Skip to main content

FOOD

Μηλόξιδο: ένα ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Μάθε τα οφέλη του και πώς να το εντάξεις στην beauty ρουτίνα σου 



 

Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και αιώνες στο μαγείρεμα και στην ιατρική – κι εσύ πλέον μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε diy περιποίηση ομορφιάς. Το μηλόξιδο είναι ένα δημοφιλές υλικό στο σπίτι που μπορεί να γίνει κι ιδανικό συστατικό για home made καλλυντικά.

Είναι πλούσιο σε υγιεινές ουσίες

Το μηλόξιδο παρασκευάζεται με διαδικασία δύο σταδίων. Πρώτον, ο κατασκευαστής βάζει θρυμματισμένα μήλα σε ζύμωση, κατά την οποία τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη. Στη συνέχεια, προσθέτουν βακτήρια για να ζυμώσουν περαιτέρω το αλκοόλ, μετατρέποντάς το σε οξικό οξύ – την κύρια δραστική ουσία σε ξύδι. Το οξικό οξύ δίνει στο ξύδι την ισχυρή μυρωδιά και γεύση του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το οξύ είναι υπεύθυνο για τα οφέλη για την υγεία του μηλόξιδου. Τα ξύδι μηλίτη είναι 5-6% οξικό οξύ.

Το βιολογικό, μη φιλτραρισμένο μηλόξιδο περιέχει επίσης μια ουσία που αποτελείται από δέσμες πρωτεϊνών, ενζύμων και φιλικών βακτηρίων που δίνουν στο προϊόν ένα σκοτεινό χρώμα.

Ενώ το μηλόξιδο δεν περιέχει πολλές βιταμίνες ή μέταλλα, προσφέρει μια μικρή ποσότητα καλίου.

Είναι αντιβακτηριακό

Το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τους παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Οι άνθρωποι έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει ξίδι για τον καθαρισμό και την απολύμανση, τη θεραπεία μύκητας των νυχιών, των ψειρών, των κονδυλωμάτων και των μολύνσεων των αυτιών. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποίησε ξίδι για να καθαρίσει τα τραύματα περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν.

Το ξίδι είναι επίσης ένα συντηρητικό τροφίμων και μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλει τα βακτήρια όπως το Ε. Coli από την ανάπτυξη και την αλλοίωση των τροφίμων.

Αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο για να διατηρήσετε το φαγητό σας, το μηλόξιδο μπορεί να σας βοηθήσει.

siderr

Μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την αντίσταση στην ινσουλίνη ή από την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης. Ωστόσο, άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο φυσιολογικό εύρος, καθώς ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν σημαντική αιτία γήρανσης και διάφορων χρόνιων παθήσεων.

Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινότερος τρόπος ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι να αποφευχθεί ο εξευγενισμένος υδατάνθρακας και η ζάχαρη, αλλά μηλόξιδο μπορεί επίσης να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Ίσως με έκπληξη, μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πληρότητας. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε λιγότερες θερμίδες και να χάσετε βάρος.

Γενικά, το ξίδι μηλίτης μηλίτης μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους με την προώθηση της κορεσμού, τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης.

Το ξίδι μηλίτης μήλου περιέχει μόνο περίπου τρεις θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, το οποίο είναι πολύ χαμηλό.

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος

Το μηλόξιδο είναι ένα κοινό φάρμακο για τις δερματικές παθήσεις όπως το ξηρό δέρμα και το έκζεμα. Το δέρμα είναι φυσικά ελαφρώς όξινο. Η χρήση τοπικού μηλόξιδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεξισορρόπηση του φυσικού pH του δέρματος, βελτιώνοντας το προστατευτικό φράγμα του δέρματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, το μηλόξιδο θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του δέρματος που συνδέονται με έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.

sider

Συνταγές ομορφιάς!

Απλό τονωτικό προσώπου

Φωτίστε, απολέπιση και ισορροπήστε το δέρμα σας! Το Apple Cider Vinegar εξισορροπεί τα φυσικά επίπεδα PH στο δέρμα, ενώ απολέπιση ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας μια πιο φωτεινή επιδερμίδα.

Η φόρμουλα:

Ανακατέψτε 1 μέρος ACV και 2 μέρη καθαρό νερό.

Απλώστε σε ένα βαμβάκι και ταμπονάρετε απαλά στο δέρμα. Ευαίσθητο δέρμα; Σας συνιστούμε να αραιώσετε περαιτέρω τη φόρμουλα για να μειώσετε την πιθανότητα ευαισθησίας στο δέρμα.

Θεραπεία κηλίδων

Νιώθετε μια κηλίδα να εμφανίζεται; Κανένα πρόβλημα! Απλώς βάλτε ένα βαμβακερό pon pon στο μηλόξιδο και απλώστε το επί τόπου. Το ξύδι μήλου είναι ένα ισχυρό αντι-βακτηρίδιο που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του σχηματισμού μιας κηλίδας.

siderb

Εύκολη θεραπεία μπάνιου

Εάν υποφέρετε με ξηρό δέρμα, αυτό είναι για εσάς! Απλά απλώστε 400 ml ACV σε ένα ζεστό μπάνιο, χαλαρώστε για 15-20 λεπτά, ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Το δέρμα χάνει την οξύτητά του όταν πλένεται συνεχώς με σαπούνι, με αποτέλεσμα, το ACV μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσικής οξύτητας του δέρματος βοηθώντας το δέρμα να διατηρήσει την ξηρότητα.

Εύκολη και αποτελεσματική μάσκα προσώπου

Αυτή η μάσκα προσώπου είναι ιδανική για τη μείωση της ακμής, των ουλών και του αποχρωματισμού. Πρώτα προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο μέλι σε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαΐων. Τέλος, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μήλου στο μείγμα με το μέλι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αναμείξει καλά τα συστατικά. Στη συνέχεια, απλώστε σε καθαρό και στεγνό δέρμα χρησιμοποιώντας απαλές κυκλικές κινήσεις, αφήστε τη μάσκα να διεισδύσει στο δέρμα σας για λίγα λεπτά και πλύνετε απαλά το προϊόν από το πρόσωπό σας με ζεστό νερό, στεγνώστε και ολοκληρώστε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος