Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

10 τρόποι για να αποφορτίσεις/αδειάσεις το μυαλό σου

Αν μάθεις να ξεφορτώνεσαι τη νοητική σαβούρα, θα αισθάνεσαι πιο ανάλαφρη και αισιόδοξη χρησιμοποιώντας αυτά τα ισχυρά, αλλά απλά εργαλεία



Αυτή η εποχή του χρόνου συχνά φέρνει σκέψεις για τον ανοιξιάτικο καθαρισμό των σπιτιών μας – ανοίγοντας τα παράθυρα, κι ετοιμαζόμαστε για συμμάζεμα και οργάνωση. Ένα νέο ξεκίνημα σε μια νέα σεζόν είναι ανάλαφρο και ελπιδοφόρο.

Είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να καθαρίσουμε την άνοιξη το μυαλό μας (και τη ζωή μας γενικότερα) κάνοντας απολογισμό και δεσμευόμενοι ξανά στις προτεραιότητές μας.

Ανεξάρτητα από το σπίτι ή το μυαλό, δεν συνιστάται να επιχειρήσετε μια μαζική ανακαίνιση ταυτόχρονα – το να κάνετε ένα μικρό βήμα τη φορά είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια.

Τα παρακάτω είναι μερικές εύκολες, διασκεδαστικές συμβουλές για να φτιάξετε τη ζωή σας σε διαχειρίσιμα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς:

 https://www.instagram.com/p/CsS0WrFyGDb/

Ξεκινήστε με τη νοοτροπία σας.

Αφήστε τις σκέψεις που δεν σας εξυπηρετούν. Βρίσκουμε στοιχεία για το σε τι εστιάζουμε. Αν το μυαλό μου είναι εκπαιδευμένο σε ό,τι δεν πάει καλά, θα παρατηρήσω περισσότερο το αρνητικό – και το αντίστροφο. Μπορούμε να συνηθίσουμε το μυαλό μας να είναι σε επιφυλακή για τα καλά πράγματα καθημερινά.

Να είστε στη στιγμή. Ξοδεύουμε τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου μας στο παρελθόν ή στο μέλλον και χάνουμε αυτό που συμβαίνει ακριβώς μπροστά μας. Παρατηρήστε πότε ανησυχείτε (το μέλλον) ή αναμοχλεύετε (το παρελθόν) και επιστρέψτε σε αυτό που είναι εδώ τώρα. (Ο διαλογισμός βοηθά επίσης να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να είναι περισσότερο στην παρούσα στιγμή.)

Φτιάξτε μια καθημερινή χωματερή. Καταγράψτε όλες τις υποχρεώσεις, τις ανησυχίες και τις σκέψεις σας σε χαρτί πρώτα το πρωί ή κρατήστε ένα σημειωματάριο και μολύβι δίπλα στο κρεβάτι σας για να σημειώνετε τυχαίες σκέψεις όταν το μυαλό σας είναι γεμάτο αργά το βράδυ.

Κάντε ψηφιακή αποτοξίνωση ή αποτοξίνωση οθόνης. Περάστε μια μέρα του Σαββατοκύριακου ή μικρότερο χρονικό διάστημα χωρίς οθόνη για να αφήσετε χώρο για δημιουργική σκέψη.

Φροντίζοντας τον χώρο σας

Πού στη ζωή σας θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη οργάνωση; Ακόμα κι αν είστε καλά οργανωμένο άτομο, υπάρχει συνήθως τουλάχιστον ένας τομέας που μπορεί να εξορθολογιστεί –email, οικονομικά, χαρτιά, το συρτάρι με τις κάλτσες– επιλέξτε έναν. Εάν χρειάζεστε κάποιο κίνητρο, ρυθμίστε έναν χρονοδιακόπτη για 10 λεπτά ή βάλτε την αγαπημένη σας μουσική.

 https://www.instagram.com/p/CsUr4s2IEr2/

Προτεραιότητες

Αναρωτηθείτε: Μετά την αναταραχή των τελευταίων ετών, τι έχετε μάθει; Τι θέλετε να αφήσετε και τι να κρατήσετε; Εάν έχετε εγκλιματιστεί σε πιο αργό ρυθμό ή περισσότερο χρόνο διακοπής, μπορεί να κρατήσετε μια μέρα το Σαββατοκύριακο για απρογραμμάτιστη ξεκούραση ή διασκέδαση.

Προσδιορίστε τις τέσσερις κορυφαίες αξίες σας (αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς – σκεφτείτε τη φύση, τη μάθηση, την κοινότητα) και αφήστε τες να καθοδηγήσουν τις ενέργειες και τις προτεραιότητές σας. Η γνώση των κορυφαίων αξιών μας βοηθά να κρατάμε υπό έλεγχο τις προτεραιότητες και τις ενέργειές μας. Εάν η οικογένεια είναι μία από τις κορυφαίες αξίες σας, για παράδειγμα, κάθε φορά που αποφασίζετε αν θα αναλάβετε ή όχι ένα έργο εργασίας ή να λέτε ναι σε μια κοινωνική δέσμευση, αναρωτηθείτε αν αφήνετε αρκετό χρόνο στην οικογένεια.

https://www.instagram.com/p/CsR2GDoBR9q/

Ενέργεια

Παρακολουθήστε την ενέργειά σας: Παρατηρήστε το επίπεδο ενέργειάς σας όταν συμμετέχετε σε διάφορες δραστηριότητες ή εργασίες. Αγαπάτε τον κήπο; Μπορεί να αισθάνεστε χαλαροί, ήρεμοι και ικανοποιημένοι. Αφιερώστε χρόνο για περισσότερα από αυτά (και λιγότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πιθανότατα σας κουράζουν). Σας κουράζει το να μαγειρεύετε το δείπνο και να αποφασίζετε τι να κάνετε; Σχέδιο γευμάτων, αναθέστε σε άλλα μέλη της οικογένειας να ετοιμάσουν δείπνο ορισμένες νύχτες ή παραγγείλετε μια συνδρομητική υπηρεσία γευμάτων. Όταν είναι δυνατόν, κάντε περισσότερα από αυτά που σας δίνουν ενέργεια και λιγότερα από αυτά που σας στραγγίζουν. Τι μπορείτε να προσθέσετε, να διαγράψετε ή να αναθέσετε από τη λίστα υποχρεώσεων σας;

Βγείτε έξω και κινηθείτε. Η άνοιξη εισάγει μια ανανεωμένη αίσθηση ενέργειας. Η κίνηση του σώματός μας βοηθά να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να ανοίξουμε τη δημιουργική σκέψη.

Η κολύμβηση στο κρύο νερό ενισχύει την ενέργεια και αποτρέπει την κατάθλιψη. Τα κρύα νερά σίγουρα δεν είναι για μένα. Μου αρέσει, ωστόσο, να βγαίνω έξω το πρωί με τον καφέ μου, να ακούω τα πουλιά να τραγουδούν και να αφήνω τον κρύο αέρα να με ξυπνήσει, ξεκινώντας τη μέρα ανανεωμένη.

Ξεκινήστε μια νέα υγιεινή συνήθεια. Να είστε σκόπιμοι σχετικά με τη συνήθεια που επιλέγετε. Τι θέλετε να κάνετε και γιατί; Το να γνωρίζουμε το γιατί μας βοηθά να ανανεώσουμε το κίνητρό μας όταν αναπόφευκτα σημαία. Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να αρχίσω να κάνω διατάσεις πέντε λεπτά την ημέρα για να αυξήσω την ευελιξία, να μειώσω την ακαμψία και να αποτρέψω τραυματισμούς, και είναι υπέροχο!

Με ποιο life ελατήριο καθαρισμού του μυαλού και της ζωής σας θα πειραματιστείτε σήμερα;

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Edgar Degas

In art we trust! Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μέσα από τα λόγια σημαντικών καλλιτεχνών

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Σε έναν γάμο, να μην ασχολείσαι με το ψέμα. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτό» Andy Garcia

Γοητευτικός και πετυχημένος, στα 68 του συνεχίζει να μας μαγεύει με τις επιλογές και το ήθος του

Προτεινόμενα

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

CELEBS

Ανδρομάχη: Το βιογραφικό, ο έρωτας με τον Λιβάνη & η Eurovision

Η τεράστια επιτυχία του remake «Παράλληλη Αγάπη»

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε