Skip to main content

BLOGS

«Γνωρίζω τι δύναμη κουβαλάει η καρδιά ενός μικρού κοριτσιού» Malala Yousafzai

Το θαρραλέο κορίτσι που γίνεται μια γυναίκα παράδειγμα δυναμισμού έχει γενέθλια



Η Malala Yousafzai είναι ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους, δύναμης, πείσματος, υπομονής και πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια κορίτσια, γυναίκες και ανθρώπους στη Γη. Στα 15 της την πυροβόλησαν Ταλιμπάν στρατιωτικοί επειδή οργάνωσε καμπάνια για τη μόρφωση των κοριτσιών στην πατρίδα της το Πακιστάν. Ο αγώνας της αναγνωρίστηκε παγκοσμίως και της χάρισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2014.  

Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν, μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν. Οι Γονείς της είναι οι Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι. Η Μαλάλα έχει και δύο μικρότερους αδελφούς. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880).

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 14χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

https://www.instagram.com/p/CPnmOyTA_x2/

Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

Πέρσι αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα φοιτητικά της χρόνια σχολίασε ήταν η αφορμή να έρθει επιτέλους σε επαφή με ανθρώπους της ηλικίας της αλλά και να αφιερώσει ουσιαστικά για πρώτη φορά χρόνο για τον εαυτό της, απολαμβάνοντας μικρές χαρές, όπως το να μπορεί να τρώει σε McDonalds ή να παίζει πόκερ με τους φίλους της ή να παίζει Among us Μόνη της στο δωμάτιό της. Τις λεπτομέρειες αυτές αποκάλυψε πρόσφατα σε μια μεγάλη συνέντευξή της στη Βρετανική Vogue για την οποία αποτελεί και το εξώφυλλο. 

Το 2019 είχε φιλοξενηθεί στο Teen Vogue όπου είχε μιλήσει για το youth activism – τον ακτιβισμών των νέων προβλέποντας ότι η επόμενη φάση θα ήταν αυτή της αλλαγής και της πραγματοποίησης του οράματος της νέας γενιάς. Επίσης είχε μιλήσει στη συνέντευξη εκείνη για την ισλαμοφοβία, την παιδία, τη βία και την πολιτική.

Δύο χρόνια μετά, στην πρόσφατη συνέντευξή της μιλάει για τις σπουδές της, την εμπειρία της στο Λονδίνο, το πού σκοπεύει να μείνει στο μέλλον και αν θα μείνει μόνη της ή με τους γονείς της.

https://www.instagram.com/p/CPleDTpM5dc/

Έχει γίνει ηρωίδα σε πολλά παιδικά κι εφηβικά βιβλία, ενώ η ίδια έγραψε την αυτοβιογραφία της «I am Malala» το 2013, αναρρώνοντας από τη νοσηλεία της εξαιτίας του πυροβολισμού που δέχθηκε στο κεφάλι. Γνωρίζοντας τη δύναμη της αφήγησης και των ΜΜΕ είχε αρχίσει ήδη σε ηλικία 11 ετών να γράφει για το BBC με το ψευδώνυμο Gul Makai. Στο λογαριασμό της στο Twitter ξεκίνησε με 4.000 followers για να φτάσει αυτή τη στιγμή να έχει ξεπεράσει το 1.8 εκ. Μια δύναμη που της έδωσε τον Μάρτιο τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο με την Apple TV για νέα εταιρεία παραγωγής.

Το 2013 η Μαλάλα είχε γίνει εξώφυλλο στο επετειακό «100» Time, με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου – ενώ το 2012 πάλι ως εξώφυλλο στο Time είχε θεωρηθεί πρόσωπο της χρονιάς. Ενώ η πρώτη φορά που μπήκε στο Time ήταν το 2009.   

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.