Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Δυσκολεύεσαι να βγάλεις τον μήνα; Βρήκαμε στο TikTok τις καλύτερες συμβουλές εξοικονόμησης

Μαθήματα διαχείρισης οικονομικών με απλούς όρους



Έχουμε φτάσει σε εκείνη την εποχή του χρόνου που όλοι αναζητούμε μανιωδώς τις καλύτερες συμβουλές για τον προϋπολογισμό μας, έχοντας ξοδέψει το μισθό του Δεκεμβρίου πολύ πριν από τα Χριστούγεννα. Και τα μπλουζ του Ιανουαρίου να μας έχουν ίσως ωθήσει σε μερικές επιπλέον «άχρηστες» αγορές προκειμένου να νιώσουμε καλά – και με την ημέρα πληρωμής να αργή ακόμα, ήρθε η ώρα να πάρουμε έξτρα μέτρα.

Pixel

Είτε είστε στην προσπάθεια για την επίτευξη των σημαντικών στόχων αποταμίευσης που έχετε προγραμματίσει για το 2022 είτε εξακολουθείτε να αγωνίζεστε για να βγείτε από το εορταστικό έλλειμμα, είναι πάντα καλή ιδέα να μάθετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε αυτά τα χρήματα που κερδίζετε με κόπο.

Τα καλά νέα; Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε άλλη μια διάλεξη με δύσκολους κι ακαταλαβίστικους οικονομικούς όρους. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλές συμβουλές προϋπολογισμού που μπορείτε να βρείτε στην αγαπημένη εφαρμογή όλων, το TikTok.

Pixel

Πλέον, εκτός από το ότι είναι εξαιρετική πηγή των σεμιναρίων μακιγιάζ και των νέων «τάσεων» χορού (για να μην αναφέρουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο ρόστερ με όμορφες προσωπικότητες), το TikTok διαθέτει επίσης πολλά προσβάσιμα hacks εξοικονόμησης χρημάτων για να σας ξεπεράσει τον πανικό στα μέσα του μήνα.

 https://www.instagram.com/p/CY-UsZmug_V/

Βάζοντας στην άκρη μετρητά

Το να βάλεις στην άκρη μετρητά αποτελείται βασικά από τον προγραμματισμό του πόσα χρήματα θέλεις να ξοδεύεις κάθε μήνα, τη διάθεση των χρημάτων σε διάφορες πτυχές της ζωής σου, όπως το φαγητό, τη βενζίνη κ.λπ., την ανάληψη του προϋπολογισμού σου σε μετρητά και την πληρωμή για τα πάντα σε μετρητά.

Η ιδέα είναι ότι σε βοηθά να οπτικοποιήσεις τις δαπάνες σου πιο αποτελεσματικά, καθώς επιπλέον σου δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσεις τους τομείς στους οποίους κάνεις τακτικά υπερβολικές δαπάνες. Περισσότερα μπορείς να δεις στον λογαριασμό: (@yasminecamilla) που δείχνει πώς χρησιμοποιεί τη διαχείριση μετρητών για να προετοιμαστεί για τον μήνα:

 https://www.instagram.com/p/CY-Wq7HNHxS/

Ξόδεψε με επίγνωση

Στο λογαριασμό (@herfirst100k) θα δεις ότι δεν χρειάζεται να σταματήσεις να ξοδεύεις χρήματα για να πετύχεις τους οικονομικούς σου στόχους. Αντίθετα, συνιστά τη χρήση μιας τεχνικής που ονομάζεται «τρεις κατηγορίες αξιών».

Υπογραμμίζει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να παρακολουθείς τις αγορές σου και να προσδιορίζεις πού πηγαίνουν τα περισσότερα χρήματα σου. Στη συνέχεια, συνιστά να προσδιορίσεις τρεις τομείς της ζωής σου που σου προσφέρουν τη μεγαλύτερη χαρά – τις «τρεις αξιακές κατηγορίες».

Οι τρεις δικές της κατηγορίες αξίας είναι τα ταξίδια, το φαγητό έξω και τα φυτά. Αφού προσδιορίσεις τη δική σου, έλεγξε ξανά τις αγορές σου και δες εάν ευθυγραμμίζονται με τις κατηγορίες αξίας σου. Εάν όχι, θα μπορούσες να προσδιορίσεις μια περιοχή όπου θα μπορούσες εύκολα να εξοικονομήσεις χρήματα.

 https://www.instagram.com/p/CY-BJ78MDzD/

Προϋπολογισμός με χαμηλό εισόδημα

Ο χρήστης @amoochlife, περιγράφει μια τεχνική προϋπολογισμού ειδικά για άτομα με χαμηλά εισοδήματα ή με μεγάλα ποσά χρέους. Συνιστά να υπολογίσεις πόσα πληρώνεσαι κάθε δύο εβδομάδες, χωρίζοντάς τα σε δύο μισθούς. Στη συνέχεια, εξηγεί, «Θα απαριθμήσεις τα μηνιαία έξοδά σου από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό».

Στη συνέχεια, «θα γράψεις τα ακριβή ή κατά προσέγγιση ποσά δίπλα σε κάθε έξοδο».

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διασφαλίσεις ότι ο πρώτος μισθός σου θα καλύψει τα έξοδα υψηλότερα στη λίστα, όπως ενοίκια και λογαριασμούς, ενώ ο δεύτερος θα καλύψει τις λιγότερο σημαντικές κατηγορίες. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανότατα πιο κατάλληλο για εκείνους που αμείβονται εβδομαδιαία ή ανά δεκαπενθήμερο – καθώς ακούγεται αρκετά δύσκολο να το διαχειριστείς με έναν μηνιαίο προϋπολογισμό.

 https://www.instagram.com/p/CYRvZGxI5_w/

Μην αποταμιεύεις ό,τι απομένει αφού ξοδέψεις, αλλά ξόδεψε ό,τι απομένει μετά την αποταμίευση

Ευγενική προσφορά του λογαριασμού @krish.kara, αυτή η συμβουλή προϋπολογισμού έχει να κάνει με την αλλαγή της νοοτροπίας σου όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αποταμίευσης. Η ιδέα είναι ότι αντί να αποθηκεύεις τα υπολείμματα που απομένουν από μια μεγάλη δαπάνη (πιθανώς περίπου 2 π.), να διαθέτεις ένα ορισμένο ποσό χρημάτων για τον λογαριασμό ταμιευτηρίου σου κάθε μήνα και να ξοδεύεις ό,τι απομένει στον τρέχοντα λογαριασμό σου. Απαιτεί αποφασιστικότητα και θέληση, αλλά πιστεύουμε ότι κάτι θα βάλεις έτσι στην άκρη.

 https://www.instagram.com/p/CY6Z_y3jeel/

Οργάνωσε τους τραπεζικούς σου λογαριασμούς

Η Ellyce, μια δημοφιλής χρηματοοικονομική εκπαιδευτής στο TikTok, εξηγεί τη σημασία της ύπαρξης τουλάχιστον τεσσάρων τραπεζικών λογαριασμών. Δείτε σε τι χρησιμεύει κάθε λογαριασμός, σύμφωνα με την Ellyce:

Λογαριασμός πληρωμής λογαριασμού

Ένας ημερήσιος λογαριασμός δαπανών

Ένας βραχυπρόθεσμος λογαριασμός ταμιευτηρίου ή ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Ένας λογαριασμός για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σας

Καλή επιτυχία και σε καλή μεριά!

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το σωστό timing: σύμπτωση ή καλός συγχρονισμός;

Πώς να διαβάζεις τα μηνύματα που σου στέλνει το σύμπαν!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Δαμάζοντας τις ορμόνες – όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πιο «μαγικό» συστατικό του οργανισμού σου

Το κλειδί μεταξύ άλλων για ύπνο, νεανικότητα, διάθεση μέχρι και σεξουαλική επιθυμία

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να ενεργοποιήσεις τη διαίσθησή σου – την εσωτερική σου πυξίδα

Δεν είναι μύθος, υπάρχει και μπορεί να σε οδηγήσει εκεί που θέλεις να είσαι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 19-26/5

Αποφύγετε να πάρετε οριστικές αποφάσεις για το μέλλον σας

ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπάρχει τελικά αυτό που λέμε αδελφή ψυχή;

Η αγάπη είναι λιγότερο συγκεκριμένη από όσο νομίζουμε, σύμφωνα με την επιστήμη

FOOD

Μούσμουλο: ένα φρούτο με εκπληκτικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

Τα οφέλη που προσφέρει το μούσμουλο στην υγεία σου θα σε ενθουσιάσουν