Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή

Συνέχισε να διαβάζεις αν νιώθεις να απολαμβάνεις πολύ λίγα και αναρωτιέσαι γιατί η ζωή δεν είναι πιο διασκεδαστική;



Νομίζω ότι όλοι νιώθουμε έτσι κατά καιρούς, και όχι μόνο επειδή έχουμε πολυάσχολες ζωές και συντριπτικές ευθύνες. Έχουμε επίσης απασχολημένο μυαλό και συντριπτικές σκέψεις που μας κρατούν αγχωμένους, ανασφαλείς και στρεσαρισμένους. Και σαμποτάρουμε άθελά μας την ευτυχία μας, νομίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε μεγάλες αλλαγές για να αγαπήσουμε επιτέλους τη ζωή μας—ή να κάνουμε κάτι μεγάλο για να κερδίσουμε το δικαίωμα να την απολαμβάνουμε.

Το τραγικό είναι ότι μήνες και χρόνια μπορούν να περάσουν ενώ σχεδιάζουμε, ελπίζουμε και περιμένουμε, όταν σε όλη τη διάρκεια υπήρχαν πράγματα που μπορούσαμε να είχαμε κάνει για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό που ήταν μπροστά μας.

Αν θέλετε να εμφυσήσετε περισσότερη χαρά στις μέρες σας, αυτές οι επτά συμβουλές είναι μια καλή αρχή.

Φανταστείτε ότι όλοι όσοι συναντάτε είναι κάποιοι για τους οποίους είστε περήφανοι, είστε ενθουσιασμένοι ή στηρίζετε.

Δεδομένου του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που συναντάμε κάθε μέρα, είναι εύκολο να τους προσπερνάμε, όπως θολά πρόσωπα στο παρασκήνιο της ζωής μας, ή χειρότερα, να τους δούμε ως εμπόδια ή εχθρούς. Αλλά αυτό δημιουργεί μια αίσθηση χωρισμού και μερικές φορές ακόμη και εχθρότητα, αφήνοντάς μας περιφρουρούμενους και αμυντικούς.

Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να φανταζόμαστε ότι όλοι όσοι συναντάμε μας μοιάζουν περισσότερο, γιατί στην πραγματικότητα έτσι είναι. Όταν «εξανθρωπίζουμε» τους ανθρώπους γύρω μας, είμαστε πιο ευγενικοί, πιο ανοιχτοί, πιο άνετοι και πιο πιθανό να απολαμβάνουμε στιγμές γνήσιας σύνδεσης.

Τις προάλλες, όταν έκανα πεντικιούρ με την αδερφή μου, μια νεαρή κοπέλα είχε μια ολοκληρωτική κατάρρευση. Η μητέρα της πολύ ήρεμα την έβγαλε έξω και φάνηκε να συμπάσχει με υπομονή και καλοσύνη.

Αυτό άγγιξε την καρδιά μου γιατί, ως συνάδελφος μαμά, ξέρω πόσο δύσκολο είναι να χειριστώ μια δημόσια κατάρρευση και ένιωσα περήφανη για αυτή τη γυναίκα που δεν ήξερα καν. Έτσι, η αδερφή μου και εγώ χειροκροτήσαμε όταν επέστρεψε, και μοιραστήκαμε όλοι ένα χαμόγελο και ένα νεύμα.

Είναι εύκολο να νιώσεις κάτι για έναν άγνωστο όταν κάνει κάτι αξιοθαύμαστο. Αλλά εκείνο το άτομο που μιλάει δυνατά στο τηλέφωνό του στο κατάστημα; Ίσως επανασυνδέονται με τον καλύτερο φίλο με τον οποίο δεν έχουν μιλήσει εδώ και χρόνια. Και είμαι ενθουσιασμένος για αυτούς! Αυτό το άτομο που ήταν αγενής με το ταμείο και έφυγε βουρκωμένο; Ίσως αντιμετωπίζει βαθιά τραύματα και παλεύει με την κατάθλιψη. Και τους στηρίζω!

Ο κόσμος είναι ένα φιλικό μέρος όταν προσπαθούμε να δούμε (και να συμπεριφερόμαστε) σε όλους ως φίλους.

 https://www.instagram.com/p/COaoOzunAe5/

Ζήστε μια μίνι περιπέτεια κάθε μέρα.

Πολλοί από εμάς ζούμε τη ζωή μας σε μια διαρκή κατάσταση ρουτίνας και αγγαρείας. Κλείνετε το ξυπνητήρι, κάντε ντους, αμέσως μετά στο αυτοκίνητο, μετά πηγαίνετε στη δουλειά, πηγαίνετε σπίτι και επαναλάβετε. Όταν η ζωή μοιάζει με ένα μονότονο άλεσμα, αναπόφευκτα αναζητούμε τρόπους να ξεφύγουμε. Βγαίνουμε έξω με τα τηλέφωνά μας, μουδιάζουμε τη νύχτα με μπύρα ή κρασί ή φαντασιωνόμαστε όλα τα ταξίδια που ελπίζουμε να κάνουμε.

Αν και όλοι μπορούμε να κάνουμε αλλαγές για να απολαύσουμε περισσότερο τη ζωή μας, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να κάνουμε τεράστιες αλλαγές σε μια νύχτα. Δεν μπορούμε να βρούμε αμέσως μια νέα δουλειά, ή να κάνουμε τη γονική μέριμνα λιγότερο απαιτητική ή να θεραπεύσουμε προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια. Μπορούμε, ωστόσο, να βρούμε τρόπους να εμφυσήσουμε την περιπέτεια στην καθημερινότητά μας.

Ίσως πάτε με το ποδήλατό σας στη δουλειά. Ή να κάνετε μια σύντομη πεζοπορία στο μεσημεριανό σας διάλειμμα. Ή βλέποντας το ηλιοβασίλεμα αντί για Netflix. Οτιδήποτε διαφορετικό μπορεί να κάνει τη μέρα σας πιο συναρπαστική, και αν είναι στη φύση, τόσο το καλύτερο, αφού αυτό μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας και να σας τραβήξει στο τώρα.

https://www.instagram.com/p/COBCupIpoi4/

Δείτε τον κόσμο σαν να είστε σε διακοπές.

Ξέρω ότι απλώς πρότεινα να αποφύγουμε να αναζητήσουμε αποδράσεις, αλλά όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, είμαι πιο χαρούμενη όταν ταξιδεύω.

Όταν ταξιδεύω, αναζητώ διασκεδαστικά πράγματα να κάνω, ακόμα κι αν βρέχει έξω. Βλέπω τον κόσμο με μια αίσθηση ενθουσιασμού και απορίας, εκτιμώντας τα τοπικά έθιμα και το μοναδικό τοπίο γύρω μου. Είμαι επίσης απίστευτα παρούσα, παρασυρμένη στη στιγμή από την καινοτομία και την περιπέτεια όλων αυτών.

Το όμορφο είναι ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτή τη νοοτροπία ακριβώς στην αυλή μας. Μπορούμε να βρούμε νέα πράγματα για να δοκιμάσουμε λίγα μόλις μέτρα μακριά. Μπορούμε να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική της γειτονιάς μας αντί να προσπερνάμε απλά κτίρια. Μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε παρόντες και ανοιχτόμυαλοι, ενθουσιασμένοι για το τι μπορεί να φέρει η μέρα.

Ο απλούστερος τρόπος για να απολαύσουμε περισσότερο τη ζωή μας είναι να αναζητούμε προληπτικά πράγματα για να απολαύσουμε.

https://www.instagram.com/p/CN9R_ZuJpep/

Αφήστε λίγο λευκό χώρο στο πρόγραμμά σας.

Αν είστε κάτι σαν εμένα, μπορεί να νιώσετε μια μικρή βιασύνη ικανοποίησης όταν τσεκάρετε κάτι από τη λίστα υποχρεώσεων σας. Κάθε μικρή νίκη είναι ένα γρήγορο χτύπημα ντοπαμίνης, επομένως είναι ωραίο να κάνεις πράγματα. Εκτός από όταν δεν το κάνεις. Όταν η λίστα είναι συντριπτική και συνδέετε την αξία σας με όλα όσα έχετε καταφέρει και το εγώ σας λέει ότι δεν είναι ποτέ αρκετό.

Όταν γεμίζετε τη μέρα σας με εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε, δεν αφήνετε περιθώρια για αυθορμητισμό ή ηρεμία και λίγες ευκαιρίες για το είδος της διορατικότητας ή της έμπνευσης που έρχονται όταν το μυαλό σας είναι ακίνητο. Αντί λοιπόν να γεμίζετε το πρόγραμμά σας με πράγματα να κάνετε, αφήστε λίγο χώρο για να είστε. Ακόμη και γράψτε στη λίστα υποχρεώσεων σας, αν αυτό σας βοηθά – 6:00-7:00: οτιδήποτε! Τότε δες πού σε τραβάει η καρδιά σου. Κάνε μια βόλτα. Κάνε ένα τηλεφώνημα. Ψήσε ένα κέικ. Κάνε ένα κάτι που μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις.

Ως μαμά με πολλές ανάγκες και ακόμη περισσότερες επιθυμίες, καταλαβαίνω ότι μερικές φορές η λίστα είναι μεγάλη γιατί είναι. Γιατί κάποια πράγματα απλά πρέπει να γίνουν. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν όλα τώρα, ούτε να γίνουν τέλεια, ούτε καν να γίνουν από εμένα.

Όσο λιγότερα βάζουμε στο πιάτο μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να απολαύσουμε ό,τι υπάρχει – χωρίς να βιαζόμαστε να φτάσουμε στο επόμενο.

https://www.instagram.com/p/CHLTBSNBL3g/

Αφαιρέστε την πίεση.

Η προηγούμενη συμβουλή μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να εφαρμοστεί αν πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα με τις μέρες σας. Εάν αισθάνεστε χαμένοι και χωρίς σκοπό, ή η ζωή σας μοιάζει χωρίς νόημα και νομίζετε ότι χάνετε τον χρόνο σας.

Όταν αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κάνετε κάτι σημαντικό ή μεγάλο –ειδικά αν προσπαθείτε για χρόνια– κάθε μέρα μπορεί να μοιάζει με χύτρα ταχύτητας. Όπως η ζωή είναι μικρή και ο χρόνος τελειώνει, γι' αυτό καλύτερα βιαστείτε και κάνετε κάτι που έχει σημασία. Αλλά το να αγχώνεσαι δεν εγγυάται κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Απλώς εγγυάται ότι δεν θα απολαύσετε το ταξίδι.

Αντί λοιπόν να λέτε στον εαυτό σας ότι η μέρα σας μετράει μόνο αν σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας, πείτε στον εαυτό σας ότι ο κύριος στόχος σας είναι να απολαμβάνετε όσο περισσότερο μπορείτε την κάθε μέρα. Ότι ποτέ δεν «χάνεις χρόνο» αν μαθαίνεις ή διασκεδάζεις.

Οι πιθανότητες είναι ότι, αν εστιάσετε στη μάθηση και τη διασκέδαση, θα σκοντάψετε σε κάποιον τρόπο να κάνετε τη διαφορά στον κόσμο, είτε αυτό σημαίνει να αξιοποιήσετε τα ταλέντα σας για να βοηθήσετε άλλους είτε να εμπνεύσετε άλλους απλώς με το να είστε ο πιο χαρούμενος, πιο παρών εαυτός σας.

https://www.instagram.com/p/Cr-6lbxubuK/

Ασκήστε απλές μικρές χαρούμενες συνήθειες.

Συχνά πιστεύουμε ότι η ευτυχία βρίσκεται στα μεγάλα πράγματα – στα ορόσημα, στα επιτεύγματα, στις περιπέτειες. Και αυτά τα πράγματα μπορούν να μας φέρουν απολύτως νόημα και ικανοποίηση. Αλλά η καθημερινή ευτυχία έχει να κάνει περισσότερο με αυτό που κάνουμε… το μαντέψατε… μέρα με τη μέρα. Και αυτό ξεκινά με μικροσκοπικές συνήθειες.

Ίσως επαινείτε τους ανθρώπους για πράγματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Ίσως ξεκινά η μέρα σας πηδώντας στο αγαπημένο σας τραγούδι. Ή ίσως δημιουργεί μια συναρπαστική φράση που δημιουργεί χαμόγελο, όπως ο Jim Carrey στο The Truman Show («Καλημέρα, και σε περίπτωση που δεν σε δω, καλημέρα, καλησπέρα και καληνύχτα!»)

Φτιάξτε μια λίστα με μικροσκοπικές συνήθειες που μπορεί να υπερτροφοδοτήσουν τη χαρά σας – και των άλλων. Στη συνέχεια, εντάξτε τες μέσα σε όλη την ημέρα σας.

https://www.instagram.com/p/CsDMeemva4f/

Βγες από το κεφάλι σου και μέσα στο σώμα σου.

Υπάρχει ένας λόγος που μου αρέσει το παιχνίδι τρεξίματος – και η γιόγκα, η πεζοπορία και το περπάτημα ξυπόλητος στην παραλία. Η σωματική δραστηριότητα έχει τον τρόπο να μας βγάζει από τα κεφάλια μας. Έτσι, αντί να μένουμε σε αυτό που συνέβη χθες ή να ανησυχούμε για το τι έρχεται αύριο, είμαστε ακριβώς στη στιγμή. Ρίζες στο σώμα μας. Απαλλαγή από το άγχος, άντληση ενδορφινών, ίσως να απολαμβάνουμε τη βιασύνη με κάποιον που αγαπάμε.

Είναι ενδιαφέρον ότι η κίνηση μας κάνει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι όχι μόνο επειδή είναι συχνά μια κοινωνική εμπειρία. Σύμφωνα με την ψυχολόγο υγείας Kelly McGonigal, η άσκηση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου μας «με τρόπο που διευκολύνει τη σύνδεση με τους άλλους και το δέσιμο… Ενισχύει τις κοινωνικές απολαύσεις όπως μια χειραψία, το γέλιο ή μια αγκαλιά».

Έτσι, όχι μόνο νιώθουμε πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο παρόντες, νιώθουμε μια βαθύτερη αίσθηση αγάπης και ανήκειν. Μια πολύ καλύτερη εναλλακτική από το να νιώθουμε άγχος και μόνοι καθώς καθόμαστε να σκρολάρουμε στον καναπέ ή στο κρεβάτι μας.

https://www.instagram.com/p/CjRzTx-vzWQ/

Υπενθύμιση

Ας το παραδεχτούμε: η ζωή δεν είναι πάντα διασκεδαστική. Ακόμη και οι πιο τυχεροί ανάμεσά μας έχουν αγώνες, υποχρεώσεις και δαίμονες να αντιμετωπίσουν. Αλλά σε όλους μας παρουσιάζονται αμέτρητες ευκαιρίες για σύνδεση και χαρά – αν μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρο στη ζωή μας, να ξεφύγουμε από τo μυαλό μας και να αφήσουμε τους εαυτούς μας να ζούμε στο τώρα.

Ξεκινά με μια απλή επιλογή – μια μικρή απόφαση να κάνεις κάτι διαφορετικά. Να δοκιμάσουμε κάτι νέο ή να πούμε κάτι αντί να το σκεφτόμαστε απλώς ή να αμφισβητούμε μια σκέψη που μπορεί να μας κρατήσει πίσω. Αυτές οι μικρές επιλογές μπορεί να μην αλλάξουν τα πάντα, αλλά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βιώνουμε τα πάντα. Και ίσως, προς το παρόν, τουλάχιστον, αυτό είναι αρκετό.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός