Skip to main content

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει ναι στην αποκατάσταση της φύσης!

Tο Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το ‘πράσινο φως’ στον προτεινόμενο κανονισμό για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων



Έχουμε πολύ καλά νέα: σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης!
Πραγματοποιήθηκε μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον την Ευρώπης. Οι Ευρωβουλευτές καλούνταν να ψηφίσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, που στοχεύει στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης έως το 2030.
Μετά από ισχυρή δημόσια κινητοποίηση υπέρ της φύσης, μέσα από δημόσια έκκληση που στηρίχθηκε από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους πολίτες, τοποθετήσεις από περισσότερους από 6.000 επιστήμονες, σύμπλευση 100 και πλέον επιχειρήσεων, και έντονη κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών και πολλών φορέων, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το ‘πράσινο φως’ στον προτεινόμενο κανονισμό για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων. 
Συγχαρητήρια αξίζουν όσοι Έλληνες ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του κανονισμού, και με υπευθυνότητα προς τη φύση, το κλίμα και τους πολίτες, ψήφισαν θετικά, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στις κρίσιμες σημερινές ψηφοφορίες. Δυστυχώς, η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (Μαρία Σπυράκη, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου) δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αγνόησε τα ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση στήριξε τον κανονισμό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες. 
Αυτή η νίκη, ωστόσο, έχει πολύ υψηλό κόστος: για να επιτευχθεί συμβιβασμός, οι ευρωβουλευτές θυσίασαν πολλές κρίσιμες υποχρεώσεις και στόχους, καταλήγοντας σε μια θέση σημαντικά αποδυναμωμένη από την αρχική πρόταση της Επιτροπή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και της κρίσης απώλειας της βιοποικιλότητας, και την άμεση και επείγουσα ανάγκη για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων. Παραδείγματος χάριν, το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροπολογία που καθυστερεί την εφαρμογή του κανονισμού έως ότου αξιολογηθούν οι διατάξεις του σε σχέση με την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. 
Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητηθούν οι επιμέρους θέσεις των θεσμών αυτών και να επιτευχθεί κοινή συμφωνία για την τελική υιοθέτηση του κανονισμού.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Eurovision 2024: Στον τελικό της διοργάνωσης η Μαρίνα Σάττι

Στον τελικό της Eurovision πέρασε η Ελλάδα με το “Zari” της Μαρίνας Σάττι – Αναλυτικά οι χώρες που πέρασαν από τον β' ημιτελικό στην τελική ευθεία του διαγωνισμού

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γυναικεία Ενδυνάμωση στο Επίκεντρο: Το Live A Legacy από την Mastercard και το Women on Top επιστρέφει για 6η χρονιά και δεν πρέπει να το χάσεις!

Η εργασιακή ανισότητα υπό τη μορφή των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα μας παραμένει παρούσα, παρά τις εκτενείς και συντονισμένες προσπάθειες θεσμών και οργανώσεων να αρθούν τέτοιου είδους περιορισμοί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Μουσείο του Λούβρου σκέφτεται να "μετακομίσει" την Μόνα Λίζα σε υπόγειο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν απογοητευμένοι από την «συνάντηση» με τον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, περιμένοντας ώρες στην ουρά. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

CELEBS

Κωνσταντίνος Αργυρός: Αποθεώθηκε από 4.000 θεατές στη Βουλγαρία

Προετοιμάζει και το νέο του τραγούδι.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Στην καρδιά και το μυαλό του Δίδυμου άντρα

Θα τα δεις όλα διπλά μαζί του!

CELEBS

Έλλη Κοκκίνου: Ο γιος της Αλέξανδρος έγινε 16 - Το βίντεο από τα γενέθλια

17/5/2008, η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου»