Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς ερωτεύεσαι ανάλογα με το στιλ προσκόλλησής σου

Δες σε ποιο ανήκεις εσύ κι ο σύντροφός σου για να καταλάβεις αν ταιριάζετε



Την έννοια και τον όρο προσκόλλησης ίσως να τον έχεις ακούσει και συνδυάσει με τη βρεφική και παιδική ηλικία καθώς έχει να κάνει με το δεσμό που αναπτύσσει το παιδί με τους γονείς-φροντιστές του αλλά και στο κατά πόσο οι γονείς ικανοποιούν μέσω της αγάπης τους τις συναισθηματικές και άλλες ανάγκες του παιδιού τους. Καθώς ωστόσο μεγαλώνεις, το στιλ προσκόλλησης είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς που εμφανίζεται σε σχέση με τους άλλους και τον τρόπο με τον οποίο συνδέεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργείς στις φιλίες και τις ρομαντικές και οικογενειακές σου σχέσεις.

Έτσι, ενώ η αρχική μελέτη των στιλ προσκόλλησης αφορούσε κυρίως τη σχέση παιδιών-γονέων, αργότερα οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι οι σχέσεις ενηλίκων λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Υπάρχουν τέσσερα από αυτά τα στιλ και όλοι μας έχουμε ένα που κυριαρχεί και που υπαγορεύει τη συμπεριφορά μας σε σχέση με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας.

Ασφαλής προσκόλληση

Εάν μέσα σου κυριαρχεί περισσότερο αυτό το στιλ προσκόλλησης, το πιο σημαντικό στοιχείο στις ρομαντικές σχέσεις για σένα -αυτό που μετράει με μεγαλύτερη βαρύτητα- είναι η ασφάλεια.

Δεν θα αφηνόσουν ποτέ σε κάποιον για τον οποίον δεν είσαι σίγουρη ή κάποιον που δεν μπορεί να σου προσφέρει την ασφάλεια που λαχταράς στην καρδιά σου. Δεν ψάχνεις να νιώσεις πεταλούδες στο στομάχι και ενθουσιασμό γιατί γνωρίζεις ότι η αληθινή αγάπη είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Δεν χρειάζεσαι ένα πάθος που θα σε κατακλύσει, νιώθοντας ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστεί.

Είσαι αρκετά ώριμη για να επιλέξεις πρώτα απ’ όλα τη μόνιμη αγάπη έναντι μιας προσωρινής επιθυμίας. Καθώς αναγνωρίζεις ότι η οικειότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ερωτική ατμόσφαιρα του δωματίου. Αντί να ψάχνεις για τον κεραυνοβόλο έρωτα, αναζητάς ένα άτομο του οποίου η αγάπη θα σε κάνει σαν βρήκες το σπίτι σου.

https://www.instagram.com/p/CAS22B_l4hQ/

Εκείνος που θα επιλέξεις να είναι ο σύντροφός σου, πρέπει να είναι κάποιος να σε κάνει να νιώθεις ήρεμη και που θα θέλει να είναι το λιμάνι σου στις πιο δύσκολες καταιγίδες.

 Όταν τον βρίσκεις, όλα συμβαίνουν σταδιακά, δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα ή περιττό δράμα. Στην πραγματικότητα, ερωτεύεσαι καθώς γνωρίζεις τον σύντροφό σας. Δεν έχεις την επιθυμία να τον αλλάξεις και οι ιδιότητές του σε προσελκύουν μία προς μία.

Ακόμα κι αν κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν αυτού του είδους τις ερωτικές ιστορίες βαρετές, η αλήθεια είναι ότι αυτές οι σχέσεις είναι που διαρκούν συχνά μια ζωή.

Ανασφαλής προσκόλληση

Σε αντίθεση με το προηγούμενο στιλ προσκόλλησης, συνήθως στο συγκεκριμένο στιλ αφήνεις τις ανασφάλειές σου να πάρουν το τιμόνι όταν είσαι σε μια ρομαντική σχέση.

Ασυνείδητα, στο παρελθόν, ανέπτυξες την τάση να ερωτεύεσαι μη συναισθηματικά διαθέσιμους άντρες. Άντρες που δεν θα μπορούσαν να σου δώσουν την αγάπη που θα σου άξιζε και που δεν διέθεταν τις συναισθηματικές ικανότητες που χρειάζεσαι. Ως εκ τούτου, εξαιτίας όσων έχεις διδαχθεί από προηγούμενες οδυνηρές εμπειρίες, έχεις πρόβλημα να δημιουργήσεις συναισθηματική εγγύτητα σε οποιαδήποτε σχέση και ειδικά στις ρομαντικές.

Με τον καιρό, κατέληξες στο συμπέρασμα ότι οι άντρες δεν θα ανταποκριθούν στα συναισθήματά σου, οπότε έμαθες να συμβιβάζεσαι με αυτή την ιδέα. Τώρα, αντιμετωπίζεις το πρόβλημα να αφεθείς και να εμπιστευτείς κάποιον εντελώς. Έχεις χτίσει ένα φρούριο γύρω από την καρδιά σου που κρατά όλους τους εισβολείς έξω.

Μετά από όλες τις απογοητεύσεις που έχεις βιώσει, θεωρείς ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευτείς είναι να παραμείνεις προσεκτική και απροσπέλαστη και να μην επιτρέψεις ποτέ σε κάποιον να σε πονέσει.

Αμφίβολη / ανήσυχη προσκόλληση

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτό το στιλ προσκόλλησης συνήθως εξαρτώνται συναισθηματικά από τους ανθρώπους στη ζωή τους, ειδικά από τους ρομαντικούς τους συντρόφους. Μόλις ερωτευτείς, ο σύντροφός σου γίνεται το κέντρο του κόσμου σου και η μόνη αιτία της ύπαρξής σου.

Ο φόβος μήπως σε παρατήσει σε παραλύει εντελώς και είσαι έτοιμη να κάνεις ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψεις αυτό να συμβεί. Προσπαθείς μονίμως να είσαι ευχάριστη και αλλάζεις την ουσία της προσωπικότητάς σου, έτσι ώστε του αρέσεις περισσότερο.

https://www.instagram.com/p/CEIkfRQgHrf/

Θέλεις να αποφύγεις την απόρριψη και την εγκατάλειψη με οποιοδήποτε κόστος και τις ανασφάλειες και τους φόβους που συνδέονται με αυτό που σε κάνουν να νιώθεις ανάγκη και υπερβολική προσκόλληση.

Παρόλο που ανησυχείς μονίμως ότι είσαι αυτή που αγαπά περισσότερο και η μόνη που αγωνίζεται για τη σχέση σας.

Αποδιοργανωμένη προσκόλληση

Το όνομα τα λέει όλα - είσαι απρόβλεπτη και συνήθως φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις καν τι θέλεις. Οι ενέργειές σου συχνά προκαλούν σύγχυση στον σύντροφό σου και μοιάζει ότι η συμπεριφορά σου δεν βγάζει νόημα ή δεν έχει καμία συνέπεια.

Όχι μόνο αυτό – αλλά μπορείς επίσης να θεωρηθείς πραγματική βασίλισσα του δράματος σε όλες τις σχέσεις σου. Απολαμβάνεις το κυνήγι αλλά ταυτόχρονα σου αρέσει να παίζεις το «ζεστό ή κρύο», στέλνοντας στον άλλον αμφίβολα μηνύματα.

Έχεις τη συνήθεια να προσποιείσαι ότι είναι δύσκολο να σε κατακτήσουν, απλώς για να δοκιμάσεις την αγάπη του συντρόφου σου για σένα.

Φυσικά, όλα αυτά οδηγούν σε σένα σε ένα συναρπαστικό συναίσθημα. Ωστόσο, επίσης οδηγούν σε μια ταραχώδη ρομαντική σχέση, η οποία αρχικά μοιάζει με παθιασμένη επαφή, αλλά καταλήγει να είναι ένας πραγματικός εφιάλτης.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζει το δέρμα σας

Και πώς να συγχρονίσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας.

CELEBS

Βίκυ Παπαδοπούλου: Σπάνια εμφάνιση με τον σύζυγό της

Πού τους εντόπισε ο φωτογραφικός φακός;

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear