Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Χωρίζοντας φιλικά και άλλοι μύθοι των σύγχρονων σχέσεων…

Αλήθεια τώρα, ποιον κοροϊδεύεις… bitch!



Πολλές σύγχρονες τάσεις ξεκινάνε από το Χόλιγουντ και το σταρ σίστεμ. Από τα πλατό των γυρισμάτων των blockbusters μέχρι τα μπαρ και τις εμφανίσεις χέρι με χέρι των celebs. Ένα από τα τελευταία trends που έχει κάνει την εμφάνισή του στα social όσο και στα tabloids είναι εξωραϊσμένοι, εξευγενισμένοι χωρισμοί των σταρ - όχι απλώς με κοινή συναίνεση και πολιτισμένα, αλλά και φιλικά!

Μέχρι τώρα ο χωρισμός είναι συνώνυμο της καταστροφής, μελοδραματικός, δακρύβρεχτος, συνοδευόμενος από τόνους παγωτό, χαρτομάντιλων, εκδικητικών τάσεων, αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, μεταμεσονύχτιων συνομιλιών μετά μπινελικίων στην κολλητή σου για το πρώην έτερον ήμισυ, κοψοφλεβιάρικες playlist και πάει λέγοντας. Πάλι με τις ευλογίες του Χόλιγουντ το σαβουάρ βιβρ ενός καλού χωρισμού περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω σενάρια.

Τώρα όμως η μόδα που επιβάλλουν τα κοινωνικά μέσα θέλει -όπως όλα- να φαίνεται όμορφος και ο χωρισμός.

Ένας ήρεμος χωρισμός, όπου και τα δύο μέλη κρατάνε μόνο τα καλύτερα σε μια σχέση δεν είναι ίσως τόσο σπάνιος και τόσο αφύσικο γεγονός. Ενδεχομένως να είναι η φυσική κατάληξη μιας ήδη ήρεμης σχέσης – ή μιας σχέσης που επικρατούσε η φιλία από τον έρωτα, ή αν ήσασταν ήδη φίλοι ή κολλητοί πριν καταλήξετε μαζί στο κρεβάτι. Συνηθίζεται επίσης σε μακροχρόνιες σχέσεις όπου το συναίσθημα κι η ερωτική φλόγα καταλαγιάζει και το τέλος έρχεται φυσικά κι ανεπαίσθητα.

Για να συμβεί όμως να είναι ο χωρισμός φιλικός σημαίνει κυρίως ότι η στάθμη των συναισθημάτων και των δύο βρίσκεται στην ίδια γραμμή. Ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω. Αλλά ακριβώς στο ίδιο σημείο. Αν ένας από τους δύο είναι λίγο πιο ανέτοιμος για την απόφαση του χωρισμού. Αν έχει λίγο περισσότερη πικρία. Τότε η ζυγαριά μπορεί να μην ισορροπήσει εύκολα σε έναν τελικό φιλικό χωρισμό.

Μπορεί τα παραδείγματα των Chris Evans & Jenny Slate, Lady Gaga & Taylor Kinney, Gwyneth Paltrow & Chris Martin (αλλά και πριν της Gwyneth Paltrow με τον Brad Pitt), Tom Hiddleston & Taylor Swift, Andrew Garfield & Emma Stone, Jennifer Lawrence & Nicholas Hoult, Jennifer Aniston & Justin Theroux, Demi Moore & Bruce Willis για να φτάσουμε στον πρόσφατο «φιλικό» χωρισμό των Armie Hammer & Kristian Cavallari να ανοίγουν νέα μονοπάτια glam συνειδητότητας ή είναι απλώς ένα ωραίο περιτύλιγμα για να δει το κοινό μόνο όσα οι πρωταγωνιστές του δράματος θέλουν να δει;

Πρώτοι στο είδος των φιλικών χωρισμών ανήκουν κι η Katy Perry με τον Orlando Bloom, των οποίων η σχέση πέρασε από τα σαράντα κύματα των on-off για να δει τελικά happy ending (με το end εδώ να μη δηλώνει χωρισμό) – αλλά μέχρι το ευτυχές γεγονός, τα στάδια των χωρισμών που προηγήθηκαν όσο φιλικοί και να ήταν δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εύκολοι – με αποκορύφωμα τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Katy που ισχυρίστηκε ότι είχε φτάσει πολύ κοντά στη σκέψη της αυτοκτονίας στον πρώτο τους χωρισμό…

Κακά τα ψέματα, ένας χωρισμός πονάει. Αφήνει ένα εσωτερικό κενό και ένα τραύμα. Μπορεί να επουλώνεται, σε άλλους γρήγορα σε άλλους με πιο αργούς ρυθμούς, αλλά δεν παύει η πληγή (ή οι πληγές) να υφίσταται. Μια σχέση -ειδικά η ερωτική- είναι ένα είδος συναισθηματικής επένδυσης, αφιερώνεις χρόνο, κάνεις όνειρα, δημιουργούνται βαθιά συναισθήματα. Όταν δεν μιλάμε απλώς για σεξ της μιας βραδιάς, η ερωτική σου σχέση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που επηρεάζει την καθημερινότητά σου και όλους τους τομείς της ζωής σου.       

Μπορεί στις μέρες μας να είσαι λίγο πιο κυνική ή λίγο πιο ψυλλιασμένη ως προς το ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα και ότι ο έρωτας ως κατάσταση ή ως συναίσθημα έχει συγκεκριμένη διάρκεια κι επομένως προδιαγεγραμμένη πορεία κι άρα ημερομηνία λήξης, αλλά αν η ημερομηνία αυτή έρθει πρώτα στον άλλον ενώ εσύ ακόμα πετάς στα ροζ συννεφάκια σου, ο χωρισμός δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ακόμα κι αν η ανατροφή σου ή το προφίλ σου στα media δεν σου επιτρέψουν να το εξωτερικεύσεις.

Όταν μάλιστα οι συνθήκες του χωρισμού έχουν να κάνουν με παράπτωμα -ειδικά αυτό της απιστίας- τότε τα ποσοστά του φιλικού χωρισμού μικραίνουν απίστευτα, εκτός κι αν έχεις αγγίξει το ζεν σου σε επίπεδο βουδιστικού μοναχού.

Σαφώς το πώς χωρίζουν οι άνθρωποι είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, κι έχει να κάνει και με το επίπεδο των δύο συντρόφων και ακόμα περισσότερο έχει να κάνει με το πώς ήταν η σχέση σου μέχρι την απόφαση του χωρισμού. Κι είναι και μια μορφή ενηλικίωσης και πράξη αυτοσυγκράτησης και αυτοελέγχου το να προσπαθήσεις να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη προσωπική στιγμή και το να καταφέρεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία και το επίπεδό σου.

Δεν χρειάζεται να βγεις στο προφίλ σου (ή στο προφίλ του) και να ποστάρεις κακίες ή να αναρτήσεις τα άπλυτά σας στη φόρα. Από την άλλη επίσης δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου να εμφανιστεί σαν μην έγινε κάτι και να το παίξεις τόσο υπεράνω.

Στο κάτω κάτω αυτό που έγινε δεν είναι μια λεπτομέρεια, δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα. Ακόμα κι ένας φιλικός χωρισμός χρειάζεται χρόνο για να γίνει φιλικός όχι μόνο σε επίπεδο λάμψης και αναρτήσεων αλλά στην πράξη…

Και μεταξύ μας μπορεί στους «έξω» να φαίνεται ο χωρισμός φιλικός, αλλά το πόσο σε πονάει, μόνο η καρδούλα σου το ξέρει, φιλενάδα!

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου