Skip to main content

BLOGS

«Είμαι μαύρο ή άσπρο. Δεν θα είμαι ποτέ γκρίζος στη ζωή μου» Ντιέγκο Μαραντόνα:

Πέρασαν δύο χρόνια που ο Ντιέγκο Μαραντόνα παίζει μπάλα στον ουρανό...



Πριν από ακριβώς δύο χρόνια που είχε γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του το διαδίκτυο, τα μέσα ενημέρωσης, τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και πολύς κόσμος ασχολείται με τον άνθρωπο που υπήρξε αληθινός θρύλος. «Όταν ο Θεός αποφασίζει ότι είναι ώρα, υποθέτω ότι θα έρθει και για μένα». Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήξερε πάντα ότι ζούσε με δανεισμένο χρόνο. Η μόνη έκπληξη ήταν ότι κατάφερε μέχρι τώρα.
Γεννημένος για να ζήσει μια αντισυμβατική ζωή, ο Μαραντόνα απέφευγε να ακολούθησει την πεπατημένη. Πήγαινε συχνά κόντρα σε όλους και σε όλα. Τα «πιστεύω» του πολλές φορές προκάλεσαν, αλλά ο ίδιος ήταν πάντα αποφασισμένος να τα υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Δεν του ταίριαζε η μετριότητα και η σιωπή.  Πολλά από τα λεγόμενά του κρίθηκαν υπερβολικά με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι «εάν κατά καιρούς θυμώνω ή παραπονιέμαι, είναι επειδή δεν ξέρω πως να συγκρατήσω τα συναισθήματά μου. Και δεν θέλω να μάθω». Κατά τη διάρκεια ενός τετάρτου του αιώνα, είχε επηρεάσει πλήθος ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους κορυφαίους μελλοντικούς ποδοσφαιριστές. Η επιδεξιότητά του ήταν τέτοια που πρόσφερε στιγμές που πιθανά κανείς δεν θα καταφέρει ποτέ να μιμηθεί. Κατάφερνε πάντως να συγχωρεί τα σφάλματά του ο κόσμος και να του δείχνει αγάπη και εκτίμηση.

Κάποτε αναφέρθηκε περίφημα ως το «χέρι του Θεού» και σίγουρα έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα μοναδικά ταλέντα ποδοσφαίρου. Ο Μαραντόνα έγινε εθνικός ήρωας και παγκόσμιος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 στο Λανούς, μέσου μεγέθους πόλη στην ομώνυμη επαρχία του Μπουένος Άιρες, αλλά μεγάλωσε στη Βίλα Φιορίτο, μια παραγκούπολη στα νότια προάστια του Μπουένος Άιρες, σε μια φτωχή οικογένεια όπου είχε μετακινηθεί από την επαρχία Κοριέντες. Ήταν ο πρώτος γιος μετά από τρεις κόρες. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια, τον Ούγκο και τον Ραούλ, που έγιναν και οι δύο επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Οι γονείς του ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα «Τσιτόρο» και η Ντάλμα Σαλβαδόρα Φράνκο «Δόνια Τότα». Η μακρινή καταγωγή της οικογένειας ήταν από την ισπανική Γαλικία, έχοντας δεχτεί προσμίξεις ιταλικές και κροατικές.

Στην ηλικία των 8 ετών εντοπίστηκε από έναν ανιχνευτή ταλέντων ενώ έπαιζε στην γειτονιά του, το σύλλογο Εστρέλια Ρόχα. Ο τότε προπονητής της ομάδας νέων Κορνέγιο είχε πει: «Όταν ο Ντιέγκο ήρθε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς για δοκιμές, ήμουν πραγματικά τρελαμένος από το ταλέντο του και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν μόλις οκτώ ετών. Τον ρωτήσαμε για την ταυτότητά του, ώστε να το ελέγξουμε, αφού παρόλο που είχε τη διάπλαση ενός παιδιού, έπαιζε σαν ενήλικας. Όταν ανακαλύψαμε ότι μας είπε την αλήθεια αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τον εαυτό μας καθαρά σε αυτόν». Έτσι στα 10 του έγινε βασικό κομμάτι της εφηβικής ομάδας των Αρχεντίνος Τζούνιορς του Μπουένος Άιρες, συλλόγου που ενδιαφερόταν για την προώθηση νέων ταλέντων. Μέχρι τα 14 του έπαιζε στις ακαδημίες με την ομάδα να λέγεται Cebollitas, που σε κυριολεκτική μετάφραση σημαίνει «κρεμμυδάκια». Μέσα σε τρία χρόνια, οι Cebollitas κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία ως η πιο διάσημη και πετυχημένη παιδική ομάδα της Αργεντινής. Στα 12 του διασκέδαζε τους θεατές δείχνοντας τη μαγεία του με την μπάλα κατά τη διάρκεια των διακοπών του ημιχρόνου των παιχνιδιών πρώτης κατηγορίας καταφέρνοντας να κερδίσει το θαυμασμό του κοινό.

Με ύψος μόλις 1,65 μέτρα, στιβαρό και ισχυρό ανάστημα παρά την περίεργη σωματική του διάπλαση, οι ικανότητες ντρίμπλας και η ισορροπία του τον έκαναν ασταμάτητο. Ένας παραγωγικός δημιουργός και σκόρερ υπέροχων γκολ, θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές - αν όχι ο καλύτερος – που υπήρξε ποτέ.

Ξεκίνησε να παίζει για τη χώρα του ως έφηβος και έλαμψε το 1986, όταν οδήγησε μια απλά καλή ομάδα στο μεγαλείο του ποδοσφαίρου και στον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάτι που προέκυψε μετά από έναν αξέχαστο προημιτελικό εναντίον της Αγγλίας, όπου ο Μαραντόνα έριξε τη μπάλα στο δίχτυ για το πρώτο γκολ - αυτό που θα αποκαλούσε «το χέρι του Θεού».

Στη συνέχεια, σημείωσε ένα δεύτερο γκολ με σχεδόν απίστευτη ποιότητα κι ομοιότητα, όταν με ντρίμπλα πέρασε την μπάλα ​​από σχεδόν ολόκληρη την ομάδα της Αγγλίας πριν σκοράρει, θεωρείται ευρέως ως το μεγαλύτερο ατομικό γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Μαραντόνα άκμασε επίσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, παίζοντας για τους ισπανικούς γίγαντες της Barcelona στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και στη συνέχεια για τη Napoli στην Ιταλία, για την οποία κέρδισε στους πρώτους ιταλικούς τίτλους της και όπου εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως αγαπημένος γιος.

Αλλά έξω από το ποδοσφαιρικό πεδίο, ο Maradona συγκλόνιζε για τον τρόπο ζωής του. Εθίστηκε στην κοκαΐνη και απαγορεύτηκε τόσο από το ποδοσφαιρικό κλαμπ όσο και από το διεθνές ποδόσφαιρο για αποτυχημένες δοκιμές ναρκωτικών και ντόπινγκ.

Είχε δύο κόρες μέσω του γάμου του με την Claudia Villafane που κατέληξε σε διαζύγιο. Η επιτυχής επιστροφή του από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 αμαυρώθηκε από τη γέννηση ενός παράνομου γιου τον οποίο αρνήθηκε να αναγνωρίσει για περισσότερα από 30 χρόνια. Η φιλία του με το αφεντικό της εγκληματικότητας της Camorra, Carmine Giuliano, ήταν ένα ανοιχτό μυστικό και ήταν επίσης ο εθισμός στην κοκαΐνη, ο οποίος εξελίχθηκε γρήγορα εκτός ελέγχου που ουσιαστικά τον κατέστρεψε.
Αλλά όταν ο Μαραντόνα σκόραρε στο πέναλτι για να χτυπήσει την Ιταλία από τους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, ακόμη και οι οπαδοί στο Στάδιο Σαν Πάολο της Νάπολης τον υποδέχτηκαν ξανά ως ήρωα. Κάτι ωστόσο που διήρκεσε ελάχιστα. Λίγο αργότερα ψηφίστηκε ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ιταλία και τότε η Νάπολη γύρισε την πλάτη του στον άντρα που είχε φέρει τόση χαρά στην πόλη. Πιασμένος να παραγγέλνει ναρκωτικά από μια αστυνομική επιχείρηση, ο Μαραντόνα παραδέχθηκε την ενοχή για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης και έλαβε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Απαγορεύτηκε ξανά από το ποδόσφαιρο παγκοσμίως για 15 μήνες μετά από θετικές δοκιμές για ντόπινγκ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό ήταν το τέλος της μεγάλης ιταλικής περιπέτειας του Μαραντόνα και παρόλο που προσπάθησε να παρατείνει την καριέρα του με τη Σεβίλλη και τους Old Boys, η καριέρα του ολοκληρώθηκε όταν εκδιώχθηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 μετά από θετικές δοκιμές για την εφεδρίνη.

Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από επαγγελματικό ποδόσφαιρο την ίδια ημέρα των 37ων γενεθλίων του, στις 30 Οκτωβρίου, έχοντας σημειώσει 360 τέρματα σε 704 επίσημους αγώνες (στοιχεία με βάση την RSSSF), ενώ συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών 552 τέρματα. Συχνά αντιμετωπίστηκε σκληρά από τους αμυντικούς της εποχής του αλλά το καλά δομημένο κορμί του άντεξε σε μια περίοδο που η στοιχειώδης προστασία των μεγάλων αστέρων ήταν άγνωστη.

«Ακόμα κι αν έπαιζα για ένα εκατομμύριο χρόνια, ποτέ δεν έφτανα κοντά στο Μαραντόνα, όχι ότι θα ήθελα ούτως ή άλλως, είναι ο μεγαλύτερος που έχει υπάρξει ποτέ». - Λιονέλ Μέσι, ο παίκτης που παρουσιάστηκε συχνά με τον τίτλο του «νέου Μαραντόνα».  

https://www.youtube.com/watch?v=VLMuheUa_74&feature=share&fbclid=IwAR0vpd6FkbHOlh_ojLbuPrVTqNP8ePMF8zlClenswWCO10E0HJuLMicvyCk

Με αυτόν τον τρόπο, η συμβολή του στην ιστορία του ποδοσφαίρου και του πολιτισμού είναι απαράμιλλη. Εκτός από τις λαμπρές ικανότητές του, ο Μαραντόνα είχε προκαλέσει παγκόσμιες διαμάχες εκτεταμένου μεγέθους. Η προσωπική του ζωή είναι γεμάτη σκοτεινές ιστορίες, καταχρήσεις και παρεκτροπές και η υπέρμετρη αναίδεια έναντι των πανίσχυρων αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και άλλων ισχυρών παραγόντων του χώρου ήταν μέσα στο μεγαλύτερο μέρος του ποδοσφαιρικού του βίου.

 

 

Το 2004, πέρασε χρόνο στην εντατική θεραπεία μετά από καρδιακή προσβολή και το βάρος του κυμάνθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών του με το αλκοόλ και τον εθισμό στα ναρκωτικά. Μετά την απόσυρσή του, ήταν ακόμα ορατός - πολιτικά, στην ψυχαγωγία, ακόμη και στο γήπεδο ποδοσφαίρου σε φιλανθρωπικούς αγώνες.

Το 2010, ο Maradona κατόρθωσε να οδηγήσει την αγαπημένη του εθνική ομάδα της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική. Πολλοί αμφέβαλαν ότι θα μπορούσε να κάνει την ομάδα να παίξει ως συνεκτική μονάδα, αλλά ο Μαραντόνα αψήφησε τους κριτικούς έως ότου η ομάδα νικήθηκε από τη Γερμανία στους προημιτελικούς.

Μεσολάβησε η προπόνηση της ομάδας των Αραβικών Εμιράτων αλλά δεν πέρασε πολύς καιρός για να επιστρέψει στην Αργεντινή για να ηγηθεί της Gimnasia y Esgrima στο La Plata το 2019. Σε αληθινό στυλ Maradona, παραιτήθηκε μετά από μόλις δύο μήνες ως υπεύθυνος, μόνο για να επανέλθει ξανά δύο ημέρες αργότερα. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν σε ένα παιχνίδι στα 60α γενέθλιά του στις 30 Οκτωβρίου, όπου εμφανίστηκε αδύναμος και έφυγε στη μισή ώρα.

Λίγες μέρες αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο, αρχικά με αναιμία και αφυδάτωση, αλλά τα πράγματα κλιμακώθηκαν γρήγορα και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει έναν θρόμβο αίματος στον εγκέφαλό του. Η επέμβαση πήγε καλά αλλά λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί τον συμβούλευαν για χρόνια για να αλλάξουν τρόπους, αλλά δεν υπήρχε συμβιβασμός για τον μικρό μαχητή του δρόμου με έναν διάβολο στον έναν ώμο και έναν άγγελο στον άλλο. Όπως έλεγε ο ίδιος: «Είμαι μαύρο ή άσπρο. Δεν θα είμαι ποτέ γκρίζος στη ζωή μου».

Το αν είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής είναι υπό συζήτηση, αλλά το απίστευτο ταλέντο και η συμβολή του στην ιστορία του παιχνιδιού τον κάνουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

BLOGS

Χρόνια πολλά και γλυκά στον μάγο των γλυκών pastry chef Ευάγγελο Χασιώτη

Ευχές από νωρίς το πρωί δέχεται στο Sentinelle στο pastry corner, στον νέο του χώρο στου Παπάγου

Προτεινόμενα

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί