Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

"Τα Ωραία του Πέραν"

στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος




«Tα Ωραία του Πέραν»

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
 
Συμμετέχουν:
Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Βενετσανόπουλος,
Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου,
Μηνάς Καμπιτάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένη Κούκουλα,
Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Πάρις Πετρίδης,
Κωνσταντίνος Πίττας, Βαγγέλης Πουλής, Βιργινία Φιλιππούση.

Μία ομαδική εικαστική έκθεση, με τίτλο  «Τα Ωραία του Πέραν» θα επισκεφθούμε σήμερα,  στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Μετά την πρώτη της επιτυχημένη παρουσίαση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2018, η έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, σε συνδιοργάνωση με τη Συμμαχία για την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2018 και τώτα συνεχίζει το ταξίδι της στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

«Ενταγμένα στο τρυφερό αυτό λογοπαίγνιο που αποτελεί προφανή αναφορά στο δημοφιλές μελόδραμα του Τυμφρηστού «Η Ωραία του Πέραν» (1920) και στη βασισμένη σε αυτό και αντίστοιχα επιτυχημένη ομότιτλη ταινία του Ορέστη Λάσκου (1953) που γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, τα έργα των 15 εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση με ζωγραφική, φωτογραφία και βίντεο εγκατάσταση, γεννήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπό το στιγμιαίο κλίμα μιας εντατικής πρωτοειδωμένης και καθηλωτικής εικόνας. Οι εκλεκτικές τους συγγένειες, είτε πρόκειται για ζωγραφική αφήγηση και φωτογραφική αποτύπωση, είτε πρόκειται για ηχητική ή άλλη μαρτυρία, συνδέονται κατά κύριο λόγο με τον συνθηματικό και συμπυκνωμένο τρόπο που συγγενεύουν και οι γεωγραφικές και συναισθηματικές μνήμες όλων των ανεξάντλητων προορισμών», σημειώνει η Ίρις Κρητικού στον κατάλογο της έκθεσης.
Η έκθεση πλαισιώνεται από σημαντικές παράλληλες δράσεις
 
Διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες, συνομιλίες και ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές ξεναγήσεις σχεδιάστηκαν από την ομάδα των συμμετεχόντων εικαστικών και την επιμελήτρια της έκθεσης, αρθρώνοντας ένα πυκνό πεδίο θεματικών πτυχών και καλύπτουν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
Συμμετέχουν οι: Νίκος Βατόπουλος, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Άλεξ Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Πίττας, Βιργινία Φιλιππούση κ.ά.
 
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν», κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος από τις εκδόσεις έλιξ, σε σχεδιασμό του Ανδρέα Γεωργιάδη.
 

Διάρκεια έκθεσης:
Έως και 10 Μαρτίου 2019.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

16/6 Μια ημέρα για τις χελώνες καρέτα, αυτά τα υπέροχα πλάσματα

Πόσα ξέρεις για τις χελώνες καρέτα; Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας Καρέτα – την γιορτάζουμε μαζί με την WWF

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ανοίξτε. Να βγει η αγάπη έξω.

15 Ιουνίου η Στέγη στο Athens Pride 2024 | Πλατεία Συντάγματος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

A Future for the Past: Η μαρμαρογλυπτική συναντά το σύγχρονο design στο Μουσείο Μπενάκη

Η αρχέγονη τέχνη της επεξεργασίας του μαρμάρου της Τήνου μέσω του σύγχρονου design σε μία συναρπαστική έκθεση-εγκατάσταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Γράφει ο Κώστας Λινάρδος

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

14 ενδείξεις ότι ο πρώην σας εξακολουθεί να έχει εμμονή μαζί σας

Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι ακόμα κολλημένος

FASHION RADAR

Ποιας Ελληνίδας σχεδιάστριας ήταν το εντυπωσιακό φόρεμα της Chiara Ferragni που επέλεξε για εμφάνισή της στο Κάπρι;

Μια ιδανική επιλογή για την καλοκαιρινή της απόδραση στον κοσμοπολίτικο ιταλικό προορισμό

ASK THE EDITOR

10 αντιηλιακά λάδια για αψεγάδιαστο μαύρισμα και προστασία κάτω από τον ήλιο

Πώς θα μαυρίσεις ομοιόμορφα τους καλοκαιρινούς μήνες, με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και την απαραίτητη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία