Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Με αφορμή το ότι η 15η Οκτωβρίου είναι η Μέρα Υγείας του Μαστού



Ο Οκτώβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, αλλά καλό είναι να έχουμε όλο τον χρόνο στο νου μας πώς να προστατευόμαστε. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τον πιο κοινό καρκίνο σε νεαρές γυναίκες.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ανθρώπινα όργανα, το στήθος συνεχίζει να ωριμάζει μέχρι την ενηλικίωση και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί επιπλέον προσοχή. Δείτε πώς μπορείτε να το διατηρήσετε υγιές.

Με μέτρο το αλκοόλ

Ακόμα και μόνο τρία ποτά την εβδομάδα δίνουν στις γυναίκες 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (συν 10% για κάθε επιπλέον ποτό την εβδομάδα), σε σχέση με μια γυναίκα που δεν πίνει καθόλου, σύμφωνα με το Breastcancer.org. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν να πίνετε το πολύ ένα ποτό την ημέρα.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας

Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρκετά ώστε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μόνο 150 λεπτά μέτριας άσκησης (ή 75 λεπτά έντονης) εβδομαδιαίας μπορούν να βοηθήσουν. 

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει 10% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, καθώς τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα που μπορούν να κάνουν ορισμένους καρκίνους να αναπτυχθούν. 

Γνωρίστε το σώμα σας

Οι μηνιαίες αυτοεξετάσεις μαστού δεν συνιστώνται πλέον ως μέτρο πρόληψης. (Τα ψεύτικα θετικά αποτελέσματα προκάλεσαν πάρα πολλές περιττές δοκιμές και βιοψίες.) Αλλά πρέπει να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για το στήθος σας - πώς τα νιώθετε, το μέγεθός τους και πώς αυξομειώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα. Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή, είτε πρόκειται για κάτι που πιάνετε, μια αλλαγή χρώματος στη θηλή, πόνο ή πρήξιμο, μην πανικοβληθείτε, αλλά επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Γνωρίστε το ποσοστό κινδύνου σας

Ο καρκίνος του μαστού είναι ασυνήθιστος σε νέες γυναίκες με μέσο κίνδυνο. Αλλά πολλές δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο κίνδυνος τους. Να τι πρέπει να λάβετε υπόψη:

Τα οικογενειακά ιστορικά δεν είναι πάντα προφανή.

Ένα μοτίβο καρκίνου μπορεί να είναι λιγότερο αισθητό σε μια μικρότερη οικογένεια, καθώς υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις για να τραβήξουν την προσοχή σας. Οι άνθρωποι επίσης δεν τείνουν να μιλούν για το τι πέθαναν συγγενείς και μπορεί να μην μοιράζονται αυθόρμητα λεπτομέρειες σχετικά με την υγεία τους. Γι 'αυτό σας βοηθά να κάνετε κάποια έρευνα. Ρωτήστε τους συγγενείς για τον καρκίνο στην οικογένεια και τι είδους, σε ποια ηλικία διαγνώστηκαν οι άνθρωποι και τι τους συνέβη. Δείξτε τα ευρήματά σας στο γιατρό σας. Εάν βλέπουν κόκκινες σημαίες, μπορεί να σας προτείνουν να δείτε έναν γενετικό σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το γενετικό τεστ είναι το κατάλληλο επόμενο βήμα.

Ο τοκετός μετά από 30 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ναι, η τεκνοποίηση (και ο θηλασμός) μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στη ζωή μας, αλλά αυτό που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε είναι ότι μια εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς η αύξηση των ορμονών που έρχεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να ενεργοποιήσει τα ανώμαλα κύτταρα του μαστού. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτή η αύξηση του κινδύνου είναι ελάχιστη – και δεν χρειάζεται να την αφήσετε να επηρεάσει τη γνώμη σας για το σε ποια ηλικία.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;