Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αλήθεια ή…κολοκύθια;

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά 



 

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι. Αλλά είναι εξαιρετικό μαμαδίσιο φαγητό όταν γίνονται γεμιστά, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που δεν τα τρώνε τηγανητά. Κι αν είναι γνωστά στην παροιμιώδη φράση «κολοκύθια με τη ρίγανη» – τα κολοκύθια τρώγονται και μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους και επίσης προσφέρουν στον οργανισμό σου πολλά οφέλη!

Το κολοκύθι έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία κρυολογήματος, πόνων και διαφόρων καταστάσεων υγείας.

 

Εδώ είναι μερικά οφέλη που προσφέρουν τα κολοκυθάκια.

Πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Ένα φλιτζάνι (223 γραμμάρια) μαγειρεμένων κολοκυθιών παρέχει:

Θερμίδες: 17

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ζάχαρη: 1 γραμμάριο

Ίνες: 1 γραμμάριο

Βιταμίνη Α: 40% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 16% της ΣΗΠ

Βιταμίνη C: 14% της ΣΗΠ

Κάλιο: 13% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 10% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 9% της ΣΗΠ

Φολικό οξύ: 8% της ΣΗΠ

Χαλκός: 8% της ΣΗΠ

Φώσφορος: 7% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 7% της ΣΗΠ

Θειαμίνη: 5% της ΣΗΠ

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και αρκετών άλλων βιταμινών Β.

 

Το άφθονο περιεχόμενο σε βιταμίνη Α μπορεί να υποστηρίξει την όραση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα ωμά κολοκύθια προσφέρουν παρόμοιο προφίλ διατροφής με τα μαγειρεμένα κολοκύθια, αλλά με λιγότερη βιταμίνη Α και περισσότερη βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία που τείνει να μειώνεται με το μαγείρεμα.

 

 

zucchinni

 

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Το κολοκύθι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Τα καροτενοειδή – όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο – είναι ιδιαίτερα άφθονα στα κολοκύθια. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να ωφελήσουν τα μάτια, το δέρμα και την καρδιά σου, καθώς και να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η φλούδα του φυτού φιλοξενεί τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Τα κίτρινα κολοκυθάκια μπορεί να περιέχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα ανοιχτό πράσινα

 

Συμβάλλει στην υγιή πέψη

Τα κολοκυθάκια μπορούν να προωθήσουν την υγιή πέψη με διάφορους τρόπους. Βραστά είναι πλούσια σε νερό, και μειώνουν τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας. Το κολοκύθι περιέχει επίσης διαλυτές και αδιάλυτες ίνες που βοηθούν τα τρόφιμα να μετακινούνται πιο εύκολα από το έντερο, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

 

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα κολοκύθια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σε 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μαγειρεμένο κύπελλο (232 γραμμάρια), τα κολοκύθια παρέχουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με τα ζυμαρικά για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, και τα δύο μπορεί να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και να μειώσουν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι ίνες κολοκυθιών βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα επίπεδα από το να αυξάνεται μετά τα γεύματα.

 

zucchini

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Τα κολοκύθια μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η πηκτίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας που βρίσκεται στα κολοκύθια, φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση των συνολικών και «κακών» επιπέδων χοληστερόλης LDL. Το κολοκύθι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υγιέστερη αρτηριακή πίεση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Μπορεί να ενισχύσει την όραση

Η προσθήκη κολοκυθιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει την όρασή σου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα κολοκύθια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο – δύο θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Το κολοκύθι περιέχει επίσης τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συσσωρευτούν στον αμφιβληστροειδή, βελτιώνοντας την όρασή σου και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η τακτική κατανάλωση κολοκυθιών μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε νερό και έχει χαμηλή πυκνότητα θερμίδων, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις πληρότητα. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει το αίσθημα πείνα.

Επιπλέον, οι μελέτες συνδέουν σταθερά την υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με την απώλεια βάρους και έναν βραδύτερο ρυθμό αύξησης βάρους με την πάροδο του χρόνου.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Μετά τις καραντίνες άλλωστε έχεις γίνει εξπέρ στο να φτιάχνεις ψωμί!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δύο σούπερ ιρλανδικά κοκτέιλ για να πιείς εις υγείαν του St. Patrick’s day

Αν αγαπάς την Ιρλανδία, αυτά τα δύο κοκτέιλ θα σε ταξιδέψουν νοερά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;