Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Sapiosexuality: όταν σε (σ)εξιτάρει το μυαλό κι όχι το φύλο

Όλα όσα θες να ξέρεις για τη σχέση στην οποία μετράει το IQ κι ο έρωτας περνάει από τον εγκέφαλο



Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα… και μπορεί να είναι εποχική πίτα και το φθινόπωρο την τιμητική του αλλά οι ορέξεις και οι επιθυμίες είναι παντός καιρού. Κι όσο κι αν τα γούστα μας σε διάφορα πράγματα αλλάζουν, μοιάζει σαν να συνεχίζουμε να εξερευνούμε τα όρια και των σεξουαλικών μας προτιμήσεων όλο και περισσότερο και να τα ανοίγουμε κι άλλο. Οι άνθρωποι είμαστε μυστηριώδη πλάσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι της έλξης. Ο καθένας μας έλκετε από διαφορετικές ιδιότητες, ειδικά όταν ψάχνουμε έναν σύντροφο. Άλλοι διεγείρονται από την αίσθηση του χιούμορ τους, το ύψος τους, το φύλο τους, το χρώμα των ματιών τους, την αυτοπεποίθησή τους, το υπόβαθρό τους, το ήθος τους, τους στόχους τους και ακόμη και το επάγγελμά τους, διαφορετικοί παράγοντες θα έχουν λίγο πολύ σημασία για εμάς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται: αμφιφυλόφιλοι, ετεροφυλόφιλοι, πανσεξουαλικοί, ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, queer, αλλά μια σεξουαλικότητα για την οποία ίσως δεν έχετε ακούσει, είναι η σαπιό-σεξουαλική.

 https://www.instagram.com/p/CAdE6Bjn2dc/

Τι είναι η Sapiosexuality (σαπιο-σεξουαλικότητα);

Η σεξουαλικότητα του Sapio είναι όταν κάποιος βρίσκει τη νοημοσύνη ή ευφυΐα ενός άλλου ελκυστική ή ερεθιστική. Η ευφυΐα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα αναζητούσε ένα άτομο Sapiosexuality επαφής στον σύντροφό του και στα άτομα LGBTQ+ και τα ετεροφυλόφιλα άτομα μπορούν να αναγνωρίσουν ως σαπιό-σεξουαλικά.

https://www.instagram.com/p/BmkVbciHTU5/

Σε όλους δεν αρέσουν οι έξυπνοι άνθρωποι;

Πολλοί από εμάς έλκονται από άτομα που είναι προφανώς έξυπνα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, άλλοι παράγοντες όπως η εμφάνιση παίζουν εξίσου ή σημαντικότερο ρόλο. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως σαπιοσεξουαλικοί το κάνουν για να διεκδικήσουν μια σεξουαλική ταυτότητα που είναι έξω από τα παραδοσιακά δυαδικά, όπως τα ετεροφυλόφιλα/ομοφυλόφιλα και τα αρσενικά/θηλυκά. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι πιο κοινή μεταξύ των νεότερων ατόμων που αλληλοεπιδρούν σε ψηφιακούς χώρους.

Υπάρχει συζήτηση για την ακριβή φύση της Sapiosexuality. Κάποιοι το ισχυρίζονται ως σεξουαλικός προσανατολισμός ή σεξουαλικότητα και ορισμένες εφαρμογές γνωριμιών επιτρέπουν στους χρήστες να αναγνωρίζονται ως σαπιοφυλόφιλοι. Άλλοι υποστηρίζουν  ότι είναι μια ευκαιρία για πειραματισμό και προσδιορισμό από μια κοινότητα που δεν περιθωριοποιείται όπως άλλοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί.

Άλλοι βλέπουν τη Sapiosexuality ως φετίχ, ειδικά για την ευφυΐα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι χωρίζει τις δύο κατηγορίες: τον προσανατολισμό και το φετίχ.

Η τελική έννοια της «Sapiosexuality» εξαρτάται από την πρόθεση του ατόμου που χρησιμοποιεί τη λέξη. Μπορεί να αφορά οτιδήποτε, από μια γενική προτίμηση για έξυπνους συντρόφους έως έναν τύπο πανσεξουαλικότητας κατά τον οποίο η νοημοσύνη υπερισχύει των άλλων κριτηρίων ή προτιμήσεων και καθιστά το φύλο άσχετη παράμετρο.

sapiosexuality

Πώς να καταλάβεις αν είσαι sapiosexual

Κάποιος που είναι πραγματικά sapiosexual δεν θα κοιτάξει τα άλλα χαρακτηριστικά ενός πιθανού συντρόφου, όπως η φυσική εμφάνιση. Δεν θα υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος κριτηρίων που πρέπει να πληροί το άτομο, αλλά το sapiosexual άτομο θα επικεντρωθεί καθαρά στο είδος της νοημοσύνης που θεωρεί ελκυστικό. Προσελκύεται όλο και περισσότερο από το άτομο καθαρά σε αυτή τη βάση.

 https://www.instagram.com/p/BkOpXi1nzYT/

Πώς λειτουργεί η Sapiosexuality στις σχέσεις;

Σε μια Sapiosexuality σχέση, και οι δύο σύντροφοι περνούν πολύ χρόνο μιλώντας και επικοινωνώντας μεταξύ τους. Η ουσιαστική γνωριμία του ενός από τον άλλον είναι πολύ σημαντική. Πράγματα όπως οι πολιτικές συζητήσεις, οι λογοτεχνικές συζητήσεις και η πνευματική σύνδεση είναι αυτά που ωθούν τη σεξουαλική διέγερση.

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους sapiosexual συχνά βρίσκονται σε σχέσεις με άτομα που έχουν παρόμοιο προσανατολισμό. Αυτά τα ζευγάρια συχνά απολαμβάνουν την πνευματική δραστηριότητα ως αναπόσπαστο μέρος του συναισθηματικού δεσμού και ακόμη και της φυσικής εγγύτητας.

Εάν ένα sapiosexual άτομο είναι σε σχέση με έναν σύντροφο που δεν μοιράζεται αυτά τα ενδιαφέροντα, είναι σημαντικό και οι δύο άνθρωποι να συνεργαστούν για να βεβαιωθούν ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες και των δύο.

 https://www.instagram.com/p/Bjm6GuuHsVG/

Είναι τελικά η Sapiosexuality ένας ακόμη σεξουαλικός προσανατολισμός;

Συχνά, η Sapiosexuality θεωρείται κάτι που δεν είναι πραγματική κατηγορία σεξουαλικού προσανατολισμού και ότι η έλξη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στη νοημοσύνη. Ωστόσο, κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να δώσει στον εαυτό του μια ταμπέλα που αισθάνεται ότι του ταιριάζει καλύτερα, αν επιλέξει να το κάνει, χωρίς κριτική από τους άλλους. Παρ' όλα αυτά, έχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με το αν η Sapiosexuality είναι σεξουαλικός προσανατολισμός ή φετίχ και ορισμένοι πιστεύουν ότι ενώ η Sapiosexuality είναι έξω από τα παραδοσιακά δυαδικά, δεν μπορεί να θεωρηθεί περιθωριοποιημένη ομάδα με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα μέλη της κοινότητας LGBTQ+ , καθώς η Sapiosexuality από μόνη της (έλξη από τη νοημοσύνη) δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες διακρίσεις με άλλες σεξουαλικότητες, ειδικά αν είναι ετεροφυλόφιλες και ομοφυλόφιλες.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός