ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ
Λατρεύεις το λιωμένο τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό;
Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα. Τέλειο για μια χειμωνιάτικη νύχτα, αλλά είναι λογικό να το λαχταράς κι όλο τον χρόνο. Μη διστάσεις να προσθέσεις επιπλέον μπρόκολο αλλά μη χάσεις την ευκαιρία να γλιστρήσεις στην κατσαρόλα και μερικά επιπλέον λαχανικά!
Για σερβίρισμα, μπορείς να το συνδυάσεις με σκορδόψωμο, φρυγανισμένο ψωμί, ή φρεσκοψημένη μπαγκέτα. Ή μπορείς να φτιάξεις σπιτικά κρουτόν και να τα προσθέσεις. Σκέψου τη σούπα παχύρευστη αρκετά – σε προϊδεάζει να βουτήξεις, κάτι σαν ένα ονειρεμένο φοντί… που όμως τρώγεται με κουτάλι σούπας.
Εάν υπάρξει υπόλοιπο σούπας (που το θεωρούμε ωστόσο μάλλον αρκετά απίθανο), μπορείς να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 3 έως 4 ημέρες ή στον καταψύκτη για έως και 6 μήνες.
ΥΛΙΚΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ 5 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μίσχοι σέλινο, σε λεπτές φέτες
1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλ. ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή λαχανικών
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μεγάλο μπρόκολο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
2 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο
3 φλ. τεμαχισμένο τσένταρ, συν περισσότερο για γαρνιτούρα
Μπαγκέτα, για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο δοχείο σε μέτρια φωτιά, λιώνεις το βούτυρο. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σέλινο και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν, 5 λεπτά. Χτυπάς ελαφρά το αλεύρι και το αφήνεις να μαγειρευτεί για 1 λεπτό. Προσθέτεις αργά τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύεις το μπρόκολο και τα καρότα. Αφήνεις να βράσει και κατεβάζεις τη θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία. Αφήνεις να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, 20 λεπτά.
Προσθέτεις αργά γάλα και σιγοβράζεις και στη συνέχεια ρίχνεις το τσένταρ. Βάζεις ζεστή σούπα σε μπολ. Καρυκεύεις με έξτρα αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση σου και ρίχνεις περισσότερο τσένταρ. Σερβίρεται με μπαγκέτα, κρουτόν ή απλώς ψωμί – ιδανικά φρυγανισμένο που είναι ζεστό για να μην κρυώσει τη θερμοκρασία της σούπας.
SELECTIONS
- «Ο τίτλος Πρέσβειρα της Βραζιλιάνικης Μουσικής είναι μια δικαίωση για την αφοσίωσή μου στη μουσική» Μιράντα Βερούλη
- 5 αντιηλιακά με χρώμα που θα σου λύσουν τα χέρια αυτό το καλοκαίρι
- 5 κοινά λάθη που κάνεις στο μανικιούρ και το πεντικιούρ και καταστρέφουν την ποιότητα των νυχιών σου
- Cannes 2024: 6 λαμπερές εμφανίσεις που έκλεψαν την παράσταση στο red carpet της εκκίνησης του φεστιβάλ