Είσαι έτοιμη να μάθεις να ζεις με έναν ηλίθιο;

Μια που δεν γίνεται να εξαφανίσεις τους ηλίθιους μάθε πώς να καταφέρεις να συμβιώνεις μαζί τους

Αγγελική Λάλου

Παντού υπάρχουν ηλίθιοι. Ίσως όχι τόσο διάσημοι όσο το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι. Μπορείς να τους εντοπίσεις μέσα στο σπίτι σου, την οικογένειά σου, το εργασιακό σου περιβάλλον. Οπουδήποτε. Ακόμα και μέσα σου…

Μπορούμε να τους εξαφανίσουμε; Μπορούμε να τους αποφύγουμε; Μπορούμε να κάνουμε τη συμβίωση μαζί τους πιο εύκολη; Μπορούμε να τους αποδεχτούμε; Μπορούμε να τους αλλάξουμε; Ή μήπως είναι πιο εύκολο και πιο σοφό να αλλάξουμε τον εαυτό μας ή έστω τον τρόπο που τους προσεγγίζουμε;

Δεν ξέρω αν έχουν αυξηθεί οι «ηλίθιοι», αυτό που αναγνωρίζω είναι μια γενικότερη στάση λιγότερης ανοχής σε «ηλίθιες» συμπεριφορές. Ίσως να βοήθησαν σε αυτό και οι συνθήκες της πανδημίας που έχουν φέρει την αντοχή μας σε οριακό σημείο. Γεγονός είναι πως ερωτήσεις σαν αυτές που αναφέρονται λίγο παραπάνω περνάνε από το μυαλό αρκετών από εμάς.

Αν σε απασχολούν ή σε έχουν απασχολήσει κι εσένα αυτές οι σκέψεις, έχουμε ένα βιβλίο που επιδιώκει να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια πιο ευγενική και πιο ήρεμη στάση απέναντι σε άτομα που χαρακτηρίζεις ηλίθια και τα οποία μπορεί απλώς να είναι ακατάλληλα ως προς εσένα. Το «Πώς να ζεις με έναν ηλίθιο» του John Hoover που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Η Τέχνη της Ζωής δεν υπόσχεται να εξαφανίσει τους ηλίθιους από τη ζωή σου, αλλά όπως λέει και στον υπότιτλο «Ακατάλληλοι άνθρωποι και έξυπνοι τρόποι για να συμβιώνετε μαζί τους» θα σε βοηθήσει να τους αντέχεις περισσότερο.

Αυτό δεν θα γίνει με έναν μαγικό τρόπο αλλά θα σου δείξει πώς αλλάζοντας στάση, συμπεριφορά και προσέγγιση θα μπορέσει η συνύπαρξή σας να γίνει πιο ομαλή και αρμονική. Θα σε βοηθήσει συναισθηματικά προκειμένου εσύ να αρχίσεις να λειτουργείς καλά σε σχέσεις που αφορούν άτομα που για κάποιον λόγο θεωρείς ηλίθια.

Τι καθιστά έναν άνθρωπο ηλίθιο; Είναι αναστρέψιμη η κατάστασή του; Το βιβλίο αυτό πρωτίστως θα ρίξει φως στο μυαλό ενός ηλίθιου. Ακόμα και στην περίπτωση που μερικές φορές θεωρείς εσύ τον ίδιο τον εαυτό σου ηλίθιο, μέσα από την περιήγηση αυτή θα μάθεις πολλά για σένα και τους άλλους, τα κοινά και τις διαφορές σας και το πώς να γίνει η μεταξύ σας διάδραση πιο λειτουργική. Και θα το τονίσω ξανά, δεν θα αλλάξει τους άλλους – θα αλλάξει εσένα. Κυρίως θα αλλάξει τη στάση σου απέναντί τους και τις προσδοκίες που έχεις από αυτούς.

Μέσα από τα διάφορα κεφάλαια και τα στάδια που θα περάσεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αυτού του βιβλίου θα καταφέρεις να εξασκήσεις την υπομονή σου, θα μάθεις να προλαμβάνεις δυσάρεστες καταστάσεις που σε στεναχωρούν και να ηρεμείς αντί να χάνεις την ψυχραιμία σου. Το βιβλίο όχι μόνο είναι γραμμένο με χιούμορ και διαβάζεται ευχάριστα, αλλά χρησιμοποιεί το γέλιο και το χιούμορ ως μέσο αυτογνωσίας και ως εργαλείο γνώσης και επαφής με τους άλλους.     

Μας καλεί να δούμε μέσα από τα μάτια ενός ηλίθιου και χρησιμοποιώντας εικόνες, παραδείγματα και μεταφορές από το ζωικό βασίλειο μας βοηθά να τους καταλάβουμε περισσότερο. Κάπου εδώ βέβαια είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφέρουμε ότι το βιβλίο δεν αναφέρεται σε όλους τους ηλίθιους του κόσμου αλλά σε αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία οι «σημαντικοί» σου. Και μπορεί να εννοούν τον σύντροφό σου, την κολλητή σου, τους γονείς σου, τον αδερφό σου ακόμα και τα παιδιά σου (και ναι είπαμε ήδη κι εσένα).

Κι ενώ όπως ήδη διευκρινίσαμε δεν θα σε βοηθήσει να τους αλλάξεις, θα σε ωθήσει να αλλάξεις αυτό που σε ενοχλεί σε αυτούς. Είναι προτιμότερο να παίρνεις τα μέτρα σου παρά να γκρινιάζεις μετά. Κι αυτό το βιβλίο πάνω απ’ όλα θα σε σώσει από ανώφελο κόπο και αχρείαστο δράμα… Τι κοινό έχεις με τις «πηγές ζωής» ή τις «μαύρες τρύπες», και πώς ο τρόπος που δίνεις ή παίρνεις έχει αντίκτυπο στον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στους άλλους ή επιλέγεις να σου συμπεριφέρονται; Μέσα από τέτοιου είδους ερωτήσεις και τις ανάλογες επεξηγήσεις τους, θα αρχίσεις να κατανοείς καλύτερα τα κίνητρά σου και τις πράξεις σου, αλλά και το πώς λειτουργείς μέσα στις σχέσεις σου.   

Βιβλίο αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης και εγχειρίδιο πλοήγησης στις ανθρώπινες σχέσεις, θα ξεκαθαρίσει μέσα σου έννοιες και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς σχετίζεται ο θυμός σου με τις προσδοκίες σου. Θα διαπιστώσεις ότι είναι προτιμότερο από το να επιρρίπτεις ευθύνες το να αναπλαισιώνεις μια κατάσταση. Θα αντιληφθείς τη διαφορά ανάμεσα στο κριτικάρω και το επαινώ. Θα ξεδιαλύνεις τις απόψεις σου και τις λεπτές αποχρώσεις μεταξύ του κριτικάρω και επαινώ. Θα αρχίσεις να επιλέγεις το συγχωρώ έναντι του καταδικάζω. Μέσα από την άρνηση θα προσεγγίσεις την αποδοχή. Θα ανταλλάξεις τη μνησικακία για χάρη της εκτίμησης και θα φτάσεις στο σημείο η ντροπή να μεταμορφωθεί σε επιβεβαίωση.

Το να αλλάξουμε τον εαυτό μας δεν είναι εύκολο. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο και σίγουρα πιο εφικτό από το να μπούμε στη διαδικασία να αλλάξουμε τον άλλον. Αλλάζοντας λοιπόν τον εαυτό μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Αυτό το βιβλίο είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσεις να σκέφτεσαι και να συμπεριφέρεσαι έτσι, βελτιώνοντας κατά πολύ τις σχέσεις με τους σημαντικούς σου ηλίθιους αλλά και με όλους όσους σε ενδιαφέρει να έχεις στη ζωή σου – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου!

ΠΩΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΗΛΙΘΙΟ – Brainfood Εκδοτική 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares