Αν ήσουν εδώ... - AllYou.gr

Search

Αν ήσουν εδώ...

 ...πολύ απλά δε θα κάναμε τέχνη.

20 Φεβρουαρίου 2016

Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωπες με την τέχνη και την απώλεια ή την τέχνη της απώλειας, αν προτιμάς. Κι αυτό γιατί απόψε θα βάλουμε τα καλά μας και θα κατέβουμε στην γκαλερί Ευριπίδη, για να παραστούμε σε μια έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στην απώλεια. Σε  ό,τι δεν ήλθε στην ώρα του, σε εκείνο το κενό που αφήνει  η απώλεια προσώπων, καταστάσεων, πραγμάτων ή και της ψυχής. 

Αυτό το... έλλειμμα ενέπνευσε, άλλωστε,  τον καταξιωμένο ζωγράφο Χρήστο Παλλαντζά (θα τον θυμάσαι από την Art Athina 2014, μιας και συζητήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε), ο οποίος μετά από 10 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιστρέφει με την έκθεση «εἰ ἦς ὧδε» (εάν ήσουν εδώ).

Σε αυτήν, ο καλλιτέχνης μεταπλάσσει την απώλεια μέσα από την διαδικασία της δημιουργίας, τη μετουσίωση, ως υποκατάστατο ικανό να παρηγορήσει και να θεραπεύσει. Μέσα από τα έργα του, προσβλέπει στη γαλήνη και την ηρεμία της ψυχής, μέσα από την αναβίωση του χαμένου χρόνου. Ο χρόνος έχει παγώσει και το ανθρώπινο σώμα σε πρώτο πλάνο, χωρίς τις δεσμεύσεις των κοινωνικών συμβάσεων αναζητά την κάθαρση. Οι πρωταγωνιστές των έργων του είναι πρόσωπα οικεία. Καθένα έχει την ιστορία του, που ερμηνεύεται πάνω στον καμβά, πλάθοντας τη δική του αλήθεια, κόντρα στη λογική της γοητείας και του αναμενόμενου -ξεκινώντας από τις περίπλοκες.

allyou_big-internal.jpg

Η ζωγραφική του Χρήστου Παλλαντζά διακρίνεται για την στέρεα τεχνική της, το σχέδιο που ακουμπάει στις αξίες της ζωγραφικής και τις δυνατές χρωματικές φόρμες, που καθορίζουν τον χώρο και τον χρόνο, συνδέοντας τον μύθο με την πραγματικότητα, αναζητώντας την αλήθεια ενάντια στα στερεότυπα -κι εμείς αυτό θέλουμε να είναι πάντα εδώ! 

Τα λέμε εκεί!

«εἰ ἦς ὧδε»

Μια έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά

Πού: Γκαλερί Ευριπίδη, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι

Πότε: από 18 Φεβρουαρίου- 26 Μαρτίου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11.00  - 20.30 / Σάββατο 11.00 -15.00

Πληροφορίες: 210 3615909



Ακολούθησε το allyou στο Instagram!