Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Έρωτας είναι να γελάς – να σε κάνει να γελάς και κυρίως να γελάτε μαζί!

Δεν είναι για γέλια, υπάρχει λόγος που ερωτεύεσαι αυτόν που σε κάνει να γελάς



Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, το να βρίσκεις λόγους να χαμογελάς και να γελάς ήταν κάτι ιδιαίτερο σπάνιο και για αυτό ανάμεσα σε άλλα εξαιτίας της πανδημίας, επανεκτίμησες και τη σχέση σου με το γέλιο και το χιούμορ. Και σαφώς το να καταφέρνει ο άνθρωπός σου να σε κάνει να γελάς είναι από τις ιδιότητές του που σίγουρα ή μήπως είναι και από τους βασικούς λόγους που τον ερωτεύτηκες;

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη» έλεγε ο άρχοντας του γέλιου Τσάρλι Τσάπλιν. Παίζοντας, λοιπόν, με τις παραπάνω λέξεις θα σου πω ότι μια σχέση χωρίς γέλιο είναι μια σχέση χαμένη… Αν όμως σε κάνει να γελάς, αν γελάτε με τα ίδια πράγματα, αν με απλά λόγια μοιράζεστε την ίδια αίσθηση χιούμορ, τότε η σχέση σας έχει έναν ισχυρό μπαλαντέρ στο μανίκι της.

Το χιούμορ παίζει συχνά καθοριστικό ρόλο στην αρχή μιας γνωριμίας. Είτε μιλάμε για γνωριμία μέσω ίντερνετ, εφαρμογών και δηλαδή κυρίως γραπτών μηνυμάτων, ακόμα και η οπτικοποίηση του γέλιου σε μια συνομιλία από τα emoji και τις φατσούλες που γελάνε, τις συντομογραφίες όπως lol μέχρι το «χα» που μπορεί να φτάσει σε άπειρα «χαχαχα»… είναι σημαντικός παράγοντας για να καταλάβεις αν γελάτε κατά τη διάρκεια του φλερτ σας – κι επομένως αν περνάτε καλά.

Το γέλιο όμως λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά όταν είναι αμφίδρομο. Όταν γελάτε δηλαδή με τα ίδια αστεία. Το χιούμορ είναι ένας κώδικας επικοινωνίας, στάση ζωής αλλά και φιλοσοφία. Η αίσθηση του χιούμορ αναγνωρίζεται ως ένα ιδιαίτερο ελκυστικό χαρακτηριστικό, που μοιάζει να επηρεάζει την επιλογή του «άλλου», είτε ως φίλου είτε ως ερωτικού συντρόφου.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες λένε ότι τους αρέσει μια «καλή αίσθηση του χιούμορ» σε έναν πιθανό σύντροφο, διαφέρουν ως προς αυτό που εννοούν με αυτή τη φράση. Οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν τους άνδρες που τους κάνουν να γελούν, ενώ οι άνδρες τείνουν να προτιμούν τις γυναίκες που γελούν με τα αστεία τους.

Το χιούμορ στο ερωτικό μικροσκόπιο

Η ικανότητα να λες κάτι αστείο απαιτεί υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Αν απομνημονεύεις χίλια αστεία, αυτό δεν θα σε κάνει αυτόματα ένα άτομο με αίσθηση του χιούμορ. Η αίσθηση του χιούμορ είναι πολύ πιο λεπτή και ιδιαίτερη. Μια καλή αίσθηση του χιούμορ αφορά το χρονοδιάγραμμα, την ικανότητα του να λες το αστείο τον σωστό χρόνο και στους σωστούς ανθρώπους. Όταν κάποιος λέει ένα σεξιστικό αστείο σε ένα δωμάτιο γεμάτο γυναίκες πιθανότατα δεν θα κερδίσει πολλούς πόντους από το κοινό του. Το χιούμορ είναι σε μεγάλο βαθμό μια διαπροσωπική δραστηριότητα που απαιτεί υψηλό επίπεδο συναισθηματικής, κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης.

Για άτομα που μόλις γνωρίζονται, η χρήση θετικού χιούμορ ως μέσο για να πλησιάσει ο ένας τον άλλον θα συμβάλλει στο να σπάσει ο πάγος πιο γρήγορα και θα δημιουργήσει τις πρώτες βάσεις οικειότητας. Η χρήση επιθετικού χιούμορ, από την άλλη (πειράγματα και αστεία κατά του συντρόφου σου) έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να κυμαίνονται καθημερινά, ανάλογα με τη χρήση του χιούμορ κάθε συντρόφου.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, ή ακόμα και στο γάμο, τα ζευγάρια μοιράζονται γενικά μια παρόμοια αίσθηση του χιούμορ –οι ομοιότητες στην αίσθηση του χιούμορ συνδέονται με πιο ευτυχισμένους γάμους ή μεγαλύτερης διάρκειας. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, η έρευνα που κατέληξε σε αυτό το εύρημα διαπίστωσε επίσης ότι ζευγάρια με λιγότερα παιδιά γελούν περισσότερο, σε σύγκριση με ζευγάρια με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

Σε μια μελέτη, που διεξήχθη με 3.000 παντρεμένα ζευγάρια από πέντε χώρες, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες βρέθηκαν να είναι πιο ευτυχισμένοι με έναν χιουμοριστικό σύντροφο, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρθηκε ότι ήταν πιο σημαντικό για την οικογενειακή ικανοποίηση περισσότερο από τις γυναίκες παρά από τους άντρες. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο σύζυγοι πίστευαν ότι ο σύντροφός τους χρησιμοποιούσε το χιούμορ αρκετά συχνά. Ανεξάρτητα, τα παντρεμένα ζευγάρια ισχυρίζονται ότι το χιούμορ έχει θετικό αντίκτυπο στο γάμο τους.

In humor we trust

Το να μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου την ίδια αίσθηση του χιούμορ βοηθάει πολλές φορές το να βλέπετε τα πράγματα υπό την ίδια οπτική. Όταν είσαι άτομο που διαθέτει ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ είσαι πιο χαλαρή, εστιάζεις πιο εύκολα στη θετική πλευρά των πραγμάτων. Θυμώνεις λιγότερο συχνά και σίγουρα ο θυμός σου είναι μικρότερης έντασης, καθώς μπορείς άνετα να διακωμωδήσεις μια κατάσταση κι ο άλλος μπορεί να σε κάνει να γελάσεις πιο εύκολα και να αποφορτίσει ένα αρνητικό κλίμα.

Αντίστοιχα, όταν ο σύντροφός σου διαθέτει χιούμορ, ξέρει πώς να αποκλιμακώσει μια τεταμένη κατάσταση, πώς να ρίξει τους τόνους, πώς να ζητήσει συγνώμη, πώς να σε κάνει να τον συγχωρήσεις πιο εύκολα.

Όταν έχετε και οι δύο χιούμορ και το αξιοποιείτε συνετά, γεφυρώνετε πιο αποτελεσματικά τις μεταξύ σας διαφορές και διαφωνίες, αφήνετε πίσω σας πιο εύκολα διαξιφισμούς και διαφωνίες, δεν χάνετε τον έλεγχο και καταφέρνετε να διαχειρίζεστε την ένταση ικανοποιητικά χωρίς να αφήνετε την κατάσταση να ξεφύγει.

Το χιούμορ σε ένα ζευγάρι είναι ένας μυστικός κώδικας επικοινωνίας. Το να γελάτε αραχτοί στον καναπέ βλέποντας τις ίδιες σειρές και γελώντας στα ίδια αστεία είναι από τους πιο ισχυρούς συνδετικούς κρίκους σε μια σχέση. Το να κοιτάζεστε με νόημα σε μια εκδήλωση έχοντας πιάσει ένα αστείο στον αέρα, δημιουργεί μια συνενοχή που σας φέρνει ακόμα πιο κοντά. Το να έχετε τις δικές σας εκφράσεις και λέξεις για τη μεταξύ σας συνεννόηση που κουβαλάνε ένα αστείο που μοιράζεστε μόνο μεταξύ σας σας δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα στο να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον χωρίς να μπορούν οι άλλοι να εισβάλουν στο δικό σας ιδιαίτερο προσωπικό χώρο.

Δεν είναι όμως όλα αστεία ούτε όλα για γέλια

Το χιούμορ είναι ένα εξαιρετικό παγοθραυστικό και ένα κοινωνικό «λιπαντικό», καθώς μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων μέσα στις σχέσεις, αρκεί να χρησιμοποιείται σοφά κι όχι εις βάρος άλλων χρήσιμων επικοινωνιακών εργαλείων. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 60 νεόνυμφο ζευγάρια όταν συζητούσαν ένα πρόβλημα στο γάμο τους. Κωδικοποίησαν πόσο χιούμορ χρησιμοποιήθηκε στη συνομιλία και μέτρησαν και τους δείκτες άγχους. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές όταν παρακολούθησαν 18 μήνες αργότερα ήταν αρκετά εκπληκτικό. Σε ζευγάρια που ανέφεραν υψηλό άγχος, όσο περισσότερο ο σύζυγος χρησιμοποιούσε χιούμορ, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα το ζευγάρι να χωρίσει ή να πάρει διαζύγιο.

Αντίθετα, σε μια παρόμοια μελέτη με 130 παντρεμένα ζευγάρια, η χρήση του χιούμορ της συζύγου προέβλεπε μεγαλύτερη σταθερότητα στο γάμο για έξι χρόνια, αλλά μόνο αν το χιούμορ οδηγούσε σε μείωση του καρδιακού ρυθμού του συζύγου της. Με άλλα λόγια, εάν το χιούμορ ηρεμεί τους συζύγους, τότε μπορεί να είναι ευεργετικό για τους γάμους τους.

Χιούμορ δεν είναι να ρίχνεις τα πάντα στην πλάκα, ή να μην παίρνεις στα σοβαρά τον σύντροφό σου.

Σεξ και χιούμορ

Κοιτώντας βαθύτερα στο ζήτημα της σεξουαλικής ικανοποίησης, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν το προβάδισμα. Οι γυναίκες που έχουν χιουμοριστικούς συντρόφους απολαμβάνουν όλο και πιο δυνατούς οργασμούς, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν λιγότερο αστείο σύντροφο. Οι γυναίκες με πιο αστείους συντρόφους απολάμβαναν επίσης το σεξ πιο συχνά και έκαναν γενικότερα περισσότερο σεξ. Το χιούμορ στο κρεβάτι μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο άνετο κλίμα μεταξύ των παρτενέρ. Οι άνθρωποι με χιούμορ είναι συνήθως πιο χαλαροί, πιο απελευθερωμένοι, δεν έχουν το άγχος των επιδόσεων, ούτε έχουν το άγχος της εμφάνισής τους κατά την ερωτική ιεροτελεστία. Το χιούμορ τονώνει τη διάθεση παιχνιδιού και μπορεί να γίνει εκπληκτικό εργαλείο της ερωτικής διέγερσης.

Το χιούμορ είναι εμπιστοσύνη, είναι αποδοχή, έννοιες άμεσα συνδεδεμένες με την σεξουαλική απόλαυση αλλά είναι και μυστικά επιτυχίας μια υγιούς και μακροχρόνιας σχέσης.

Να γελάς, να γελάτε, δυνατά, με την ψυχή σας και να φωτίζεται το σύμπαν. Στο κάτω κάτω μόνο έτσι αξίζει να ζεις και να αγαπάς! Με πάθος, γέλιο, κι όμορφη τρέλα…

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

ΣΧΕΣΕΙΣ

Next stop: συγκατοίκηση! Δες πώς να πετύχει

Πώς θα καταλάβετε αν είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;