Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι μας μαθαίνει η σχέση της Lily Collins με τον μπαμπά της Phil

"Emily in Paris": Η πρωταγωνίστρια κι ο διάσημος μπαμπάς της



Πολλά από όσα ονομάζεις «εαυτό» ή προσωπικότητα ξεκινάνε από την παιδική σου ηλικία και στη διαμόρφωσή τους παίζει σημαντικό ρόλο η σχέση που είχες και έχεις με τους γονείς σου. Σχεδόν ολόκληρη η επιστήμη της ψυχολογίας ασχολείται με την επίδραση και το αντίκτυπο της παιδικής σου ηλικίας στην ενήλικη ζωή σου. Η σχέση με τους γονείς σου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο – για άλλους οδυνηρό και για άλλους χαρούμενο, για όλους όμως ξεχωριστό και θεμελιώδες.  

Μεγαλώνοντας δύο είδη σχέσεων σε απασχολούν περισσότερο, οι ερωτικές, το τι είδος συντρόφους δηλαδή επιλέγεις και η σχέση σου με τους γονείς σου – οι τελευταίες μάλιστα φαίνεται ότι επηρεάζουν και τις ερωτικές, ειδικά στο πώς κάνεις τις επιλογές. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που συχνά στις ζωές των διασημοτήτων ή των ανθρώπων της επικαιρότητας ψάχνουμε να βρούμε το οικογενειακό τους μπακράουντ και το τι είδος δεσμούς είχαν ή έχουν με την οικογένειά τους. Και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι επώνυμοι φέρνουν τα φλας προς την οικογένειά τους.  

Ένα πρόσφατο παράδειγμα που εστιάζει στην καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ζημιών που προκαλούνται από τοξικούς γονείς, αφορά την ηθοποιό, μοντέλο και συγγραφέα Lily Collins. Η Collins έχει μιλήσει περισσότερες από μία φορές για το πώς ο σούπερ σταρ μπαμπάς της, ο Βρετανός μουσικός Phil Collins, δεν ήταν ο πατέρας που ήθελε να έχει και μπορούμε όλοι να μάθουμε κάτι από το ταξίδι της προς τη συγχώρεση.

 

 

Όλα ξεκινάνε από την παιδική ηλικία

Η Collins ήταν επτά ετών όταν η μητέρα της Jill Tavelman και ο Phil Collins χώρισαν μετά από ένα πολύ δυσάρεστο διαζύγιο. Ο πατέρας της είχε ήδη δύο φορές απατήσει τη μητέρα της και τελικά αποφάσισε ότι δεν ήταν πλέον ερωτευμένος μαζί της. Βλέποντας τους γονείς της να χωρίζουν ήταν κάτι που άφησε το αποτύπωμά του στη νεαρή Lily Collins, η οποία ήταν πολύ στενοχωρημένη και ανήσυχη για το διαζύγιο τους.

Αργότερα, ως έφηβος, αναζητούσε την προσοχή και τον έπαινο του μπαμπά της και πάντα ένιωθε ότι δεν έκανε αρκετά για να τα κερδίσει. Σπάνια έβλεπε τον πατέρα της και έχει δηλώσει «Μπορεί να ήταν ακόμα ζωντανός, αλλά τις περισσότερες φορές ένιωθα ότι είχε φύγει».

 

 

Συγχώρεση: ένα ανοιχτό γράμμα

Το 2017, η Collins δημοσίευσε ένα βιβλίο με προσωπικά δοκίμια, Unfiltered: No Shame, No Regrets, Just Me, το οποίο περιέγραψε την αποσύνδεση που αναπτύχθηκε μεταξύ της και του πατέρα της και περιέγραψε λεπτομερώς πόσες από τις βαθύτερες ανασφάλειές της προέρχονταν από εκκρεμή ζητήματα που είχε μαζί του.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον πατέρα της που περιέλαβε στο βιβλίο της, έγραψε: «Μαθαίνω πώς να δέχομαι τις ενέργειές σου και να εκφράζω το πώς με έκανε να νιώθω. Δέχομαι και τιμώ τη θλίψη και τον θυμό που ένιωσα απέναντι σε πράγματα που έκανες ή δεν έκανες, που μου έδωσες ή που δεν μου έδωσες».

Καθ’ όλη τη βαθιά αυτή καθαρτική κι ειλικρινή επιστολή της -η οποία μπορεί να εκληφθεί μόνο ως πράξη βαθιάς αυτο-αγάπης- ταξιδεύει σταθερά προς τη συγχώρεση. «Σε συγχωρώ που δεν είσαι πάντα εκεί όταν χρειαζόμουν και γιατί δεν ήσουν ο μπαμπάς που περίμενα… συγχωρώ τα λάθη που έκανες», γράφει.

 

 

Και παρόλο που καμιά φορά φαίνεται ότι είναι πολύ αργά, τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος για να αλλάξει κανείς τα πράγματα. Όλοι κάνουμε επιλογές και, παρόλο που δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε το παρελθόν μπορούμε κάποια στιγμή να συγχωρήσουμε και να πάμε παρακάτω.

 

Κάνοντας μια νέα αρχή

Σήμερα, η Collins έχει μια επιτυχημένη καριέρα, έχει προταθεί για μια Χρυσή Σφαίρα και έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές επιτυχημένες ταινίες, συμπεριλαμβανομένης του Tolkien (2019). Αλλά αυτό έγινε δυνατό μόνο αφού κατάφερε να βρει ειρήνη μέσα στον εαυτό της και να ξεκινήσει την πραγματική θεραπεία έχοντας πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να συγχωρήσει τον πατέρα της.

 

 

Αυτά τα βήματα περιελάμβαναν την αναγνώριση του πόνου που είχε περάσει και την αναγνώριση των λαθών του πατέρα της. Αργά αλλά σταθερά, η σχέση της Collin με τον πατέρα της άρχισε να επιδιορθώνεται. Μάλιστα, πήγε ένα ακόμη βήμα όταν πήρε την απόφαση να εκφράσει την αγάπη της στο Instagram, γράφοντας του ευχές για 67α γενέθλιά του.

https://www.instagram.com/p/B79Q31zJ1vS/?utm_source=ig_embed

«Χρόνια πολλά μπαμπά! Τα τελευταία 30 χρόνια σε παρακολουθώ να περνάς διάφορα σκαμπανεβάσματα και να μπαλαντζάρεις από τα ψηλά στα χαμηλά. Έχουμε ταξιδέψει στον κόσμο εξερευνώντας και μοιραστήκαμε εκπληκτικές αναμνήσεις στο σπίτι. Γελάσαμε, φωνάξαμε και καθόμασταν σε γαλήνια σιωπή μαζί. Είμαι αιώνια ευγνώμων για τα μαθήματα που μου έχεις διδάξει και τις στιγμές που μοιραστήκαμε. Υπάρχουν πολλά ακόμη συναρπαστικά που θα έρθουν. Ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε ή τι περνάμε, η αγάπη μου για σένα βαθαίνει και η κατανόησή μου για σένα μεγαλώνει. Σε αγαπώ ως στο φεγγάρι και πάλι πίσω ...»

https://www.instagram.com/p/CBtFQXiJ2k4/

Και παρόμοια εγκάρδιο ήταν και το μήνυμα που του αφιέρωσε για τη Γιορτή του Πατέρα: «Χρόνια πολλά για την Ημέρα του Πατέρα στον πρώτο μου αφηγητή. Σε ευχαριστώ που μου ενστάλαξες το πάθος να είμαι δημιουργική. Που μου έδωσες την ώθηση για να ζωντανέψω αυτήν τη δημιουργικότητα. Και την αποφασιστικότητα να ζήσω το όνειρό μου στο έπακρο παρά τα εμπόδια που μου εμφανίζονται. Είμαι τόσο περήφανη για σένα για όλα όσα έχεις επιτύχει και συνεχίζεις. Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο σε καταλαβαίνω και τόσο περισσότερο σε εκτιμώ. Ανεξάρτητα από την απόσταση μεταξύ μας, ένα κομμάτι από εμένα είναι πάντα μαζί σου και ένα δικό σου κομμάτι, μαζί μου. Σε αγαπώ ως στο φεγγάρι και πάλι πίσω ...»


Το αγαπημένο τραγούδι της Lily είναι το "You' ll be in my heart" από το φιλμ "Ταρζάν" που της το τραγουδούσε ο μπαμπάς της για νανούρισμα

https://www.youtube.com/watch?v=jDtcj-U9v5A
 

 

Αν έχεις ανoιχτούς λογαριασμούς πίκρας με τους γονείς σου, ίσως η ιστορία της Lily Collins να σου ανοίξει έναν θετικό δρόμο σκέψης και να γίνει το παράδειγμα έναυσμα για να  ξεκινήσεις μια διαδικασία εσωτερικής συμφιλίωσης και συγχώρεσης. Ακόμα κι αν είναι μια διαδικασία που κρύβει μέσα της πόνο, είναι κάτι που θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου και αυτό που είσαι στην ουσία σου. Και πού ξέρεις ποτέ δεν είναι αργά μια δεύτερη ευκαιρία που μπορεί να φέρει ισορροπία στη ζωή σου, με έναν τρόπο θεραευτικό που θα σε ολοκληρώσει ως άνθρωπο. 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.