ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Φριτέλες του καραναβαλιού
Το έθνικ γλυκό του Βενετσιάνικου καρναβαλιού
Το ετήσιο Βενετσιάνικο Καρναβάλι είναι γνωστό για πολλά πράγματα, όπως οι πανέμορφες μάσκες και η διασκέδαση στα μέρη κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού. Αλλά για τους ντόπιους της Βενετίας, σημαίνει επίσης κάτι πολύ, πολύ σημαντικό: Οι φριτέλες είναι μικρές, τηγανιτές μπάλες, που μοιάζουν με τα ντόνατς, αλλά σε πιο αλευρώδη εκδοχή, με σταφίδες, κουκουνάρια και πασπαλιζέ ζάχαρη στην κορυφή. Μπορούν να είναι απλά (αποκαλούμενα "Βενεξιάνα") ή γεμισμένα με οποιοδήποτε μείγμα κρέμας, από την κρέμα Chantilly έως τη Nutella.
Υλικά
500 γρ. γάλα
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι
6 αυγά
1 βανίλια στικ
1 πρέζα αλάτι
λίγο ηλιέλαιο για τηγάνισμα
1 δόση κρέμα patisieé
Οδηγίες
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μόλις λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει και βάζουμε πάλι στη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις το μείγμα φτάσει στο σημείο ώστε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας , αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το βάζουμε στο μίξερ, χτυπάμε και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ολόκληρα μέχρι να γίνει μία βελούδινη κρέμα. Αφήνουμε στη συνέχεια το μείγμα να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Ύστερα το βάζουμε μέσα σε ένα κορνέ. Έχουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με το ηλιέλαιο ζεστό και ρίχνουμε με το κορνέ κόβοντας το μείγμα στο 1,5 εκατοστό περίπου. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα. Σηκώνουμε με την κουτάλα, αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα γεμίζουμε ύστερα με την κρέμα patisieé. Τέλος τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Πηγή