Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μου έπεσε το ζάχαρο

Ιδρώτας, πονοκέφαλος, κόπωση, ταχυπαλμία, πείνα... Μα τι σου συμβαίνει; Σου έπεσε το... ζάχαρο! 


Μαρία Μυλωνά

Η υπογλυκαιμία ή υπογλυκαιμικό επεισόδιο είναι η κατάσταση κατά την οποία το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα (γνωστό και ως «ζάχαρο» του αίματος) πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από 4 mmol/l (72 mg/dl).

Αυτό συμβαίνει όταν στον οργανισμό υπάρχει περισσότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειάζεται.

Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που προειδοποιούν ότι η γλυκόζη είναι χαμηλή. Αυτά είναι: ιδρώτας, πονοκέφαλος, υπερκόπωση, χλόμιασμα, τρεμούλα, ταχυπαλμία, πείνα, μεταβολές διάθεσης, θαμπή όραση, ζαλάδα.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας εμφανίζονται σε δύο φάσεις: καθώς τα επίπεδα του σακχάρου μειώνονται, θα αισθανθείτε συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της «αύξησης της αδρεναλίνης»: ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, πείνα. Όταν τα σάκχαρο φτάνει σε χαμηλά επίπεδα, τότε εμφανίζονται συμπτώματα έλλειψης σακχάρου από τον εγκέφαλο: αποπροσανατολισμός, σύγχυση και κώμα.

Η αναγνώριση της υπογλυκαιμίας δεν είναι δύσκολη όταν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, καθώς η κατάσταση του οργανισμού μεταβάλλεται σημαντικά.

Ωστόσο, αν το σώμα σας έχει συνηθίσει σε επίπεδα γλυκόζης κάτω από 4 mmol/l, τα συμπτώματα μπορεί να είναι μειωμένα ή να μην υπάρχουν καθόλου. Έτσι πολλοί αισθάνονται τα συμπτώματα της υπογλυκαιμία όταν το σάκχαρο πέσει κάτω από τα 60 mg/dl ή ακόμα χαμηλότερα.

Αντιμετώπιση: Ένα πρώτο βήμα για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης είναι να πείτε κάτι ζαχαρούχο, όπως μισό ποτήρι πορτοκαλάδα ή να φάτε 5-6 καραμέλες.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό