Skip to main content

FOOD

Τσάι του βουνού: ιδιότητες και παρενέργειες

Τσάι του βουνού, οι ιδιότητες: σε αδυνατίζει, σε χαλαρώνει και μπορεί να σε γεμίσει ευεξία όλη μέρα.


Μαρία Μυλωνά

Αναζητάς ένα φυσικό ρόφημα, το οποίο όχι μόνο θα σε δροσίσει με τον πιο γευστικό τρόπο αλλά και θα κάνει καλό στον οργανισμό σου; Κι όμως, υπάρχει και μάλιστα είναι 100% ελληνικό! Ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά, το ελληνικό τσάι του βουνού, που εκτός από πλούσια γεύση, μπορεί να σε γεμίσει ευεξία όλη μέρα.

Τι ιδιότητες έχει το τσάι του βουνού;

Κι αν νομίζεις ότι οι "ιδιότητές" του σταματούν εδώ, σου έχουμε νέα: Το τσάι του βουνού -και ιδιαίτερα το γένος Sideritis, που φύεται στα ελληνικά βουνά- μπορεί καταρχήν να τονώσει τη μνήμη σου. Προκαταρκτικές μελέτες από την Γερμανία έχουν δείξει ότι το τσάι του βουνού μπορεί να προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ.

Για να εκμεταλλευτείς, λοιπόν, αυτό το θαυματουργό ελιξίριο μνήμης, ξεκίνησε την ημέρα σου πίνοντας ένα ποτήρι τσάι του βουνού και θα... μας θυμηθείς!

Επιπλέον, σε γεμίζει ενέργεια, καθώς ενυδατώνει τον οργανισμό και του προσφέρει την απαραίτητη τόνωση, για να αντεπεξέλθεις στην απαιτητική (καλοκαιρινή) καθημερινότητά σου. Φυσικά, σε χαλαρώνει αφού δεν περιέχει καφεΐνη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ρόφημα το οποίο μπορείς να απολαύσεις ακόμα και το βράδυ, για να ηρεμήσεις. Αν μάλιστα μιλάμε και για ένα δροσιστικό αφέψημα με Stevia, που προσφέρει ευεξία και αναζωογόνηση, χωρίς ενοχές, τότε έχουμε τον ιδανικό συνδυασμό!

Διάβασε επίσης: Βαλεριάνα: ιδιότητες, θεραπευτική δράση, χρήση και παρενέργειες

Τσάι του βουνού για το κρυολόγημα. Οι ιδιότητες

Σε περίπτωση που σε ταλαιπωρεί κρυολόγημα ένα μόνο έχω να σου πω. Τσάι του βουνού. Πρόκειται για ένα nat­ural βάλσαμο που ενδέχεται να σε κάνει έως και περδίκι.

Το τσάι βουνού θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το κρύωμα αλλά και να χαλαρώσεις μετά από μία ημέρα που το στρες χτύπησε υψηλά επίπεδα. Το ελληνικό, ελληνικότατο τσάι Βουνού είναι detox tip, φυσικό αντικαταθλιπτικό εάν έχεις τις μαύρες σου και γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακολογικές του ιδιότητες όπως (σημείωσε): αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού, προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές, και ότι περιέχει ουσίες που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορανδρεναλίνης (τάδε έφη wiki).

Info: Για να ξέρεις τι επιλέγεις από τα ράφια. Μάθε ότι οι τοπ ποικιλίες φύονται στον Ταΰγετο, την Εύβοια (τσάι από το Δέλφι), τον Όλυμπο, την Κρήτη και τον Παρνασσό (τσάι Βελουχιού). Στο Αpivita Expe­ri­ence Store (Σόλωνος 6 Αθήνα) θα βρεις εξαιρετικό βιολογικό (παρακαλώ) τσάι βουνού καθώς και σπάνιες ποικιλίες από μέλι-αμβροσία που του πάνε γάντι.

Το απόγευμα λοιπόν που νιώθεις ότι χρειάζεσαι ένα ζεστό αφέψημα και την ησυχία σου ετοίμασε ένα τσάι του βουνού.

Έχει και ιεροτελεστία.
Βράζεις λίγα κλωναράκια για 7′ το πολύ και στραγγίζεις το αφέψημα με σουρωτήρι. Αποκτά κορυφαία γεύση εάν προσθέσεις μία κουταλιά του γλυκού μέλι της αρεσκείας σου.

Τέλος, είναι ιδανικό για ζεν καταστάσεις, σε περίπτωση δηλαδή που θέλεις να βάλεις ένα detox ρόφημα στην καθημερινότητά σου το οποίο όμως να μην περιέχει τη διεγερτική καφείνη όπως π.χ το πράσινο τσάι.

(πηγή)

Τσάι του βουνού - παρενέργειες

Όπως αναφέρει το εμπεριστατωμένο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα", πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με υπερβολικές δόσεις του φυτού. Οποιος δεν πιστεύει ας ρίξει μια ματιά στο εξής: J.D. Lambert et al, «Possible controversy over dietary polyphenols, benefits vs risks», «Chemical Research in Toxicology», 2007/20/σελ. 583, όπου αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος για παρενέργειες, κυρίως στο συκώτι, από πολυφαινόλες. Αρα τα συμπληρώματα διατροφής και τα σχετικά με το τσάι του βουνού πρέπει να χορηγούνται από ειδικό για να μη γίνει κάποιο λάθος στην ποσότητα ή σχετικά με την ανεκτικότητα από τον οργανισμό. Και είναι πολύ πιθανόν τα δύο φλιτζάνια με τσάι του βουνού κάθε ημέρα να είναι υπεραρκετά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Διάβασε επίσης: Χαμομήλι: τα 18 οφέλη του στην υγεία και οι παρενέργειες

Τσάι του βουνού πριν τον ύπνο

Το Ελληνικό τσάι του βουνού έχει μακρά ιστορία, όταν χρησιμοποιείται για τις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Έρευνες από τη Γερμανία αναφέρουν, ότι οι ενώσεις που περιέχει, αλληλεπιδρούν με τους ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές GABA. Αυτοί ρυθμίζουν τα αγχώδη μηνύματα του εγκεφάλου και ηρεμούν το μυαλό, ειδικά πριν από τον ύπνο. 

Τσάι του βουνού στην εγκυμοσύνη και προφυλάξεις 

Θα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην καταναλώσετε γαλακτοκομικά, μία ώρα πριν και μία ώρα μετά το τσάι βουνού. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα γαλακτοκομικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη δράση του.

Παρά το ότι δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και σε περιπτώσεις υπέρ-δοσολογίας, (13) είναι προτιμότερο να το αποφεύγουν οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τσάγια δεν έχει διεγερτική δράση, οπότε μπορεί να καταναλώνεται όπως ανέφερα ακόμη και το βράδυ, πριν τον ύπνο.

Για πρωινό τονωτικό ρόφημα

Φτιάξτε έγχυμα από τσάι του βουνού και προσθέστε 2-3 στήμονες κρόκου. Έχει ένα υπέροχο άρωμα και θα σας τονώσει, καθώς ξεκινάτε την ημέρα σας.

Συγκεντρωτικά οι θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις για το τσάι του βουνού

-Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα.

-Ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο.

-Είναι τονωτικό και διουρητικό, βοηθώντας στις περιπτώσεις νεφρολιθίασης.

-Είναι ισχυρό στυπτικό και χρησιμοποιείται ενάντια στη διάρροια, την κολίτιδα και τους κολικούς του πεπτικού.

-Καταπραϋντικό του πεπτικού, εφιδρωτικό, αποτοξινωτικό, θερμαντικό και σπασμολυτικό για το αναπνευστικό.

– Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritis scardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές, σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού.

-Επιστημονικές μελέτες και έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης.

-Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει.

-Έχει χαλαρωτική και αγχολυτική δράση.

-Μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

-Βοηθά στην αναιμία χάρη στο σίδηρο που περιέχει.

-Είναι διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, χάρη στις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

(πηγή θεραπευτικών δράσεων για το τσάι του βουνού)

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας