Πώς να σταματήσεις να αυτοσαμποτάρεις τον εαυτό σου

Πριν τα βάλεις με το σύμπαν, δες μήπως βάζεις μόνη σου εμπόδια στην ευτυχία σου

Αγγελική Λάλου

Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να κατηγορήσουμε το σύμπαν ή τους άλλους για όλα όσα μας συμβαίνουν. Μερικές φορές ωστόσο ο κύριος ένοχος δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν θες λοιπόν να βελτιώσεις τη ζωή και την καθημερινότητά σου, βεβαιώσου ότι δεν είναι τα δικά σου δάχτυλα που βγάζουν τα ματάκια και τα ίδια σου τα χέρια που σκάβουν διάφορους λάκκους στους οποίους πέφτεις μέσα.

Η συμπεριφορά αυτο-δολιοφθοράς, ή αυτοσαμποτάζ, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, ειδικά αν βασίζεται στην άρνηση, η οποία διατηρεί το μοτίβο στο παιχνίδι. Όταν η αυτο-δολιοφθορά επηρεάζει τη ζωή ενός ατόμου, συνοψίζεται σε ένα πρωταρχικό θέμα: τον φόβο της ευτυχίας. Για πολλούς που έχουν τη συνήθεια να σαμποτάρουν την ευτυχία τους, είναι επειδή μπορεί να έχουν βιώσει σημαντικές απώλειες, πόνο και τραύμα νωρίτερα στη ζωή τους – νιώθοντας την ευτυχία κάτι που είναι και επιθυμητό και τρομακτικό ταυτόχρονα. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά λειτουργεί ως ένας τρόπος ασυνείδητης «αποτροπής» της ευτυχίας σαμποτάροντας κάθε δυναμική για αυτήν. Τρεις τομείς που επηρεάζονται συχνότερα από το αυτο-σαμποτάζ περιλαμβάνουν τις ρομαντικές σχέσεις, την καριέρα και τη συνολική σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Κανείς δεν έχει ανοσία σε συμπεριφορές αυτο-δολιοφθοράς. Ωστόσο, η εστίαση πρέπει να είναι στην κατανόηση του πόσο συχνά ένα άτομο εμπλέκεται σε αυτο-δολιοφθορά και στους υποκείμενους λόγους. Η εξέταση των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτο-δολιοφθορά βοηθά στην κατανόηση των μοτίβων που συνήθως περιλαμβάνουν συναισθήματα ανεπάρκειας (δεν αισθάνονται «αρκετά καλά») και λανθασμένες πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και για το τι πιστεύουν ότι τους αξίζουν.

https://www.instagram.com/p/Cac5LWDhUw8/

Τρεις κοινές περιοχές όπου συμβαίνει αυτο-δολιοφθορά περιλαμβάνουν:

Παραμέληση της συνολικής υγείας

Η υγεία είναι κάτι περισσότερο από ό,τι αφορά τη σωματική υγεία. Ωστόσο, εάν πίνουμε υπερβολικά, κάνουμε καθιστική ζωή ή έχουμε κακή διατροφή, αυτά τα μοτίβα θα μας καταστρέψουν σύντομα. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα στη γενική μας υγεία από τη μέτρια άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Μερικοί που παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να παραιτηθούν από την ετήσια σωματική άσκηση ή να μην επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους. Το πιο συνηθισμένο είναι ότι τα άτομα με ιστορικά εκτεταμένων παιδικών τραυμάτων ή προκλήσεων ψυχικής υγείας αποφεύγουν να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια επειδή δεν ξέρουν πώς να στηρίξουν συναισθηματικά ή σωματικά τον εαυτό τους ή δεν πιστεύουν ότι αξίζουν φροντίδα λόγω του ιστορικού τους σε παραμέληση και τραύμα.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) έχουν υψηλότερα ποσοστά χρόνιων ή κακώς καθορισμένων ιατρικών συνδρόμων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας κόπωσης, του συνδρόμου της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ) και του πόνου στην πλάτη. Ομοίως, πολλοί με BPD έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά αναζήτησης ειδικών γιατρών, έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων υπνωτικών χαπιών και παυσίπονων, και επίσης έχουν υψηλότερες περιπτώσεις παραίτησης από τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Άλλοι με ιστορικό χρόνιου παιδικού τραύματος ή διάγνωση σύνθετης διαταραχής μετατραυματικού στρες (c-PTSD) μπορεί να έχουν επιπλέον διαγνώσεις ινομυαλγίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων ή συννοσηρών προκλήσεων ψυχικής υγείας.

Όταν η γενική υγεία παραμελείται, συχνά οφείλεται σε φόβους ανεπάρκειας ή φόβους ότι δεν ξέρουν πώς να φροντίσουν τον εαυτό τους. Πολλοί ενήλικες που μεγάλωσαν σε αντίξοες συνθήκες δεν διδάχτηκαν δεξιότητες ζωής, συμπεριλαμβανομένου του πώς να φροντίζουν τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία. Η ανάκαμψη από αυτό το μοτίβο αυτο-σαμποτάζ απαιτεί συνήθως επαγγελματική παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας υγιεινών και προσαρμοστικών δεξιοτήτων, την παρακολούθηση της προόδου και την παροχή συνεχούς υποστήριξης.

https://www.instagram.com/p/CM2dJIpDyeI/

Πλήξη

Συχνά (όχι πάντα), τα συναισθήματα πλήξης είναι στην πραγματικότητα κόκκινες σημαίες βαθύτερων θεμάτων που μπορεί να προέρχονται από τραύμα. Για παράδειγμα, πολλοί που έχουν αναπτύξει μια αντίδραση τραύματος «πτήσης» στρέφονται σε περισπασμούς όπως η τεχνολογία, η εργασιομανία, οι εθισμοί σε ουσίες, οι υπερβολικές ή επικίνδυνες ρουτίνες προπόνησης, η υπερφαγία ή άλλες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές ως τρόπο αυτοθεραπείας και απώθησης πιο ευάλωτων συναισθημάτων.

Η «πλήξη» μπορεί να περιλαμβάνει αισθήματα παρορμητικότητας, αδυναμία να παραμείνουμε ήρεμοι ή αποσπασμένες σκέψεις (δηλ. μηρυκασμός, ιδεοληψία). Η αυτο-δολιοφθορά μπορεί να θεωρηθεί ως «άνετη», επειδή το χάος ή η αστάθεια μπορεί να αισθάνονται οικεία, ή ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι αυτό είναι το μόνο που του αξίζει. Όταν εμφανίζονται αισθήματα «πλήξης», είναι σημαντικό να εξεταστούν τα υποκείμενα κίνητρα για παρορμητική συμπεριφορά.

https://www.instagram.com/p/Cih70kVpoZJ/

Επιλέγοντας τοξικούς ανθρώπους

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επιλογή ρομαντικών σχέσεων που αντηχούν με πρώιμο τραύμα και δημιουργούν ένα μοτίβο επαναληπτικού καταναγκασμού ή μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση φίλων που είναι αρπακτικά, που υπονομεύουν την ευτυχία μας ή που κουτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη μας. Όταν ένα μοτίβο αυτο-δολιοφθοράς επικεντρώνεται γύρω από τις σχέσεις ενός ατόμου, μια δύσκολη αλήθεια που πρέπει να αποδεχτεί κανείς είναι ότι ένα άτομο θα έλκεται σε αυτό που πιστεύει ότι του αξίζει. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο μεγαλώνει με επικριτικούς γονείς ή φροντιστές που είναι συναισθηματικά και σωματικά αμελείς, οι πεποιθήσεις που ενσταλάσσονται σε νεαρή ηλικία μπορεί να περιλαμβάνουν... «Αυτό είναι το μόνο που μου αξίζει» ή «Αξίζει να κάνω κάτι καλύτερο. ”

Εάν υπάρχει μια συνήθεια αυτο-σαμποτάζ που περιλαμβάνει την επιλογή τοξικών σχέσεων, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε μερικά μοτίβα που μπορούν να βοηθήσουν στο διαχωρισμό των εξαρτημένων «πεποιθήσεων» (και του αυτο-σαμποτάζ) από τις αυθεντικές και υγιείς σχέσεις. Πρώτα, κοιτάξτε τους φίλους και τον σύντροφό σας. Τελεία αντηχούν αυτές οι σχέσεις με τον πόνο του παρελθόντος; Για παράδειγμα, οι φίλοι θυμίζουν μια επώδυνη στιγμή στη ζωή σας, όταν το ποτό ή το πάρτι ήταν ο κανόνας; Έχει απήχηση ο σύντροφός σας με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, συμπεριφορές ή τρόπους που θυμίζουν έναν εγκαταλελειμμένο γονέα ή έναν καταχρηστικό φροντιστή; Ποια μοτίβα έχουν μοιραστεί οι προηγούμενοι συνεργάτες με τον τωρινό σας; Αν και αυτές μπορεί να είναι δύσκολες ερωτήσεις που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, ο στόχος είναι να βοηθήσουμε να ρίξουμε φως στο πώς η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μπορεί να επηρεάζει τις επιλογές μας στις σχέσεις μας. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares