Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει



Η Όντρεϊ Χέπμπορν (Audrey Hepburn) γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 και ήταν Βρετανίδα ηθοποιός, μία από τις πλέον φημισμένες παγκοσμίως τον 20ό αιώνα. Βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι εμφανίστηκε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, ενώ παραμένει ένα από τα λιγοστά άτομα που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα βραβεία. Το 1989 κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Επίσης αποτέλεσε για πολλά χρόνια σύμβολο της μόδας, καθώς το στιλ της ήταν παροιμιώδους κομψότητας, ενώ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ανθρωπιστικά έργα. Από το 1986 μέχρι και το θάνατό της υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, η Χέπμπορν δεν ήταν απλά μια από τις μεγαλύτερες σταρ του κινηματογράφου, αλλά και πρότυπο κομψότητας. Η αίσθηση του σικ που διέθετε θαυμάστηκε και αποτέλεσε αντικείμενο μίμησης ευρέως. Το 1955, βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα – World Film Favorite Female.

Αποτελώντας πλέον μια από τις δημοφιλέστερες ηθοποιούς, η Όντρει Χέπμπορν συμπρωταγωνίστησε με πολλούς μεγάλους άνδρες ηθοποιούς όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στη «Γλυκιά μου Σαμπρίνα», ο Φρεντ Αστέρ στο «Αστείο Μουτράκι» (Funny Face), ο Μωρίς Σεβαλιέ και ο Γκάρι Κούπερ στο «Αριάν» (Love in the Afternoon), ο Τζορτζ Πέπαρντ στο «Πρόγευμα στο Τίφανις» (Breakfast at Tiffany’s), ο Κάρι Γκραντ στο «Ραντεβού στο Παρίσι» (Charade), ο Ρεξ Χάρισον στο «Ωραία μου Κυρία» (My Fair Lady), ο Πίτερ Ο’ Τουλ στο «Πώς Να Κλέψετε Ένα Εκατομμύριο Δολλάρια» (How to Steal a Million), ο Άλμπερτ Φίνεϊ στο «Δυο για το δρόμο» (Two for the Road) και ο Σον Κόνερι στο «Το Ρόδο και το Βέλος» (Robin and Marian). Πολλοί από αυτούς τους άνδρες ήρθαν κοντά της. Ο Ρεξ Χάρισον αποκαλούσε την Όντρεϊ αγαπημένη του παρτενέρ, ο Κάρι Γκραντ λάτρευε να την πειράζει και μάλιστα κάποτε είπε: «Το μόνο που θέλω για τα Χριστούγεννα είναι μια φωτογραφία ακόμη με την Όντρεϊ Χέπμπορν». Ο Γκρέγκορι Πεκ έγινε δια βίου φίλος της. Μετά το θάνατό της, ο Πεκ με δάκρυα στα μάτια απήγγειλε μπροστά στην κάμερα το αγαπημένο της ποίημα, «Ατελείωτη Αγάπη» του Rabindranath Tagore. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Μπόγκαρτ και η Χέπμπορν δεν τα πήγαιναν καλά, μα αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Μπόγκαρτ τα πήγαινε καλά μαζί της όσο κανείς άλλος στο πλατό. Αργότερα η Χέπμπορν είπε: «Καμιά φορά είναι οι λεγόμενοι “σκληροί άντρες” που τελικά είναι οι πιο στοργικοί, όπως υπήρξε ο Μπόγκι μαζί μου».

Η τελευταία εμφάνιση της Χέπμπορν, ένα καμεό πέρασμα, ήταν ένας άγγελος στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Always» το 1988. Τους τελευταίους μήνες της ζωής της, η Χέπμπορν ολοκλήρωσε δύο σχέδια: παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Gardens of the World with Audrey Hepburn», που έκανε πρεμιέρα στο κανάλι PBS τη μέρα του θανάτου της, και ηχογράφησε ένα άλμπουμ αφήγησης, το «Audrey Hepburn's Enchanted Tales», με αναγνώσεις κλασικών ιστοριών για παιδιά, με το οποίο κέρδισε μετά θάνατον το Βραβείο Γκράμι για το Καλύτερο Αφηγηματικό Άλμπουμ για Παιδιά.

Η ηθοποιός απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ, στην 1652 Vine Street.

Πέθανε από καρκίνο στις 20 Ιανουαρίου 1993 σε ηλικία 63 ετών.

https://www.instagram.com/p/B-riD7qqcY_/

Τιμώντας την επέτειο της γέννησής της αλλά και το ότι παραμένει icon, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις που αποτελούν πηγή έμπνευσης.   

 

«Δεν παίρνω τη ζωή μου στα σοβαρά, αλλά παίρνω σοβαρά αυτό που κάνω - στη ζωή μου – σοβαρά».

 

«Αποφάσισα, πολύ νωρίς, να δεχτώ τη ζωή άνευ όρων. Ποτέ δεν περίμενα να κάνει κάτι ιδιαίτερο για μένα, αλλά φάνηκε να πετυχαίνει πολύ περισσότερα από όσα περίμενα. Τις περισσότερες φορές μου συνέβη, χωρίς να το αναζητώ ποτέ».

 

«Η ζωή είναι όπως όταν περνάς μέσα από ένα μουσείο. Λίγο αργότερα αρχίζετε πραγματικά να απορροφάτε αυτό που είδατε, να το σκέφτεστε, να το ψάχνετε σε ένα βιβλίο και να το θυμάστε - γιατί δεν μπορείτε να τα συνειδητοποιήσετε όλα ταυτόχρονα». 

«Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη μεγάλη διάρκεια της ζωής και ενός υπέροχου δείπνου. στο δείπνο, το γλυκό έρχεται στο τέλος».

 

«Η ζωή μου ήταν πολύ περισσότερο από ένα παραμύθι. Είχα το μερίδιό μου στις δύσκολες στιγμές, αλλά όποιες δυσκολίες έχω περάσει, έχω πάντα το βραβείο στο τέλος».

 

«Η μεγαλύτερη νίκη ήταν να είμαι σε θέση να ζήσω με τον εαυτό μου, να δεχτώ τα μειονεκτήματά μου… Είμαι πολύ μακριά από τον άνθρωπο που θα ήθελα να είμαι. Αλλά αποφάσισα ότι δεν είμαι τόσο χάλια».

«Έχω μάθει πώς να ζω… πώς να είμαι στον κόσμο, και όχι απλώς να μένω δίπλα και να παρακολουθώ».

 

«Ζήστε τη μέρα. Απολαύστε την - μέχρι το μεδούλι. Η μέρα που έρχεται. Άνθρωποι καθώς έρχονται… Το παρελθόν, νομίζω, με βοήθησε να εκτιμήσω το παρόν - και δεν θέλω να το χαλάσω καθόλου, ανησυχώντας για το μέλλον».

 

«Να μην ζεις για την ημέρα, αυτό θα ήταν υλιστικό - αλλά για να εκτιμήσεις την ημέρα. Συνειδητοποιώ ότι οι περισσότεροι από εμάς ζούμε στο δέρμα - στην επιφάνεια - χωρίς να εκτιμήσουμε πόσο υπέροχο είναι απλά να είσαι ζωντανός».

«Πιστεύω, κάθε μέρα, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον μια υπέροχη στιγμή».

 

«Η ζωή είναι ένα πάρτι. Ντυθείτε κατάλληλα για αυτό. "

 

«Το δόσιμο είναι ζωή. Αν σταματήσετε να θέλετε να δίνετε, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο για να ζήσετε».

«Οι άνθρωποι, ακόμη περισσότερο από τα πράγματα, πρέπει να αποκατασταθούν, να ανανεωθούν, να αναβιώσουν, να ανακτηθούν και να εξαργυρωθούν. Ποτέ μην πετάς κανέναν».

 

«Γεννήθηκα με τεράστια ανάγκη για στοργή και φοβερή ανάγκη να την δώσω».

 

«Μπορείτε να πείτε περισσότερα για ένα άτομο με αυτά που λέει για άλλους από ό, τι μπορείτε από ό,τι λένε οι άλλοι για αυτόν».

https://www.instagram.com/p/BoEnQPnn2HV/

«Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κρατάμε στη ζωή είναι ο ένας το άλλον».

 

«Όταν δεν έχετε κανέναν, μπορείτε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι, όταν κανείς δεν σας χρειάζεται, τότε νομίζω ότι η ζωή τελείωσε».

 

«Όλοι θέλουμε να μας αγαπήσουν, έτσι δεν είναι; Όλοι αναζητούν έναν τρόπο εύρεσης αγάπης. Είναι μια συνεχής αναζήτηση για στοργή σε κάθε περίσταση της ζωής».

«Μπορεί να μην μου προσφέρουν πάντα δουλειά, αλλά θα έχω πάντα την οικογένειά μου».

 

«Οι αληθινοί φίλοι είναι οικογένειες που μπορείτε να επιλέξετε».

 

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο, η ίδια η λέξη λέει" είμαι δυνατό"!»
 

https://www.instagram.com/p/BiE9aSXg2qP/

«Προσπάθησα πάντα να κάνω ό,τι καλύτερο: έβλεπα πάντα λίγο πιο μακριά. Προσπάθησα να με αξιοποιήσω ως τα άκρα μου».

 

«Το να φυτέψεις έναν κήπο είναι να πιστεύεις στο αύριο».

 

«Άκουσα έναν ορισμό μια φορά: Η ευτυχία είναι υγεία και μια σύντομη μνήμη! Μακάρι να το είχα επινοήσει, γιατί είναι πολύ  μεγάλη αλήθεια».

«Το πιο σημαντικό είναι να απολαύσεις τη ζωή σου, να είσαι ευτυχισμένος, είναι το μόνο που έχει σημασία».

 

«Πιστεύω στο ροζ. Πιστεύω ότι το γέλιο είναι ο καλύτερος καυστήρας θερμίδων. Πιστεύω στο φιλί, στο φιλί πολύ. Πιστεύω ότι είμαι δυνατή όταν όλα φαίνονται στραβά. Πιστεύω ότι τα χαρούμενα κορίτσια είναι τα ομορφότερα κορίτσια. Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας