνική «φανέρωσης» στο TikTok. Αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο του 2019 από την blogger Karin Yee, που διαχειρίζεται τον ιστότοπο “Choosing Gratitude”, «Επιλογή ευγνωμοσύνης» και ισχυρίζεται ότι «φανέρωσε» πάνω από 10.000$ χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση. Για να δημιουργήσει αυτήν την πρακτική, η Yee εμπνεύστηκε από τον επιστήμονα και τον εφευρέτη του 19ου αιώνα Νίκολα Τέσλα, ο οποίος πίστευε ότι τρία, έξι και εννέα ήταν θεϊκοί αριθμοί.

Για να δεις πώς λειτουργεί στην πράξη η μέθοδος 369, σκέψου κάτι που θέλεις και δημιούργησε μια επιβεβαίωση για αυτήν. Γράψτε αυτήν την πρόταση τρεις φορές το πρωί, έξι φορές κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας και εννέα φορές αμέσως πριν πας για ύπνο. Η Yee ισχυρίζεται ότι γράφοντας τη δήλωσή σου πριν κοιμηθείς, μπορείς να μεταβείς στην κατάσταση των ονείρων σου με ένα υποσυνείδητο αίσθημα θετικότητας που θα βοηθήσει στη διαδικασία εκδήλωσης/φανέρωσης. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας για συνολικά 33 ημέρες, η Yee λέει ότι η επιβεβαίωσή σου (ή ο ισχυρισμός σου) πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της μεθόδου στο TikTok. Ένα βίντεο για παράδειγμα που δείχνει  πώς να χρησιμοποιήσεις αυτήν την προσέγγιση για να ζητήσεις από κάποιον να επικοινωνήσει μαζί σου ισχυρίζεται ότι πρέπει να γράψεις το όνομα του ατόμου τρεις φορές, τις προθέσεις που έχεις για αυτό έξι φορές και τι θέλεις  να σου πει εννέα φορές.

Η μέθοδος 33 × 3

Η μέθοδος 33 × 3 είναι ένας άλλος τρόπος που βασίζεται στην επιβεβαίωση και είναι εξαιρετικά εύκολος. Πρώτον, η δήλωσή σας θα πρέπει να είναι γραμμένη σε ενεστώτα χρόνο. Για παράδειγμα, αν θέλεις κάποια επιπλέον μετρητά, η δήλωσή σου θα μπορούσε να είναι, «Είμαι τόσο ευγνώμων που έχω λάβει 100 ευρώ».

Μόλις καταλήξεις σε αυτό που θες, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το γράψεις 33 συνεχόμενες φορές την ημέρα για τρεις ημέρες. Μια παραλλαγή αυτής της τεχνικής στο TikTok είναι η μέθοδος 55 × 5, η οποία χρησιμοποιείται γενικά για εκδηλώσεις μεγαλύτερης κλίμακας, όπως η δουλειά των ονείρων σας ή η εμφάνιση ενός ατόμου στη ζωή σας.

Κβαντικό άλμα

Το κβαντικό άλμα, αλλιώς γνωστό ως μέθοδος δύο φλυτζανιών, είναι μια άλλη τεχνική νόμου της έλξης που κάνει θραύση στο TikTok. Για να το κάνεις, χρειάζεσαι μόνο δύο φλιτζάνια, δύο post it και ένα στυλό.

Σε ένα post it, γράφεις την τρέχουσα κατάστασή σου. Εάν προσπαθείς να «φανερώσεις» έναν ρομαντικό σύντροφο, θα μπορούσες να γράψεις κάτι σαν «Είμαι single». Κολλάς αυτήν τη σημείωση σε ένα από τα κύπελλα και ρίχνεις νερό σε αυτό. Στο δεύτερο post it, γράφεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως "Έχω βρει τον σύντροφό μου" και το κολλάς το στο δεύτερο κύπελλο. Τέλος, οραματίσου αυτό το αποτέλεσμα σαν να είναι πραγματικότητα και ρίξε το νερό από το πρώτο κύπελλο στο δεύτερο κύπελλο. Αυτή είναι μια ηρεμιστική οπτική πρακτική που συμβολίζει ότι η επιθυμία σας αποφέρει καρπούς ενώ η τρέχουσα κατάστασή σου μένει πίσω.

Λειτουργεί η θετική σκέψη;

Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να διερευνήσουμε σχετικά με το θέμα του  manifestation είναι σαφές - λειτουργεί πραγματικά; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις σκέψεις και τις δηλώσεις για να το κάνουμε και να παίρνουμε καλά πράγματα στη ζωή μας;

Η θετική στάση ζωής και η αισιοδοξία πάντως είναι γεγονός ότι βοηθάνε πολύ πιο αποτελεσματικά ακόμα και στην απλή καθημερινότητά σου από το να σκέφτεσαι μαύρα κι αρνητικά. Σκέψου για παράδειγμα πόσες φορές βρήκες πάρκινγκ ενώ σκεφτόσουν «τώρα θα αδειάσει μια θέση» και πόσο αντίστοιχα έχεις μαρτυρήσει όταν στη σκέψη σου έλεγες δυνατά «θα κάνω τρεις ώρες να παρκάρω»…

Από το γνωστό όταν θες κάτι πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις μέχρι τα τάματα των πιστών για να θεραπευτούν, η δύναμη του μυαλού έχει πυροδοτήσει από την επιστήμη του placebo μέχρι όλα τα ρεύματα του new age και της συνειδητότητας κι έχει τις ρίζες του ήδη από τα αρχαία χρόνια.

Αν πάντως δεν σε έπεισε η βόλτα σου στα βίντεο του TikTok και είσαι πιο vintage  στις αντιλήψεις σου, στις 27 Αυγούστου είναι του Αγίου Φανουρίου και μπορεί να τάξεις μια φανουρόπιτα στον άγιο για να σου φανερώσει αυτό που έχασες ή αυτό που θέλεις να βρεις!

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30