Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μου μύρισε φρέσκια σαρδελίτσα στα κάρβουνα

Στη σχάρα, τηγανητές ή ακόμα και ωμές, εκτός από τέλεια  γεύση έχουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες 



Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύεται  και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.

Οι σαρδέλες υπάρχουν εδώ και αιώνες. Αυτά τα μικρά ψάρια λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τη Σαρδηνία, ένα νησί της Ιταλίας, λόγω της αφθονίας που μπορούσε να βρεθεί εκεί.

Ενώ οι σαρδέλες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες, είναι πολύ ευπαθείς, γι ‘αυτό συνήθως βρίσκονται σε κονσέρβες – εξού και η παροιμιώδης φράση, «σαρδέλες γίναμε».

Οι σαρδέλες είναι άφθονες στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τη Μεσόγειο. Τρέφονται μόνο με πλαγκτόν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχουν τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που έχουν άλλα ψάρια.

Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι σαρδέλες Καλλονής, από τον ομώνυμο κόλπο και κωμόπολη της Λέσβου.

Διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση σαρδέλας

Αυτά τα μικρά ψάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ευεργετικά στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων υγείας. Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων ή μπορεί να προστατεύσουν από ορισμένους καρκίνους.

Μερικές φορές συνιστώνται σαρδέλες για εγκύους και ηλικιωμένους. Περιέχουν ασβέστιο και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή αυτών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων και χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης. Και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία εκείνων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν.

sardines1

Βιταμίνες

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β-12. Αυτή η βιταμίνη βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα και σου δίνει ενέργεια.

Επιπλέον, αυτά τα ψάρια περιέχουν μια υγιή ποσότητα βιταμίνης D. Μαζί με το B-12, το D είναι απαραίτητο για καλή υγεία των οστών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

Ασβέστιο

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Αυτό τις καθιστά μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν χρειάζεσαι εναλλακτικές μορφές ασβεστίου για την υγεία του μωρού σου.

Μέταλλα

Μαζί με το ασβέστιο και πολλές βιταμίνες, οι σαρδέλες περιέχουν πολλά ευεργετικά μέταλλα. Αυτά περιλαμβάνουν:

νικοτινικό οξύ

σίδερο

κάλιο

μαγνήσιο

ψευδάργυρος

φώσφορος

Πρωτεΐνη

Οι σαρδέλες έχουν επίσης πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση υγιών οστών και μυών. Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη δημιουργία αντισωμάτων που διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Επίσης, προσφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

sardines3

Πώς να επιλέξεις τις σαρδέλες

Εάν αγοράζεις κονσέρβες σαρδέλας, είναι καλύτερα να αγοράσετε εκείνες που είναι συσκευασμένες σε ελαιόλαδο παρά σε σογιέλαιο. Υπάρχουν επίσης συσκευασμένες σε νερό. Αυτή η εκδοχή είναι μια καλή επιλογή εάν ψάχνεις τρόπους για να μειώσεις την πρόσληψη λίπους.

Όποιες κι αν αγοράσεις, φρόντιζε να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξης στο κουτί πριν από την αγορά.

Εάν αγοράζεις σαρδέλες φρέσκες, φρόντιζε να τις τσεκάρεις πρώτα. Τα πράγματα που πρέπει να ελέγχεις στις φρέσκες σαρδέλες περιλαμβάνουν:

φρέσκια μυρωδιά

λαμπερό δέρμα

λαμπερά μάτια

σταθερή υφή

Πώς να τρως τις σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι ένα πολύ ευέλικτο φαγητό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, ως σνακ σε σάντουιτς, ή ως κύριο φαγητό, γίνονται ψητές στο φούρνο, στα κάρβουνα, τηγανητές, τουρσί, ξιδάτες, ακόμα μπορεί να αποτελέσουν συστατικό σε πίτσα.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας