Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Τι να κάνεις για να μη νιώθεις την ευτυχία μόνο φευγαλέα

Τι σημαίνει «Προσέγγιση Πολεμιστή» και ποια είναι τα 5 Κλειδιά για μια Βιώσιμη ΕυτυχίαΠόσο εφικτό είναι στον σύγχρονο κόσμο το να νιώθουμε ευτυχία. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο θέλετε να είστε ευτυχισμένοι. Όμως, πιθανότατα ανακαλύψατε ότι η βιώσιμη ευτυχία είναι μια πραγματική πρόκληση. Αργά ή γρήγορα, παλιές ανησυχίες και ανασφάλειες φουντώνουν και βρίσκεσαι ξανά σε αυτό το «mood rollercoaster»—ευτυχισμένος το ένα λεπτό, απελπισμένος το επόμενο.

Ο ψυχοθεραπευτής Sean Grover σε άρθρο του στο Psychologytoday.com αναρωτιέται αν υπάρχει τρόπος να κάνουμε την ευτυχία λιγότερο ασταθή και πιο βιώσιμη και αν υπάρχει κάποια μορφή ευτυχίας που αντέχει ακόμα και μπροστά στα βάσανα. Και αναλύει στη συνέχεις τις «εύθραυστες μορφές ευτυχίας», τη «λέσχη της ευτυχίας» και πριν δώσει 5 κλειδιά για βιώσιμη ευτυχία περιγράφει τις ανθυγιεινές συνήθεις που σαμποτάρουν την προσπάθειά σου.

https://www.instagram.com/p/CqpPlwqukfm/

Εύθραυστες Μορφές Ευτυχίας

Μια προβληματική προσέγγιση είναι να βλέπεις την ευτυχία ως προορισμό, μια πόλη-φάντασμα στον ορίζοντα που υπόσχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες σου – μια νέα δουλειά, μια νέα σχέση ή περισσότερα χρήματα, όλα με τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευτυχίας. Όταν όμως τα αποκτήσεις, σύντομα ανακαλύπτεις ότι οι καλές στιγμές δεν διαρκούν για πάντα.

Αυτό είναι το πρόβλημα με την ευτυχία που βασίζεται στις πόλεις-φάντασμα: Όταν εξαφανίζονται, βρίσκεσαι ακριβώς στο σημείο από εκεί που ξεκίνησες – αναζητώντας ξανά την ευτυχία. Αυτό καθιστά ορισμένες μορφές ευτυχίας –για παράδειγμα, την ευτυχία που βασίζεται σε αισθητηριακά και υλικά αγαθά– τις πιο εύθραυστες, καθώς όταν εξαφανίζονται, το ίδιο συμβαίνει και στην ευχαρίστησή σου.

https://www.instagram.com/p/CqoHnHGIrED/

Η Λέσχη Ευτυχίας

Μια άλλη επισφαλής άποψη για την ευτυχία είναι να σκεφτόμαστε την ευτυχία ως αποκλειστικό κλαμπ. Είσαι μέλος ή όχι. Είτε είσαι γεννημένος για να είσαι ευτυχισμένος είτε κλειδωμένος έξω από τις πύλες.

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της λατρείας του πλούτου, η νοοτροπία της λέσχης ευτυχίας σας παραπλανά ώστε να πιστεύετε ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πάντα ευτυχισμένοι. Περιηγηθείτε σε όλες αυτές τις λαμπερές, χαρούμενες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αρχίζετε να νιώθετε ότι οι ζωές των άλλων είναι ένα ατελείωτο πάρτι. Νομίζετε ότι εκείνοι απολαμβάνουν ηλιόλουστες μέρες και ουράνια τόξα ενώ εσείς είστε κολλημένοι στην κίνηση ή πληρώνετε μια περιουσία για κακό καφέ.

https://www.instagram.com/p/CqoHO1wPp6S/

Ανθυγιεινές συνήθειες που εκτροχιάζουν τη βιώσιμη ευτυχία

Η εγκαθίδρυση βιώσιμης ευτυχίας απαιτεί αυτοκυριαρχία – την ικανότητα να κοιτάζεις προσεκτικά τον εαυτό σου και να στοχεύεις σε μορφές πόνου που προκαλούνται από τον εαυτό σου και οι οποίες γεννούν δυστυχία.

Πρώτον, στοχεύστε σε ανθυγιεινές συνήθειες που κάνουν τη βιώσιμη ευτυχία ανέφικτη. Οι τρεις πρώτες είναι οι εξής:

Προβλήματα τρόπου ζωής: Η εξάρτηση από ουσίες, η φήμη ή ο επιφανειακός ρομαντισμός είναι από τις πιο κοινές μορφές ταλαιπωρίας που προκαλούνται από τον εαυτό σας που προάγουν τη δυστυχία.

Προβλήματα πειθαρχίας: Η έλλειψη κινήτρων οδηγεί σε απειθάρχητα οικονομικά, κακές συνήθειες διατροφής, ύπνου ή άσκησης. Επίσης, έχετε πολύ λίγες αφορμές εκτόνωσης και πολύ λίγες δημιουργικές δραστηριότητες.

Προβλήματα στάσης: Μια χρόνια αρνητική προοπτική προκαλεί παράπονα, εκτόξευση κατηγοριών και αισθήματα θύματος. Η ζωή είναι βαρετή – και εσύ.

https://www.instagram.com/p/CqoG_9DqS_A/

Αναγνωρίζοντας τα Παγκόσμια Βάσανα της Ζωής

Η ζωή εξυπηρετεί κάθε είδους ταλαιπωρία: ασθένειες, απώλειες, οικονομική κρίση κ.λπ. Κανείς δεν εξαιρείται, ανεξάρτητα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, το αυτοκίνητο που οδηγείτε ή τον τόπο διαμονής σας. Η ιδέα ότι πρέπει να έχετε προσωπική ανοσία στα βάσανα πετυχαίνει με έναν τρόπο: Επιδεινώνει τον πόνο.

Εάν αναγνωρίζετε ότι τα καθολικά βάσανα είναι αναπόφευκτα, καλλιεργείτε διαρκή ανθεκτικότητα. Όταν οι  επώδυνες εμπειρίες, όπως θλίψη, ασθένεια, γήρανση ή τραυματισμοί, θεωρούνται φυσικό μέρος της ζωής, μπορεί να σας ενδυναμώσουν και να σας δυναμώσουν αντί να σας καταδικάσουν σε δυστυχία. Μπορούν ακόμη να προκαλέσουν μεγαλύτερη συμπόνια και ενσυναίσθηση και να ξυπνήσουν μια αίσθηση αποστολής.

 https://www.instagram.com/p/CqosIMTsjEu/

5 Κλειδιά για τη Βιώσιμη Ευτυχία

Εάν σκέφτεστε σοβαρά την ευτυχία σας, τότε σκεφτείτε να καλλιεργήσετε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά πολεμιστή:

Ευγνωμοσύνη: Αφιερώστε χρόνο για να εκτιμήσετε τα καλά πράγματα στη ζωή σας. ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, καλέστε έναν φίλο και εκφράστε την αγάπη σας ή αναφέρετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.

Πράξεις προσφοράς: Βγείτε από το κεφάλι σας. Σταματήστε να απομονώνεστε. Βοηθήστε κάποιον που έχει ανάγκη, γίνετε εθελοντής σε ένα πρόγραμμα της κοινότητας της γειτονιάς ή σε ένα καταφύγιο ζώων – τα άτομα που κάνουν πράξεις καλοσύνης βαθμολογούνται υψηλότερα στις κλίμακες ευτυχίας από εκείνους που έχουν εμμονή με τον εαυτό τους.

https://www.instagram.com/p/CqpQIA5PrUZ/

Φροντίδα του εαυτού: Η αυτοπαραμέληση είναι συχνά η καρδιά της δυστυχίας που χτυπά. Βρείτε τρόπους να φροντίζετε τον εαυτό σας. Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης, βρείτε έναν φίλο στο γυμναστήριο, βελτιώστε τη διατροφή σας, παρακολουθήστε ένα μάθημα κ.λπ.

Υγιείς σχέσεις: Οι υγιείς σχέσεις είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευτυχίας. Εάν περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθυγιεινούς ανθρώπους, η βιώσιμη ευτυχία θα παραμείνει ανέφικτη. Οι φιλίες πρέπει να σε ανεβάζουν, όχι να σε κρατούν κάτω. Απαλλαγείτε από τους φίλους που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας και μετά βγείτε έξω και βρείτε καλύτερους.

Κοινότητα: Η απομόνωση καλλιεργεί τη μοναξιά και την απόγνωση. Βρείτε μια κοινότητα που μοιράζεται ένα κοινό ενδιαφέρον μαζί σας. Γίνετε μέλος ενός κλαμπ, παρακολουθήστε συναντήσεις, πηγαίνετε σε μια διάλεξη ή ξεκινήστε μια πνευματική πρακτική. Το να είσαι μέρος κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου μπορεί να προκαλέσει μια υγιή δόση ελπίδας - και μια καλύτερη ευκαιρία για βιώσιμη ευτυχία.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ποτέ δεν έβλαψα κανέναν εκτός από τον εαυτό μου» Billie Holiday

Η μεγάλη κυρία των μπλουζ πέθανε στις 17 Ιουλίου 1959 αλλά συνεχίζει ακόμα να μας μαγεύει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι η απόλυτη επανάσταση» Shannen Doherty

Μικρός φόρος τιμής στη Shannen Doherty, που πέθανε σε ηλικία 53 ετών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Ιουλίου

Μην επιτρέπετε σε μικρά πράγματα να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.  

FASHION TRENDS

8 μονόχρωμα ολόσωμα μαγιό που θα φορέσεις και ως κορμάκι

Εκμεταλλεύσου τη θερινή σου στολή παραλίας και για looks στο νησί ή και την πόλη