Skip to main content

BLOGS

Happy Birthday Joaquin Phoenix: a star is born!

«Νιώθω ότι ό,τι μαθαίνεις ως ηθοποιός καθώς μεγαλώνω μοιάζει να είναι λάθος» Joaquin Phoenix



Ο  Joaquín Rafael Phoenix (Χοακίν Φίνιξ) γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1974 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ο Φίνιξ κατάγεται από καλλιτεχνική οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου αδερφού του Ρίβερ Φίνιξ (1970-1993). Έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία Space Camp το 1986 και ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος έγινε στην ταινία Russkies το 1987. Το 1989 συμπρωταγωνίστησε στην ταινία Δεσμοί Στοργής (Parenthood) σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ. Άλλες ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί είναι οι Έτοιμη για Όλα (To Die For, 1995) μαζί με τη Νικόλ Κίντμαν σε σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ, Τυφλή Στροφή (U Turn, 1996) του Όλιβερ Στόουν, Μονομάχος (Gladiator, 2000) σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ όπου και έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, Quills, η Πένα της Αμαρτίας (Quills, 2000) όπου πρωταγωνίστησε μαζί με τους Τζέφρεϊ Ρας και Κέιτ Γουίνσλετ, Οιωνός (Signs, 2002) με τον Μελ Γκίμπσον σε σκηνοθεσία Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, Όλα για την Αγάπη (It's All About Love, 2003), Σκοτεινό Χωριό (The Village, 2004), Hotel Rwanda (2004) και Πυροσβεστικός Σταθμός 49 (Ladder 49)

Το 2005 ο Φίνιξ υποδύθηκε τον τραγουδιστή Τζόνι Κας στην ταινία Walk the Line. Η Ρις Γουίδερσπουν υποδύθηκε την Τζουν Κάρτερ. Για την ερμηνεία του ο Φίνιξ βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Επέστρεψε στην υποκριτική το 2012 με την ταινία The Master του Πολ Τομας Άντερσον. Το 2013 πρωταγωνίστησε στην αισθηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας Δικός της (Her). Επίσης τον Οκτώβριο 2019 πρωταγωνίστησε στην ταινία Joker όπου έκανε αίσθηση στο ευρύ κοινό και κριτικούς, τον Φεβρουάριο του 2020 βραβεύτηκε με όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την προαναφερθείσα ταινία. Είναι σε σχέση με την ηθοποιό Ρούνι Μάρα και πρόσφατα απέκτησαν το πρώτο τους παιδί.

Σήμερα τιμώντας τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Το σημαντικό μου alter ego τώρα είναι ο εαυτός μου, κάτι που είναι φυσικό να συμβαίνει όταν πάσχεις από πολλαπλή διαταραχή προσωπικότητας και αυτο-εμμονή».

«Είναι δύσκολο για μένα να βάλω τα συναισθήματά μου σε λόγια».

 

«Εάν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και εκατό άνθρωποι λένε ότι "Είσαι ένα υπέροχο κι όμορφο άτομο», μπορείς να μην επηρεαστείς από αυτό; Αλλά πρέπει να πεις στον εαυτό σου να μην το θεωρεί αυτό δεδομένο. Πρέπει να λες συνέχεια μέσα σου - ή τουλάχιστον το κάνω - να μην συνηθίσεις το να ακούς χειροκροτήματα κι επευφημίες με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί νομίζω ότι είναι επικίνδυνο».

«Μου αρέσει να έχω αφεντικό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπηρετήσω τον σκηνοθέτη μου. Αυτή είναι η δουλειά μου. Θέλω να τους κάνω χαρούμενους».

 

«Η ηθοποιία είναι πραγματικά σημαντική για μένα. Τη λατρεύω και είναι κάτι που με ενδιαφέρει».

«Όχι, δεν θέλω να μιλήσω για τον River. Δεν έχω τίποτα να πω που θα ήθελα να ακουστεί δημοσίως».

 

«Μου αρέσει το χιούμορ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, δεν κάθομαι πραγματικά να κρατάω το κεφάλι μου ή να κλαίω όλη την ώρα».

«Είχα πραγματικά μια υπέροχη ανατροφή. Ήμασταν μια στενή οικογένεια. Ήταν υπέροχο να μεγαλώνω με τόσα πολλά αδέλφια. Είχαμε όλοι μόνο ένα ή δύο χρόνια διαφορά, και ήμασταν πάντα τόσο υποστηρικτικοί ο ένας στον άλλο. Έμαθα τα πάντα από τον μεγαλύτερο αδερφό μου και την αδερφή μου και τα δίδαξα στις μικρότερες αδερφές μου».

«Δεν περπατάω σαν να είμαι  oαστέρας της ταινίας γιατί δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου ως αστέρα. Οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μου συνήθως δεν με προσέχουν καν».

 

«Κάθε ταινία σε απορροφά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα»

«Δεν θα αισθανόμουν ικανοποιημένος αν κάθε μέρα είχα να κάνω μια ρομαντική κωμωδία - θα βαριόμουν μέχρι θανάτου».

 

«Όταν αποφασίζω να κάνω κάτι, κολλάω με αυτό, το νιώθω ως την απόλυτη δέσμευση».

«Νιώθω ότι ό,τι μαθαίνεις ως ηθοποιός καθώς μεγαλώνω μοιάζει να είναι λάθος. Πρέπει να αφήσεις το σημάδι σου, να βρεις το φως σου και να ξέρεις τον ρόλο σου. Αυτά είναι όλα πράγματα που μοιάζουν ξύλινα, ψεύτικα και βαρετά».

 

«Τα πράγματα σπάνια είναι τόσο συναρπαστικά ή δραματικά όσο τα κάνουν να φαίνονται στον Τύπο».

«Πιστεύω ότι οι ταινίες είναι καταπληκτικές. Σέβομαι τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες».

 

«Είτε πιστεύεις ότι μια ταινία θα επηρεάσει την κοινωνία είτε είναι απλή ψυχαγωγία, ο κινηματογράφος είναι κάτι το εξαιρετικό, είναι μια ευγενική μορφή τέχνης».

 

«Δεν φέρνω καθόλου στη ζωή μου τον χαρακτήρα που έχω να υποδυθώ».

«Πάντα μου άρεσε η μουσική, αλλά ποτέ δεν έπαιξα κάτι. Μετά το “Walk the Line” και αφού έμαθα να παίζω κιθάρα και έχοντας αυτήν την αίσθηση της απόδοσης, νομίζω ότι σίγουρα άνοιξε την πόρτα για μένα, για μουσική».

 

«Έχω αυτήν την φρικτή αίσθηση του χιούμορ, όπου πιστεύω ότι η δυσφορία είναι αστεία - εν μέρει επειδή αισθάνομαι συχνά αυτό το αίσθημα δυσφορίας και είναι ένας τρόπος να το γελάσω και να αποσυμπιεστώ».

«Είμαι απίστευτα τεμπέλης!»

 

«Όταν κοιτάζω πίσω στην παιδική μου ηλικία, δεν μπορώ να πιστέψω πώς τα κατάφερναν οι γονείς μου, μοιάζει με κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Δεν είχαμε χρήματα, αλλά ήμασταν πλούσιοι με πολλούς άλλους τρόπους».

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.