Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ονειρέψου σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα. Ζήσε σαν να πρόκειται να πεθάνεις σήμερα» James Dean

Το αιώνιο icon γεννήθηκε στις 8/2 1931, βιάστηκε να φύγει αλλά ζει για πάντα στην καρδιά μας



Αιώνιος έφηβος, αντισυμβατικός, προσωποποίηση του «live fast die young» αλλά και ρομαντικός και γοητευτικός όσο κι επικίνδυνος – κυρίως για τον εαυτό του. Υπήρξε είδωλο και προσωποποίηση της νεανικής επαναστατικότητας, ιδίως έπειτα από την ερμηνεία του στην ταινία Επαναστάτης χωρίς αιτία (Rebel without a cause). Ο Τζέιμς Μπάιρον Ντιν (James Byron Dean), γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1931 κι ήταν ένας Αμερικανός ηθοποιός. Θεωρείται ένα πολιτιστικό είδωλο της εφηβικής επανάστασης και της κοινωνικής αποξένωσης, όπως εκφράζεται και στον τίτλο της πιο διάσημης ταινίας του, Επαναστάτης Χωρίς Αιτία ( 1955), στην οποία πρωταγωνιστεί ως τον προβληματισμένο έφηβο, Τζιμ Σταρκ. Οι άλλοι δύο ρόλοι που εκτόξευσαν και καθόρισαν την καριέρα και δόξα του ήταν αυτός του μοναχικόυ Καλ Τρασκ, στην ταινία Ανατολικά της Εδέμ (1955), και αυτός του Jett Rink, στην ταινία Ο Γίγας (1956). Η διαχρονική φήμη και δημοτικότητα του οφείλονται μόνο σε αυτές τις τρεις ταινίες. Πριν από τις τρεις αυτές κινηματογραφικές παραγωγές, από τις οποίες έγινε γνωστός, ο Τζέιμς Ντιν είχε πάρει μέρος σε άλλες τρεις κινηματογραφικές ταινίες, σε παραστάσεις του Μπρόντγουέϊ καθώς και σε τηλεοπτικά σήριαλ της εποχής. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Ελία Καζάν και έχει προταθεί για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις δύο από τις τρεις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε (Ανατολικά της Εδέμ και Ο Γίγας).

Η επιτυχία του Ντιν δεν κράτησε για πολύ, καθώς βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό του, κοντά στο Χολάμ της Καλιφόρνια, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας της Καλιφόρνια που έχουν δημοσιευτεί, ένας φοιτητής πανεπιστημίου ήταν ο υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο καθώς μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού.

Ο πρόωρος τραγικός θάνατός του πάνω στην ακμή της επιτυχίας του, έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, εδραίωσε την θρυλική του υπόσταση. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που έλαβε μεταθανάτια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού, και παραμένει ο μοναδικός ηθοποιός που έχει δύο μεταθανάτιες υποψηφιότητες στην υποκριτική. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε ως τον 17ο καλύτερο αστέρα κινηματογράφου της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ στην λίστα AFI 100 Χρόνια... 100 Αστέρια.

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

«Ονειρέψου σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα. Ζήσε σαν να πρόκειται να πεθάνεις σήμερα»

 

«Μόνο οι ευγενικοί είναι πάντα πραγματικά δυνατοί».

 

«Το να είσαι καλός ηθοποιός δεν είναι εύκολο. Το να είσαι άντρας είναι ακόμα πιο δύσκολο. Θέλω να είμαι και τα δύο πριν τελειώσω».

 

«Αν ένας άνθρωπος μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ζωής και θανάτου, αν μπορεί να ζήσει και αφού πεθάνει, τότε ίσως ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος».

 

«Η ικανοποίηση έρχεται στο να πράττεις, όχι στα αποτελέσματα».

«Ο σκοπός της ζωής μου δεν περιλαμβάνει την επιθυμία να γοητεύσω την κοινωνία».

 

«Το να είσαι ηθοποιός είναι το πιο μοναχικό πράγμα στον κόσμο. Είστε μόνοι σας με τη συγκέντρωση και τη φαντασία σας, και αυτό είναι το μόνο που έχετε».

 

«Η εμπιστοσύνη και η πίστη είναι δύο πρωταρχικά ζητήματα. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στον εαυτό σας να είναι δογματικός».

 

«Το να κατανοήσει πλήρως τη σημασία της ζωής είναι καθήκον του ηθοποιού. Το να την ερμηνεύσει το πρόβλημά του - και να την εκφράσει η αφοσίωσή του».

 

«Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης μου, η πορεία ενός ηθοποιού ορίζεται και πριν ακόμη βγει από την κούνια».

«Το μόνο μεγαλείο για τον άνθρωπο είναι η αθανασία».

 

«Όταν ένας ηθοποιός παίζει μια σκηνή ακριβώς όπως παραγγέλνει ένας σκηνοθέτης, δεν είναι υποκριτική. Ακολουθεί τις οδηγίες. Όποιος έχει τα φυσικά προσόντα μπορεί να το κάνει».

 

«Ένας ηθοποιός πρέπει να κρίνεται μόνο από την ερμηνεία του».

 

«Ο μόνος τρόπος για να κάνετε μια σκηνή ρεαλιστική είναι να την κάνετε με τον τρόπο που ξέρετε ότι θα συμβεί πραγματικά».

 

«Οι αγώνες είναι οι μόνες φορές που νιώθω πλήρης».

 

«Δεν υπάρχει τρόπος να είσαι πραγματικά σπουδαίος σε αυτόν τον κόσμο. Είμαστε όλοι καρφωμένοι στην απάτη της προετοιμασίας».

 

«Ο θάνατος δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη γιατί, αν φοβάσαι να πεθάνεις, δεν υπάρχει χώρος στη ζωή σου για να κάνεις ανακαλύψεις».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.