Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

"Μικρές Κυρίες"

 

Το διαχρονικό μυθιστόρημα της Mary Louisa Alcott έγινε (υπέροχη) ταινία, υποψήφια για 6 Όσκαρ, από την Greta Gerwig

 


Λένα Γρηγορίου

 

Το πολυδιαβασμένο κλασικό μυθιστόρημα της Louisa May Alcott βρίσκει την ιδανική κινηματογραφική μεταφορά του από την ταλαντούχα δημιουργό Greta Gerwig (υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το περίφημο Lady Bird), που έχει αποσπάσει έξι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ, στις πιο σημαντικές κατηγορίες του θεσμού. 

Pixel
Pixel

Η Greta Gerwig προσεγγίζει την ιστορία με αέρα ανανέωσης, αντλεί έμπνευση από την αλληλογραφία της συγγραφέως και επεμβαίνει στη γραμμική αφήγηση του μυθιστορήματος, παρουσιάζοντας μία πιο μοντέρνα και τολμηρή εκδοχή που τιμά το αριστουργηματικό βιβλίο, αναδεικνύοντας όλους τους λόγους που κάνουν τη σχέση μεταξύ του κοινού και των αδελφών March διαχρονική.

 

 

Υποψήφια για 6 Όσκαρ

Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Saoirse Ronan, Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Florence Pugh, Διασκευασμένου Σεναρίου για την Greta Gerwig, Κουστουμιών, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τον Alexandre Desplat

Η Ταινία

Τις πολυαγαπημένες αδελφές March ενσαρκώνει ένα καθηλωτικό καστ που περιλαμβάνει τις Saoirse Ronan (Lady Bird) ως Jo, Emma Watson (ταινίες Harry Potter) ως Meg, Florence Pugh (Lady Macbeth) ως Amy και Eliza Scanlen (TV Sharp Objects) ως Beth. To ταξίδι προς την ενηλικίωση των τεσσάρων αδελφών συνοδεύουν o Timothée Chalamet (Call Me By Your Name) ως Laurie, η Laura Dern (TV Big Little Lies) ως Marmee και η Meryl Streep (The Devil Wears Prada) ως Θεία March.

Το εγχείρημα έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, εξασφαλίζοντας στην Greta Gerwig υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ η πρωταγωνίστρια Saoirse Ronan είναι υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και η Florence Pugh υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Η ενδυματολόγος της ταινίας οσκαρική Jacqueline Durran  (Anna Karenina) είναι επίσης υποψήφια, όπως και ο κατά ήμισυ Έλληνας συνθέτης και ήδη οσκαρικός Alexandre Desplat (Η Μορφή του Νερού).

 

 

Μικρές Κυρίες- Δυνατές Κυρίες

Οι Μικρές Κυρίες της Louisa May Alcott έχουν ζωντανέψει με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους μέσα στα χρόνια. Είναι ένα βιβλίο απαράμιλλο στο πώς απεικονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φιλόδοξα κορίτσια, αλλά και την παρηγοριά που δίνει αυτή η φιλοδοξία, μία εσωτερική δύναμη που αντιστέκεται στα πρέπει και φέρνει τελικά την επιβράβευση. Είναι ένα βιβλίο που διαβάσαμε όταν ήμασταν παιδιά, όταν οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που μπορεί να μας συγκρατήσει. Επιστρέφουμε σε αυτή την ιστορία ως νεαροί ενήλικες, όταν οι δυσκολίες της ώριμης ζωής και της κοινωνίας αρχίζουν να μας διαμορφώνουν. Κάποια στιγμή, ως μεγαλύτεροι αναγνώστες, επιστρέφουμε ξανά με τη γλυκόπικρη νοσταλγία του τι σημαίνει να είσαι νέος και τολμηρός. Η απεριόριστη δύναμη του βιβλίου είναι το μοναδικό του κάλεσμα να προσπαθούμε σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, τα χρήματα, ο έρωτας, η ελευθερία και η ελπίδα να είμαστε 100% ο εαυτός μας, δημιουργώντας τη δική μας μοναδική ιστορία.

Αυτή η βαθιά προσωπική, γεμάτη ζωή ιδέα των Μικρών Κυριών είναι κάτι που η σεναριογράφος/σκηνοθέτιδα Greta Gerwig ήθελε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Η δημιουργός προσέγγισε το υλικό αποφασισμένη να αιχμαλωτίσει τη συναρπαστική και επική φύση του έργου της Alcott, μέσα από μια ανεπιτήδευτη, αφοπλιστική και συναισθηματική οικειότητα.

Όπως κάθε αναγνώστης ερμηνεύει το μήνυμα της ιστορίας, έτσι και η Gerwig βάζει την προσωπική της σφραγίδα. Το μυθιστόρημα αρχικά κυκλοφόρησε σε δύο μέρη, το πρώτο επικεντρωμένο στην ανέμελη παιδική ηλικία των αδελφών και το δεύτερο στις σκληρές αλήθειες της ενήλικης ζωής. Η Gerwig αποσυναρμολογεί το βιβλίο, πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα δύο μισά, με όχημα την ιστορία της Τζο. Με τη ρευστή αυτή χρονική προσέγγιση, η ταινία ταξιδεύει το κοινό μέσα από αναμνήσεις, στιγμές, μοιραία περιστατικά και επιλογές που διαμορφώνουν τις αδελφές -την ανεξάρτητη συγγραφέα Τζο, την τρυφερή και καλλιτεχνική φύση Meg, την εύθραυστη και ανοιχτόκαρδη μουσικό Beth, την έξυπνη και φιλόδοξη ζωγράφο Amy. Παρακολουθούμε την πορεία τους στην ενήλικη ζωή, καθεμία διαφορετική, αλλά όλες ενωμένες μέσα από τον αδελφικό δεσμό.

Η εικόνα που αναδύεται δείχνει τέσσερις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το παρελθόν με τρυφερότητα. Πρόκειται για έναν κόσμο όπου η καθημερινότητα των τεσσάρων γυναικών έχει μεγάλη σημασία- οι ανακαλύψεις τους, οι θυσίες, ο θυμός, οι οικονομικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τι σημαίνει να παίρνεις τα ηνία της ζωής σου όταν συμβαίνουν τόσα πολλά ανεξέλεγκτα περιστατικά; Και πώς τα αντιμετωπίζουν τέσσερεις αδελφές με διαφορετικά όνειρα;

Αυτά τα ερωτήματα φέρνει η Gerwig στην επιφάνεια σε ένα οπτικά καθηλωτικό φιλμ που αντλεί έμπνευση από το έργο τολμηρών καλλιτεχνών που άλλαξαν τον τρόπο που έβλεπαν οι άνθρωποι τον κόσμο την εποχή της Alcott. Τα ερωτήματα μοιάζουν σύγχρονα, όπως τα χρήματα σε αντίθεση με την τέχνη, ο έρωτας σε αντιπαράθεση με την προσωπική ικανοποίηση, τα ιδανικά σε αντίθεση με την πραγματικότητα, η αγάπη για την οικογένεια σε αντιπαράθεση με το να βρίσκεις τη δική σου φωνή πρόσωπο που ήθελα να είμαι, το πρόσωπο που έλπιζα να είμαι».

 

 

Μικρές και Μεγάλες Κυρίες

Jo/Saoirse Ronan

Η Jo March είναι ο πιο επιδραστικός χαρακτήρας της Louisa May Alcott. Ένας σπάνιος επινοημένος χαρακτήρας που έγινε παγκόσμια ηρωίδα, δίνοντας έμπνευση σε νεαρές γυναίκες που ήθελα να ζήσουν μία ζωή καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ίδια η συγγραφέας διάλεξε τη συγγραφή για να αποκτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της και να εκφράσει το ελεύθερο πνεύμα της.

Ο ρόλος χρειαζόταν μία αντίστοιχη ηθοποιό, που η Gerwig δεν δυσκολεύτηκε να εντοπίσει. Έχοντας ήδη συνεργαστεί μαζί της, η δημιουργός ήξερε ότι η Ronan  θα ενσάρκωνε ιδανικά την προσωπικότητα της Jo, το πνεύμα της, τη σκέψη της.

Meg/Emma Watson

Η πιο μεγάλη από τις αδελφές, η Meg είναι η πιο μητρική, μία τελειομανής γυναίκα που ξέρει ακριβώς τι θέλει και ποια είναι. Αυτό είναι κάτι που ενθουσίασε την Emma Watson. «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα ότι η ανάγκη της να είναι μητέρα και σύζυγος εκφράζει μία φεμινιστική επιλογή» εξηγεί η Watson. «Υπάρχει η άποψη ότι για να είσαι φεμινίστρια πρέπει να απορρίπτεις τον γάμο. Αλλά η ένωση με τον σύζυγο είναι αυτό που επιθυμεί η καρδιά της Meg. Είναι αυτό που λέει στην Jo τη μέρα του γάμου της: επειδή τα όνειρα σου είναι διαφορετικά από τα δικά μου, δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντα».

Beth/Eliza Scanlen

Η πιο εσωστρεφής και εύθραυστη αδελφή από τις τέσσερις, μία παθιασμένη μουσικός, της οποίας η ζωή άλλαξε για πάντα μετά από μία κρίση οστρακιάς. Είναι ο χαρακτήρας που αφήνει ένα βαθύ σημάδι σε κάθε αναγνώστη. Τον ρόλο αναλαμβάνει η Eliza Scanlen. «Η Beth περνάει δύσκολα, αλλά είναι εξίσου φιλόδοξη. Γιατί όχι; Είναι μια από τις αδελφές March. Έχει τα δικά της όνειρα και ήθελα να το εκφράσω αυτό. H Beth είναι σαν την Emily Dickinson για μένα. Κάποια που καταλαβαίνει σε βάθος τη στόφα του κόσμου χωρίς καν να φεύγει από το σπίτι της» λέει η Gerwig.

Amy/Florence Pugh

Η πιο νεαρή αδελφή, η Amy, είναι η πιο αμφιλεγόμενη. Δύσκολη και καμία φορά σκέτο πειραχτήρι, κάνει του κεφαλιού της πιο πολύ από τις υπόλοιπες. Στην ταινία, θα δούμε ένα πολύ διαφορετικό πορτρέτο της Amy. Βλέπουμε κάποια που ξέρει τι θέλει, που θέλει να γίνει σπουδαία καλλιτέχνης, αλλά πρέπει να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι είναι απλώς καλή. Αυτή η Amy συνεχίζει να είναι αγύριστο κεφάλι, πολύ έξυπνη και αξιοθαύμαστη.

Marmee/Laura Dern

Η μητριαρχική φιγούρα της οικογένειας March, γνωστή στα παιδιά της με το παρατσούκλι Marmee, είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο αγαπημένες γυναίκες στη λογοτεχνία, μια μητέρα που ολομόναχη σε καιρό πολέμου προικίζει τις κόρες της με κάτι σπάνιο: εμπιστοσύνη και σεβασμό. Η Marmee θεωρείται από διάφορους ένα σύμβολο αυτοθυσίας. Αλλά η Alcott δημιούργησε τον χαρακτήρα βασισμένη στη δική της ακτιβίστρια και δυναμική μητέρα, την Abby May, που έκανε μια κάθε άλλο παρά ήσυχη ζωή. Μία παθιασμένη σουφραζέτα, μία επαναστάτρια, μία από τις πρώτες γυναίκες με κοινωνικό έργο στην Αμερική, η Abby ήταν η μούσα της Louisa.

Aunt March/Meryl Streep

Καθώς οι αδελφές μεγαλώνουν, έχουν την ευκαιρία να δουν τι επιφυλάσσουν τα πλούτη σε μία γυναίκα -στο πρόσωπο της Θείας March, μίας χήρας της οποίας τα πλούτη της επιτρέπουν να μην ξαναπαντρευτεί και να λέει αυτό που σκέφτεται.

 

4 Μικρές κυρίες και 2 καταλυτικοί, στη ζωή τους, άντρες

Η Louisa May Alcott έγραψε για τις ζωές των Αμερικανίδων με μοναδικό τρόπο. Αλλά στα βιβλία της υπάρχουν πολλές αντρικές παρουσίες -πατεράδες, γείτονες, δάσκαλοι και φίλοι- το ίδιο εκπληκτικοί με τις γυναίκες που αγαπάνε και υποστηρίζουν. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν δύο καταλυτικοί χαρακτήρες που αφήνουν το σημάδι τους στην Jo και, όπως επιφυλάσσει η μοίρα, τις υπόλοιπες αδελφές.

Laurie/Timothée Chalamet

Όταν τα κορίτσια ανακαλύπτουν ότι έχουν έναν γοητευτικό νεαρό γείτονα, τον Laurie Laurence, εκείνος γίνεται επίτιμο μέλος τους κύκλου τους και τελικά ερωτεύεται δύο από τα κορίτσια. Τον ρόλο ενσαρκώνει ο Timothée Chalamet.

Friedrich/Louis Garrel

Όταν η Jo φεύγει για τη Νέα Υόρκη συναντά έναν άντρα που θεωρεί συνάδελφο της, τον Καθηγητή Friedrich Bhaer, που εντυπωσιάζει με το εύρος των γνώσεων του πάνω στη λογοτεχνία. Τον ρόλο αναλαμβάνει ο Γάλλος Louis Garrel.

 Συντελεστές

Σενάριο (βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Louisa May Alcott)/Σκηνοθεσία: Greta Gerwig Ηθοποιοί: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Timothée Chalamet, Laura Dern, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel, Chris Cooper, Meryl Streep

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Yorick Le Saux

Σχεδιασμός Παραγωγής: Jess Gonchor

Κοστούμια: Jacqueline Durran

Μοντάζ: Nick Houy

Μουσική: Alexandre Desplat

 

Στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

16/5 Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικηής Γλώσσας 2024: Μιράντα Βερούλη & Choro Plus Half Note Jazz Club

Από το φάντο στη σάμπα: Ένα μουσικό ταξίδι με το καράβι του Πορτογαλόφωνου κόσμου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

15 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Κωμωδίες, δραματικές ταινίες και ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, που θέτουν τη μητρότητα και κάθε πτυχή της στο προσκήνιο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Κ. Π. Καβάφης: «…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» στην Στέγη, με την καλλιτεχνική υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το Σάββατο 25 Μαΐου μια μοναδική συναυλία έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 14 Μαΐου

Μην επιτρέψετε στα συναισθήματά σας να σας οδηγήσουν σε αδιέξοδα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

16/5 Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικηής Γλώσσας 2024: Μιράντα Βερούλη & Choro Plus Half Note Jazz Club

Από το φάντο στη σάμπα: Ένα μουσικό ταξίδι με το καράβι του Πορτογαλόφωνου κόσμου