Skip to main content

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου



Η διαχείριση και η φροντίδα του δέρματος με ακμή, είτε αυτή κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία, είτε στην ενήλικη ζωή μιας γυναίκας, χρειάζεται μεθοδικές κινήσεις και την αποφυγή υπερβολών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερες φλεγμονές. Η ακμή μπορεί να περιορίζεται σε μικρά ενοχλητικά σπυράκια που εμφανίζονται παροδικά στο δέρμα, αλλά και σε μεγαλύτερες εστίες φλεγμονών, που προκαλούν έντονο πόνο, ερεθισμό και ερυθρότητα. Είτε όμως το πρόβλημα είναι μικρό, είτε μεγάλο, η αντιμετώπιση της ακμής περιλαμβάνει μια σειρά από κομβικά dos και don’ts για τη φροντίδα του δέρματος που πρέπει σίγουρα να έχεις υπόψιν σου. Να ποια είναι αυτά.

Dos:

Κράτησε το δέρμα σου καθαρό

Πλένε το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα με ένα ειδικό καθαριστικό, για να αφαιρέσεις την υπερβολική λιπαρότητα, τους ρίπους και τα βακτήρια που μπορούν να συμβάλουν στην ακμή. Δείξε ωστόσο προσοχή στο καθαριστικό που θα επιλέξεις: αυτό θα πρέπει να έχει ήπια δράση και να μην στερεί από την επιδερμίδα σου όλα τις τα φυσικά έλαια, οδηγώντας σε ξηρότητα.

Ενυδάτωσε το δέρμα σου

Χρησιμοποίησε οπωσδήποτε μια ενυδατική κρέμα για να διατηρήσεις το δέρμα σου ενυδατωμένο χωρίς να φράζεις τους πόρους. Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη ακόμα και στα λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του φραγμού, αποτρέποντας τελικά την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας.

Χρησιμοποίησε προϊόντα φιλικά προς την ακμή

Διάλεξε προϊόντα περιποίησης για το δέρμα που φέρουν την ένδειξη ως μη φαγεσωρογόνα και χωρίς λιπαρότητα. Αναζήτησε συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ ή τα ρετινοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής. Αν δεν είσαι σίγουρη ως προς τα κατάλληλα συστατικά για την περίπτωσή σου, ο/η δερματολόγος σου είναι πάντα εκεί για να σε βοηθήσει.

Don’ts

Μην πειράζεις ή σπας τα σπυράκια

Μπορεί καμιά φορά να μην μπορείς να αντισταθείς, όμως το να πειράζεις τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα και όποιες άλλες επιφανειακές βλάβες έχει προκαλέσει η ακμή, μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή, να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών και να εξαπλώσει βακτήρια, οδηγώντας σε περισσότερες και δυνητικά επικίνδυνες εξάρσεις.

Μην πλένεις υπερβολικά το πρόσωπό σου

Το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου σου ή η χρήση πολύ σκληρών καθαριστικών μπορεί να αφαιρέσει από την επιδερμίδα τα φυσικά της έλαια και να ερεθίσει το δέρμα σου, επιδεινώνοντας ενδεχομένως την ακμή. Περιορίσου στο πλύσιμο δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό.

Μην κάνεις υπερβολική χρήση θεραπειών ακμής

Αν και οι θεραπείες της ακμής είναι αποτελεσματικές, η πολύ συχνή χρήση τους ή η εφαρμογή τους σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σου και να προκαλέσει ξηρότητα, ερυθρότητα ακόμα και έγκαυμα και ξεφλούδισμα. Ακολούθησε πάντα τις συνιστώμενες οδηγίες χρήσης και συμβουλέψου τον/την δερματολόγο σου εάν νιώθεις ότι χρειάζεσαι πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

3 συχνά λάθη που κάνεις και καταστρέφεις το χρώμα των μαλλιών σου

Το ήξερες ότι αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν τα βαμμένα μαλλιά;

BEAUTY TIPS

Μακιγιάζ: 2 κόλπα που λεπταίνουν το πρόσωπο

Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέφανος Τσιτσιπάς - Πάουλα Μπαντόσα: Χώρισαν μετά από 11 μήνες σχέσης!

Η ανάρτηση της τενίστριας στα social media για τον χωρισμό τους

CELEBS

Έλενα Παπαρίζου: Ανάσταση στο Μάλμε μαζί με την ελληνική αποστολή

Η τραγουδίστρια ευχήθηκε Χριστός Ανέστη στους followers της