Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να μη μελαγχολήσεις και πώς να πάρεις τα πάνω σου τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι

Ιδέες και τρόποι για να αποφύγεις τα summer ending blues



Κάτι η κίνηση στους δρόμους που έχει αυξηθεί. Κάτι η θέση του πάρκινγκ που γίνεται ξανά το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Κάτι που βλέπεις ότι άρχισε να νυχτώνει όλο και πιο νωρίς… Ε, δεν θες και πολύ να νιώσεις ένα μελαγχολικό συναίσθημα. Ακόμα κι αν δεν έχεις να αντιμετωπίσεις την επιστροφή στο σχολείο είναι πολύ εύκολο από του Αιγαίου τα blues να περάσεις στα Blues του Αυγούστου που δεν είναι όμως είδος μουσικής ούτε τελευταίο hitάκι που θα σου κολλήσει να το τραγουδάς. Είναι αυτή η διάχυτη αίσθηση ότι κάτι τελειώνει – διόρθωση κάτι ωραίο τελειώνει – κι αυτό που μέλλει να αρχίσει δεν είναι κι ό,τι πιο ευχάριστο.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό που σου συμβαίνει αν και θυμίζει δεν είναι εποχική συναισθηματική διαταραχή αλλά λέγονται August Blues που εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου ή τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου κι ευτυχώς δεν κρατάνε πολύ.

Μάλιστα αν ακολουθήσεις τα παρακάτω tips, θα σου κρατήσει ακόμα λιγότερο!

Εστίασε στην αρχή, όχι στο τέλος

Οκ το καλοκαίρι τελείωσε και όπως λένε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Εσύ όμως δεν είσαι κατεργάρης, οπότε δεν έχει καμία θέση σε κανέναν πάγκο. Μαζί με το καλοκαίρι θα τελειώσει (ελπίζουμε δηλαδή) τα φαινόμενα καύσωνα και η θερμοκρασία επιτέλους δεν θα θυμίζει την έρημο της Σαχάρα. Έρημο δεν θα θυμίζει επίσης η γειτονιά σου, οι φίλοι σου έχουν γυρίσει κι αυτοί και ο Σεπτέμβριος είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να κάνετε catch up.

Be kind to yourself

Το αποκαλούν αυτο-φροντίδα κι υπάρχει σημαντικός λόγος για αυτό. Όταν φροντίζεις τη σωματική σου υγεία, θα ακολουθήσει και η συναισθηματική σου υγεία. Αντιμετώπισε το σώμα σου σαν να είναι πολύτιμο γιατί είναι πολύτιμο. Προσπάθησε να θέσεις πιο υγιεινούς στόχους για να πίνεις, για παράδειγμα, περισσότερο νερό. Προτίμησε τρόφιμα που σε κάνουν να νιώθεις με τον καλύτερο εαυτό σου. Προσπάθησε να κοιμηθείς λίγο περισσότερο. Ω, και μην ξεχνάς την κίνηση και την άσκηση: η σχέση μεταξύ άσκησης και καλύτερης ψυχικής υγείας έχει τεκμηριωθεί. Όσο καλύτερα νιώθεις σωματικά, τόσο καλύτερα θα αρχίσεις να αισθάνεσαι συναισθηματικά. Μιλώντας για νέα αρχή και νέα ξεκινήματα, το να δοκιμάσεις ένα άθλημα που είναι κοντά στην ιδιοσυγκρασία και τις συνήθειές σου, είναι μια εξαιρετική ιδέα.

Υιοθέτησε ένα κουτάβι

Το να έχεις ζώα στο σπίτι σου και κυρίως το να τα αγκαλιάζεις απελευθερώνουν την ορμόνη οξυτοκίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για να σε κάνει να νιώσεις χαρούμενη. Με άλλα λόγια, το να χαϊδεύεις ένα κουτάβι (ή μια γάτα – αν προτιμάς) σε κάνει ευτυχισμένη! Εάν χρειάζεσαι ένα γρήγορο ανέβασμα της διάθεσης, επισκέψου έναν φίλο ή γείτονα που έχει κατοικίδιο για μια «συνεδρία τρυφερότητας». Για διπλή τόνωση της διάθεσης, πήγαινε το σκύλο βόλτα, ώστε να ασκηθείς κιόλας ταυτόχρονα.

sumblues

Εγώ κι εσύ μαζί

Μπορεί οι συνθήκες της πανδημίας να μην ευνοούν την κοινωνικότητα, αλλά οι φίλοι είναι πάντα το καλύτερο φυσικό φάρμακο κατά της μελαγχολίας. Φτιάξε τη «φούσκα ασφαλείας» σου και μείνε σε επαφή με τις κολλητές σου. Όσο ακόμα ο καιρός είναι καλός, προτίμησε να συναντιέστε έξω, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, ώστε να μην έχεις το άγχος της μετάδοσης.

Μάθε να λες όχι

Το μόνο καλό ίσως που προέκυψε με τον κορωνοϊό είναι ότι έχουν ελαττωθεί οι κοινωνικές εκδηλώσεις και οι κοινωνικές σου υποχρεώσεις. Ωστόσο επειδή πάντα θα υπάρχουν κάποιες που θα σου ζητάνε την παρουσία σου, ειδικά υπό την απειλή της πανδημίας, αν δεν ανήκουν και δεν προέρχονται από τους «δικούς» σου αποκλειστικά ανθρώπους, πλέον έχεις ένα δυνατό επιχείρημα για να το αξιοποιήσεις και να μην παραβρεθείς.

Φτιάξε τη διάθεσή σου με όσα σε ευχαριστούν

Αυτά μπορεί να είναι μια playlist θετικής ενέργειας – δηλαδή τραγούδια που ανεβάζουν την ψυχολογία σου. Το να χορεύεις παράλληλα με τα τραγούδια που ακούς. Το να ανανεώσεις το χώρο σου. Ή το να ασχοληθείς με το μπαλκόνι και τα φυτά σου – αν δεν έχεις φυτά, ίσως είναι καιρός να αποκτήσεις. Η επαφή και η ενασχόληση με το χώμα και τα φυτά έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αγχολυτική και χαλαρωτική.

 Αγκάλιασε τα συναισθήματά σου

Μερικές φορές τα Blues του τέλους του καλοκαιριού μπορεί να καταβάλουν αρκετά και να σε ρίξουν ψυχολογικά με έντονο τρόπο. Δεν κάνεις κάτι λάθος. Είναι κάτι που συμβαίνει σε αρκετό κόσμο. Είναι αυτή η εσωτερική αναταραχή που κάποιοι τη βιώνουν λίγο πιο έντονα. Μπορείς να ρωτήσεις και τους φίλους σου πώς νιώθουν αυτό το διάστημα, στη συνέχεια επίλεξε να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους που αυτό το διάστημα είναι χαρούμενη και ανεβασμένοι, θα δεις ότι το κέφι τους είναι μεταδοτικό και θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. 

sumbluesd

Το καλοκαίρι είναι state of mind

Αν το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη σου εποχή, προσπάθησε να το διατηρήσεις όσο γίνεται περισσότερο. Άλλωστε ζούμε σε μια χώρα που τα τζιτζίκια σταματάνε το τραγούδι τους μετά τα μέσα Οκτωβρίου συνήθως. Τα μπάνια στη θάλασσα αυτό το διάστημα προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες. Τα θερινά σινεμά συνεχίζουν να σε περιμένουν με παλιές και νέες ταινίες. Όλο και κάποια υπαίθρια εκδήλωση -έστω με μέτρα προστασίας- είναι προγραμματισμένη.

Αγάπησε την αλλαγή

Το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή του φθινοπώρου είναι μια μεταβατική εποχή, αυτό πολλές φορές μπορεί να σε αγχώνει λίγο περισσότερο. Γράψε όλα όσα σου αρέσουν στο φθινόπωρο. Οραματίσου πώς θα ήθελες να σε βρει το τέλος του φθινοπώρου. Εστίασε στις δικές σου μικρές αλλαγές που θες να επιτύχεις. Δώσε έμφαση στις προσωπικές σου ανάγκες. Αφουγκράσου τις βαθύτερες επιθυμίες σου και ασχολήσου περισσότερο με τον εαυτό σου. Κάθε εποχή έχει τα καλά και τα κακά της. Όσο εστιάζεις στη θετική πλευρά, θα δεις ότι όλα γίνονται λίγο πιο εύκολα. Και θα δεις πριν το καταλάβεις ότι θα σχεδιάζεις ξανά τις επόμενες καλοκαιρινές σου αποδράσεις!

Τικ τακ – ο χρόνος στα μέτρα σου

Για πολλούς το φθινόπωρο και ειδικά ο Σεπτέμβριος είναι κάτι σαν Πρωτοχρονιά, σαν την αρχή δηλαδή του χρόνου. Αγόρασε μια νέα ατζέντα, όσο πιο χιουμοριστική τόσο το καλύτερο και γράψε τους νέους σου στόχους και όλα όσα θες να πετύχεις/αποκτήσεις/απολαύσεις τη νέα σεζόν. Προσοχή: δεν θα γίνουν πραγματικότητα μέσα σε μια μέρα. Τώρα θα βάλεις τη σπορά. Φόρεσε το smartwatch σου και αντί να κοιτάς την ώρα άρχισε να την ζεις και να την αξιοποιείς.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.