Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στο Πάρκο και στους Κήπους!

Η Λένα κάνει δώρο στον εαυτό της μία Αυγουστιάτικη βόλτα στην δική της (και δική μας) όμορφη πόλη.  


Λένα Γρηγορίου

Αύγουστε καλέ μου μήνα! Ζεστέ μου μήνα, εσύ! Ξυπνάω κι ακούω το τραγούδι του Πάνου Μουζουράκη, τον «Αυγουστο*». Ανοίγει η καρδιά μου… «κι ούτε φοβάμαι αν μια αγάπη χαθεί, γιατί αγάπη υπάρχει μέσα στο κάθε τι, μέσα στου χρόνου το άγνωστο, μια νύχτα από Αύγουστο μυρίζει…»

Pixel

Πάντα τα τραγούδια, η μουσική γενικά,  ήταν μια από τις μεγάλες μου  διεξόδους. Που με βοηθούσαν να χαμογελάω. Και να ελπίζω. Και να κάνω βόλτες στη μεγάλη, δική μου (δική μας), παράξενα όμορφη πόλη. 

Ο Αύγουστος, που λέγαμε,  ήταν πάντα για μένα ο μήνας των διακοπών. Και να που φέτος, αυτό το «πάντα», ανατράπηκε! Εντός των τειχών, λοιπόν, και τίποτα, μα τίποτα, δεν χαλάει την καλή μας διάθεση και τις βόλτες μας.

Σήμερα θα πάμε… εις τους Κήπους! Και τι Κήπους! Του Μεγάρου Μουσικής. Για να ανακαλύψουμε, σε 85 διαφορετικά σημεία σπουδαία έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ναι, σε μια Έκθεση θα πάμε. Σε μια διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης που ο Κήπος του Μεγάρου υποδέχεται για πρώτη φορά. Πόλος έλξης για μένα, ο τίτλος της έκθεσης: «Ο Κήπος βλέπει». Τίτλος του ενός  από τα «Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας»**, του Οδυσσέα Ελύτη. (Το Αμύγδαλο του κόσμου και Ad libidum, είναι οι τίτλοι των άλλων δυο ποιημάτων). Κι αν σου πω πως πυξίδα μου για την ποίηση υπήρξαν, πριν χρόνια, οι «Προσανατολισμοί» του Ελύτη, θα καταλάβεις το γιατί θα τρέξω στον Κήπο. Μέσα στους θάμνους και τις φυλλωσιές θα αναζητήσω γλυπτά, κείμενα γλυπτά, εγκαταστάσεις  και ηχητικά έργα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Άννας Καφέτση και όπως λέει η ίδια « ο κήπος γίνεται τόπος εικόνων». Την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση την έκθεση. Και μου αρέσει πολύ που, για μια φορά ,«ο κήπος βλέπει»!

Pixel

Συνήθως στις προκλήσεις απαντάω θετικά, γι' αυτό και στην πρόκληση που λέγεται «Πάρκο» και είναι δυο βήματα απ’ τον Κήπο, θα είμαι θετική!
Έτσι, λοιπόν, από τους Κήπους θα πάω στον… κήπο! Σου μιλάω για το εστιατόριο και το μπαρ του Πάρκου Ελευθερίας, δίπλα στους Κήπους του Μεγάρου, που δεν μπορώ, βέβαια, να σου πω πως είναι στέκι μου, αλλά τις λίγες φορές που έχω πάει, το έχω καταευχαριστηθεί! Ε, και σήμερα λέω να... μου προσφέρω την όμορφη ατμόσφαιρα, τη γευστική μακαρονάδα με πέστο, τα σκανδαλιστικά ντολμαδάκια και το λευκό Σαββατιανό. 

Πολύ μου αρέσει να τελειώσω τη μέρα μο , το βράδυ μου εννοώ, σ’ ένα τόσο «μαλακό» σκηνικό καλοκαιριού. Θα θεωρήσω πως αυτό είναι το δώρο μου στην επιμονή μου να χαμογελάω!

Φιλιά πολλά

*Στίχοι-Μουσική: Μανώλης Φάμελλος

**Εκδόσεις «ΙΚΑΡΟΣ»

Στην Κεντρική φώτο, το «ΠΑΡΚΟ»
 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Queer Movie Nights 2024: Φεστιβάλ LGBTQΙ+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου. Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: 10 + 1 φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάιο

Από μουσική μέχρι κόμικς, street food και κινηματογράφο, η Αθήνα τον Μάιο μας περιμένει με ανεβασμένη διάθεση και πολλά φεστιβάλ. Γράφει ο Μάνος Νομικός 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 18 Μαΐου

Παρατηρήστε τις αντιδράσεις των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω σας και θα ανακαλύψετε πολλά

ΜΟΥΣΙΚΗ

David Sanborn: Έφυγε από τη ζωή ο σαξοφωνίστας των David Bowie, Stevie Wonder και James Brown

Ο Sanborn ηχογράφησε με δεκάδες δημοφιλείς καλλιτέχνες και υπήρξε πρωτοπόρος του μοντέρνου ήχου για το σαξόφωνο