Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

H dame Anna Wintour στην Αθήνα

Μέσα σε μια θάλασσα από fashion editors, fashion bloggers και influencers



...η Grande dame Anna Wintour βγήκε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής κι αγέρωχα ξεδίπλωσε  το καινούργιο λεξικό για την μόδα που πλέον δεν περιέχει την λέξη "ομορφιά" με τη στενή έννοια ούτε και την λέξη "ματαιοδοξία".
Ολα αυτά στο συνέδριο Change Makers όπου η Vogue Greece και η Καθημερινή υποδέχτηκαν την Anna Wintour καθώς και σημαντικές προσωπικότητες της μόδας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Tο ότι σε συνέδριο μόδας πόσο μάλλον κάτω από το βαρύ όνομα του θρύλου Vogue, θα κυριαρχούσαν λέξεις όπως  διαφορετικότητα, γυναικεία ενδυνάμωση, βιωσιμότητα, ούτε στα πιο ευφάνταστα όνειρά μας. Η  Αnna Wintour  απέδειξε με τις λέξεις και μ’ ολόκληρη την παρουσία της πως είναι μια πραγματική leader. Η Global Content advisor της Vogue, ιστορική διευθύντρια της αμερικανικής Vogue και καλλιτεχνική διευθύντρια και σύμβουλος δημιουργίας περιεχομένου της Conde Nast παγκοσμίως, ξεκίνησε από αφετηρίες ρηξικέλευθες  για τα μέχρι τώρα δεδομένα  της μόδας χτίζοντας 25 λεπτά  λόγου που θύμιζε πολύ τις τάσεις των σύγχρονων νεογκουρού. Μίλησε για το πόσο σήμερα υπάρχει ανάγκη πρώτα απ ‘όλα να έχουμε μια ισχυρή ταυτότητα, χωρίς να σκεφτόμαστε αν αρέσει ή αν δεν αρέσει, χωρίς να προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το παρεξηγημένο fit in στο mainstream ρεύμα.
Kαθαρογραμμένα μηνύματα με αφύπνιση μέχρι κεραίας και προπόνηση στο θηλυκό νου, στην ομιλία της Anna Wintour που φαινόταν σα να διασχίζει τόνους από ρούχα, να προσπερνά τις φορτωμένες μας ντουλάπες και να ανοίγει αυτή την φορά μια βαθιά πολιτική ρωγμή στην Ιστορία της Μόδας.


Αναφερόμενη στον δυνατό ρόλο της δήλωσε: «Πρέπει να υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου. Είναι δύσκολο, ιδίως τώρα που η ζωή μας έχει γίνει περισσότερο δημόσια από ποτέ. Υπάρχει τόση ανασφάλεια και έκθεση και αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζω είναι τρομοκρατημένοι- φοβούνται μήπως κάνουν κάποιο λάθος, φοβούνται να είναι εκείνοι που θα κάνουν το πρώτο βήμα. Αλλά δε γίνεσαι ηγέτης αν δεν βγεις στην πρώτη γραμμή. Χρειάζεται θάρρος. Και αυτό καμιά φορά σημαίνει να κάνεις και λάθη».
https://www.instagram.com/p/B5ZufbEgIk_/
Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις τοποθετήσεις σημαντικών ομιλητών από τον διεθνή χώρο της μόδας πάνω στους τρεις θεματικούς πυλώνες της εκδήλωσης - Βιώσιμη Μόδα, Ενσωμάτωση και Γυναικεία Ενδυνάμωση - όπως και να θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο για το πως η βιομηχανία μπορεί να γίνει περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, πιο ανοικτή στη διαφορετικότητα και πιο υποστηρικτική προς τη γυναικεία παρουσία. 
Η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου ήταν άξια hostess της εκδήλωσης, προσκαλώντας αρχικά στη σκηνή του Μεγάρου την Αλεξία Κορωναίου, εκδότρια της  Vogue Greece. Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκαν δύο σημαντικές φωνές της ηθικής μόδας, η Cara Smyth, ιδρύτρια του Fair Fashion Center (FFC), και η Dana Thomas, συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου Fashionopolis και συνεργάτιδα των New York Times. Στη συνέχεια, η διευθύντρια της Vogue Greece, Θάλεια Καραφυλλίδου, υποδέχτηκε το plus-size top model Candice Huffine, σε μια αποκαλυπτική συζήτηση για το κίνημα του body positivity και τον αγώνα της κατά των διακρίσεων. Σειρά είχε το συγκινητικό αφιερωματικό ντοκυμαντέρ στην πορεία της Σοφίας Κοκοσαλάκη, της πρωτοπόρου σχεδιάστριας μόδας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε νεαρή ηλικία. Άνθρωποι που τη γνώρισαν από πολύ κοντά, όπως η Chief Critic του Voguerunway, Sarah Mower, o διεθνής Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Λυδία Καμίτση, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια μόδας, μοιράστηκαν με το κοινό άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της.
https://www.instagram.com/p/B5Xgwh7gWk_/

Στην πορεία της εκδήλωσης ένα απόλυτα θηλυκό “round table discussion” στήθηκε από την συνιδρύτρια του επιτυχημένου ελληνικού brand Zeus+Δione και σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, την  Μαρία Λαλαούνη (CEO & Creative Director του οίκου κοσμημάτων Lalaounis), τη Χριστίνα Μαρτίνη (συνιδρύτρια του Ancient Greek Sandals), την Rianna Kounou, μια Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που διαπρέπει στο Βερολίνο, αλλά και μέσω βίντεο η «βασίλισσα των prints» Μαίρη Κατράντζου. Τη συζήτηση συντόνισε η Emily Zak, Head of Fashion Shows της Vogue International.
https://www.instagram.com/p/B5Xlj4VA-l6/

Μ’ ένα χειροκρότημα που τελειωμό δεν είχε, το κοινό υποδέχτηκε την θρυλική διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour, τη σημαντικότερη προσωπικότητα στο χώρο της παγκόσμιας μόδας και των media για πάνω από 30 χρόνια. Στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα και σε συνέδριο τέτοιου βεληνεκούς, η κ. Wintour έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας μόδας. Μεταξύ άλλων, η κ. Wintour τόνισε ότι «η μόδα, στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, αντιμετωπίζεται ως κάτι αναλώσιμο και κάτι που εστιάζει στο εδώ και τώρα: είναι σπατάλη, είναι υπερβολή, είναι το να μη φοράς ποτέ το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά δημόσια. Δικαίως έχει μπει η βιομηχανία μόδας στο στόχαστρο για αυτή τη συμπεριφορά».
https://www.instagram.com/p/B5XzdqNA2bg/

Τόνισε, επίσης, ότι «η αληθινή μόδα είναι οι ιδέες με διάρκεια. Είναι το ακριβώς αντίθετο από το αναλώσιμο ή το φευγαλέο. Στη Vogue, έχουμε μάθει να διακηρύττουμε δυνατά δύο αξίες: δημιουργικότητα και τέχνη. Ο στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τη μόδα στην αληθινή της διάσταση».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αξίες που πρέπει να υιοθετήσουμε. «Τόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμες οι επιλογές μας, είτε στα υλικά που χρησιμοποιούμε είτε στις συνήθειες με τις οποίες λειτουργούμε.  Αλλά μένουμε στη σκέψη: θα το διορθώσω από αύριο. Αυτό δεν είναι αρκετό. Η βιωσιμότητα ξεκινάει από το σήμερα. Σημαίνει να ξεκινάμε σήμερα με έναν τρόπο ζωής, με ένα κώδικα αξιών και να δουλεύουμε ακόμη παραπέρα για αυτό».

 «Αυτοί οι τρεις πυλώνες, η τέχνη και η δημιουργικότητα, η βιωσιμότητα και η υπεράσπιση των πιστεύω μας, δουλεύουν συνεργατικά ώστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον να γίνουν ένα. Όλοι οι πυλώνες μαζί μάς προσγειώνουν και μας δίνουν κίνητρο σε καιρούς αβεβαιότητας. Καμιά φορά ο κόσμος με ρωτάει αν, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στην Condé Nast, έχω κουραστεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά τόση ενέργεια δουλεύοντας, γιατί δεν έχω ξανασυναντήσει μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγή».

Photo credits: Photos of Mrs Anna Wintour – Darren Gerrish

Other photos: Mr Kokkalias

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!