Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 83 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή



Γοητευτικός, ταλαντούχος, πετυχημένος. Από σκληρός γκάνγκστερ στο Σημαδεμένο, ή μαφιόζος στον Νονό, Δικηγόρος του Διαβόλου, μέχρι ρομαντικός «χορευτής» στο Άρωμα γυναίκας, είναι από τους άντρες με την κλασική στόφα του αρσενικού παλαιάς κοπής που μπορεί να συνδυάσει μια σκληροτράχηλη εμφάνιση με ρομαντική καρδιά – και σίγουρα έχει αποδείξει το ταλέντο και την υποκριτική του δεινότητα σε μια ευρεία γκάμα ρόλων. Αεικίνητος, ενεργός μέχρι σήμερα, από τις τελευταίες του συμμετοχές οι ταινίες Κάποτε στο Χόλιγουντ και Ιρλανδός, αποδεικνύουν, ότι παρά το ότι μπήκε στη δεκαετία των 80 χρόνων του – νιώθει πολύ μικρότερος.  

Ο Αλφρέντο Τζέημς («Αλ») Πατσίνο (Alfredo James "Al" Pacino), γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1940) κι είναι Αμερικανός πολυβραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου.

 https://www.instagram.com/p/Crcf5z-Bd5M/

Σε μια καριέρα που διαρκεί εδώ και έξι δεκαετίες, θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, καθώς ερμήνευσε μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου, ενώ η τεχνική του έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από τους νεότερους ηθοποιούς. Έχει προταθεί εννέα φορές για βραβείο Όσκαρ, έχοντας κερδίσει τελικά το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Άρωμα Γυναίκας (1992). Επίσης έχει βραβευτεί με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, δυο Βραβεία Έμμυ, ένα Βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, δύο SAG και δυο θεατρικά Βραβεία Tony. Μάλιστα οι νίκες του στα βραβεία Όσκαρ, Έμμυ και Tony τον έχουν κατατάξει στους ελάχιστους ηθοποιούς που έχουν κερδίσει το Τριπλ Κράουν της υποκριτικής. Επιπλέον έχει βραβευτεί για το σύνολο της καριέρας του με το τιμητικό βραβείο στις Χρυσές Σφαίρες (Σέσιλ Ντε Μιλ) το 2001, το Βραβείο για την πορεία του στον Κινηματογράφο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) το 2007, το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση το 2012 και το Βραβείο Κένεντι το 2016.

Γεννήθηκε στο ανατολικό Μπρονξ της Νέας Υόρκης, από Ιταλούς γονείς. Ο παππούς του καταγόταν από το Κορλεόνε της Σικελίας. Ο πατέρας του, Σαλ Πατσίνο ήταν ατζέντης και είχε παντρευτεί 5 φορές, αποκτώντας άλλα 4 παιδιά. Η μητέρα του, Ρόουζ Πατσίνο ήταν η πρώτη του γυναίκα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο αγαπημένο του όπως δηλώνει Μπρονξ. Στα 17 του ο Αλ Πατσίνο παράτησε το σχολείο και στα 26 του χρόνια αποφάσισε να φοιτήσει στο Actors Studio υπό τις οδηγίες του Lee Strasberg. Το 1994 σταμάτησε να καπνίζει 2 πακέτα τσιγάρα τη μέρα για να προστατεύσει τη φωνή του. Την περασμένη δεκαετία συνήθιζε να καπνίζει 4 πακέτα τη μέρα ενώ σήμερα καπνίζει μόνο περιστασιακά κάποιο τσιγάρο με άρωμα.

 

Είναι από τους λίγους ηθοποιούς του Χόλυγουντ που δεν έχει παντρευτεί ποτέ, Αν και δεν παντρεύτηκε ποτέ, ο Πατσίνο έχει τρία παιδιά. Το μεγαλύτερο, η Τζούλι Μαρί γεννήθηκε το 1989 όταν ο ίδιος ήταν 50 χρονών και είναι η κόρη του με την δασκάλα υποκριτικής, Jan Tarrant. Έχει επίσης τα δίδυμα, τον γιο Άντον Τζέιμς και την κόρη Ολίβια Ρόουζ (γεννημένα στις 25 Ιανουαρίου 2001), με την ηθοποιό Μπέβερλυ Ντ' Άντζελο με την οποία είχε σχέση από το 1996 έως το 2003. Ο Αλ Πατσίνο είχε σχέση με την Ντάιαν Κίτον, την συμπρωταγωνίστριά του στην τριλογία του Νονού. Είχε σχέσεις με την Tuesday Weld, τη Jill Clayburgh, την Marthe Keller, την Kathleen Quinlan και την Lyndall Hobbs.

 https://www.instagram.com/p/CrcgEp9IvBC/

Τιμώντας τα γενέθλια, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Είμαι ηθοποιός, όχι σταρ. Οι σταρ είναι άνθρωποι που ζουν στο Χόλιγουντ και έχουν πισίνες σε σχήμα καρδιάς».

«Δεν νομίζω ότι οι ηθοποιοί πρέπει να περιμένουν να πάρουν κάποιο ρόλο, γιατί η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη Πρέπει να σκέφτεσαι τα πράγματα ως ευκαιρία. Μια ακρόαση είναι μια ευκαιρία να έχεις ένα κοινό».

 

«Είναι εύκολο να ξεγελάσεις τα μάτια, αλλά είναι δύσκολο να ξεγελάσεις την καρδιά».

 

«Είμαι τόσο ντροπαλός τώρα φοράω γυαλιά ηλίου παντού».

 

«Η πρώτη μου γλώσσα ήταν ντροπαλή. Μόνο με την ώθηση στο προσκήνιο έμαθα να αντιμετωπίζω την ντροπή μου».

 https://www.instagram.com/p/CrcfebNIGOl/

«Δεν δίνω ποτέ τη γνώμη μου. Οι απόψεις που έχω για οτιδήποτε αφορούν την προσωπική μου ζωή».

 

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία».

 

«Όταν ήμουν νεότερος, θα πήγαινα σε ακροάσεις για να έχω την ευκαιρία να πάρω μέρος στην ακρόαση, κάτι που θα σήμαινε μια ακόμα ευκαιρία να ανέβω εκεί και να δοκιμάσω τα πράγματά μου, ή να δοκιμάσω τι έμαθα και να δω πώς λειτούργησε με ένα κοινό, γιατί πού αλλού θα αποκτήσεις ένα κοινό;»

 https://www.instagram.com/p/CrcVxqTAoWA/

 «Δεν ήμουν προετοιμασμένος για τη φήμη. Με χτύπησε σκληρά και δεν είχα την ικανότητα να ανταπεξέλθω».

 

 

«Το πιο δύσκολο πράγμα για να είσαι διάσημος είναι ότι οι άνθρωποι είναι πάντα καλοί σε σένα. Βρίσκεσαι σε μια συζήτηση και όλοι συμφωνούν με αυτά που λες - ακόμα κι αν λες κάτι εντελώς τρελό. Χρειάζεσαι άτομα που μπορούν να σου πουν τι δεν θέλεις να ακούσεις».

 

«Ο ηθοποιός γίνεται συναισθηματικός αθλητής. Η διαδικασία είναι επώδυνη - η προσωπική του ζωή υποφέρει».

 

«Εκεί ζει το χιούμορ. Στο σώμα. Το είδος του Steve Martin ή ο Jim Carrey, αυτό μου αρέσει. Πάντα ένιωθα ότι αυτό θα ήθελα να κάνω».

 https://www.instagram.com/p/Crca2k7uf_2/

«Το να παίζεις έναν χαρακτήρα είναι μια ψευδαίσθηση και νιώθω ότι όταν ξέρεις πάρα πολλά για ένα άτομο, πιθανώς ένα μέρος αυτής της ψευδαίσθησης έχει διαταραχθεί».

 

«Εκεί ζει το χιούμορ. Στο σώμα. Το είδος του Steve Martin ή ο Jim Carrey, αυτό μου αρέσει. Πάντα ένιωθα ότι αυτό θα ήθελα να κάνω».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.