Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ρύθμισε το βιολογικό σου ρολόι: ας σταματήσουμε να κάνουμε τη νύχτα, μέρα

Μερικά tips για να αποκτήσεις ενέργεια τη μέρα και ήσυχο ύπνο τα βράδια


Κατερίνα Ανδρομιδά

Οι παρατηρήσεις που σου έκανε η μαμά σου κι αργότερα η γυμνάστριά σου ότι δεν θα σου βγει σε καλό που δεν έχεις στάνταρ ωράριο ύπνου και φαγητού, επιβεβαιώνονται και από την επιστήμη για σωστές. Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς δεν ''συνεννοούμαστε'' με τον ήλιο. Και αυτό γιατί κοιμόμαστε μέχρι αργά φτάνοντας σε σημείο να έχουμε κόψει κάθε επαφή με το πρωί σε αντίθεση με τα βράδια που το ξενυχτάμε. Η σύγχρονη πραγματικότητα, η οποία είναι βαριά από μόνη της, γίνεται ακόμη πιο απαιτητική όσο εμείς πάμε κόντρα στο προορισμένο με στάνταρ χρήση από τη φύση βιολογικό μας ρολόι. Το βιολογικό ρολόι ή αλλιώς ο κιρκαδιανός ρυθμός είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας και των ορμονών μας. 

Και ακριβώς σ' αυτό το σημείο έρχεται να επιβεβαιωθεί η υπερβολή της μαμάς σου. Τις πρωινές ώρες το βιολογικό ρολόι είναι κατασκευασμένο (από τη μάνα του) ώστε να ξυπνάει τον υποθάλαμο στον εγκέφαλό σου για να απενεργοποιήσει την ορμόνη του ύπνου (γνωστή ως μελατονίνη από τόσα διαφημιστικά) ώστε να αρχίσει να στέλνει κορτιζόλη για να ανταπεξέλθεις στη μέρα. Να σε αφυπνίσει με άλλα λόγια. Η αντίθετη διαδικασία συμβαίνει το βράδυ, όπου τότε παράγεται μελατονίνη. Καταλαβαίνουμε επομένως, πόσο υπεύθυνοι είμαστε που νυστάζουμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας ενώ αισθανόμαστε απέραντη ενέργεια τα βράδια. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα όταν προσπαθούμε να συμπληρώσουμε τις ώρες που χάσαμε από το βραδινό ύπνο, αναπληρώνοντάς τες το επόμενο πρωί. Πρόωρη γήρανση, κατάθλιψη, διαβήτης και άλλα πολλά είναι αποτελέσματα της κακής διαχείρισης του βιολογικού μας ρολογιού. Πέρα όμως από τις συνέπειες στον οργανισμό μας, η κακή διαχείριση χρόνου έχει επιπτώσεις και στη καθημερινότητά μας. Με το πρόγραμμα συνειδητοποιείς γρήγορα ότι κερδίζεις προσωπική ελευθερία. Αλλάζοντας τη ρουτίνα του ύπνου σου θα διαπιστώσεις αμέσως αμέσως ότι θα εξασφαλίζεις χρόνο για εσένα μέσα στη μέρα. 

Κι επειδή ποτέ δεν είναι αργά, υπάρχουν τουλάχιστον έξι τρόποι να το ρυθμίσουμε από την αρχή βάζοντας νέες μπαταρίες:

1. Δες την ανατολή

Και δεν εννοούμε να ξενυχτήσεις για να τη δεις, όπως κάνεις το καλοκαίρι, αλλά να εκτεθείς όσο μπορείς στο πρωινό φως. Αν η πίεσή σου δεν πέφτει με το παραμικρό, μπορείς να κάνεις μία πρωινή βόλτα κάτω από το φως του ήλιου. Να πάρεις γυαλιά, είναι δυνατός το πρωί. 

2. Η ώρα του μεσημεριανού

''Πλύντε τα χέρια σας κι ελάτε για φαγητό'' ήταν η φράση που ξεσήκωνε χαρές και θύελλες στα σπίτια μας όταν ήμασταν παιδιά. Θα έχεις καταλάβει πλέον ότι δεν υπήρξε άδικα τόσος προγραμματισμός από τη μαμά σου στην ώρα του φαγητού. Σύμφωνα με τα προγνωστικά, όταν μένουμε για ώρες νηστικοί ο κιρκαδιανός ρυθμός μας αποσυντονίζεται. Αντίθετα, μικρά και συχνά γεύματα είναι ο σωστός δρόμος.

3. Κεφάλαιο: ύπνος

Ξέχνα όλες τις συσκευές στο σπίτι σου (εκτός αν μιλάμε για ραδιόφωνο) και άσε τις οθόνες στην άκρη λίγα λεπτά πριν κοιμηθείς (αν δεν μπορείς ώρες πριν). Το μόνο που καταφέρνουν τα φώτα είναι να μειώσουν την παραγωγή μελατονίνης, άρα να ''ξυπνάνε'' αυπνίες...

4. Extra bonus:

α) Ώρες 9-12: Η κορτιζόλη κάνει πάρτυ μέσα μας. Ιδανική ώρα για δουλειά.

β) Ώρες 12-3: Η κατ' εξοχήν στιγμή για φαγητό. Οι γαστρικές εκκρίσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτές τις ώρες καθώς ρίχνουν σήμα πως είναι η μεγάλη ώρα. Η εγρήγορσή μας, πάει περίπατο...

γ) Ώρες 3-6: Αυξημένη θερμοκρασία, καρδιά, μύες και πνεύμονες στα καλύτερά τους. Η κατάλληλη στιγμή για να παρακολουθήσεις το μάθημα πιλάτες.

δ) Ώρες 9-12: Η θερμοκρασία πέφτει, η μελατονίνη αυξάνεται. Ώρα για ύπνο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό