Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς η διαταραχή μετατραυματικού στρες επηρεάζει την καρδιά σου

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ψυχική υγεία των γυναικών και η υγεία της καρδιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες



Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τις λέξεις «καρδιοπάθεια»; Τι γίνεται με τη «διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)»; Η λαϊκή κουλτούρα μας δείχνει πιο συχνά εικόνες ανδρών που σφίγγουν το στήθος τους ή ανδρών στρατιωτών που επιστρέφουν σπίτι από τον πόλεμο. Η κατανόησή μας για αυτές τις ασθένειες τείνει να επικεντρώνεται στους άνδρες, όταν οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βλάβη από αυτές.

Γιατί η υπάρχουσα έρευνα για τις καρδιακές παθήσεις και το PTSD είναι ανεπαρκής

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Η.Π.Α. γυναίκες. Σχεδόν οι μισές (45%) των γυναικών σε αυτή τη χώρα θα το αναπτύξουν στη ζωή τους — αν και λιγότερες από τις μισές από αυτές γνωρίζουν τον επιπολασμό της.

Το PTSD κέρδισε ευρεία αναγνώριση και μια θέση στο DSM όταν οι βετεράνοι επέστρεψαν τραυματισμένοι από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αλλά σήμερα, οι Αμερικανίδες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες ομολόγους τους να υποφέρουν από PTSD – γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν σε συνδυασμό βιολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων και υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικού τραύματος μεταξύ των γυναικών.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τις δύο καταστάσεις, υποδεικνύοντας ότι το PTSD αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και άνοια (την οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σχεδόν στο διπλάσιο από τους άνδρες, με τα ποσοστά να αυξάνονται). Ωστόσο, αυτή η έρευνα διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό σε άνδρες. Παρατηρείτε ένα ζήτημα;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας είχε ως στόχο να το αλλάξει αυτό, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ PTSD, καρδιακών παθήσεων και άνοιας. Είναι σημαντικό ότι εξέτασε τις γυναίκες στη μέση ηλικία τους, γύρω από τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, όταν αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και άνοιας των γυναικών. Να τι βρήκε.

Η σχέση μεταξύ PTSD, καρδιακών παθήσεων και άνοιας σε γυναίκες μέσης ηλικίας

Η μελέτη περιελάμβανε 274 γυναίκες ηλικίας 45 έως 67 ετών που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, απεικόνιση εγκεφάλου, γενετικές εξετάσεις, αξιολογήσεις για PTSD και γνωστική λειτουργία και πολλά άλλα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερα συμπτώματα PTSD είχαν υψηλότερο IMT καρωτίδας, μια μέτρηση για την περιγραφή του πάχους ορισμένων στρωμάτων των καρωτιδικών αρτηριών. Το εύρημα είναι σημαντικό επειδή η καρωτιδική ΙΜΤ σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της υγείας της καρδιάς ευρύτερα.

Για τις γυναίκες που είναι φορείς του APOEε4, ενός γονότυπου που σχετίζεται με την άνοια, με περισσότερα συμπτώματα PTSD συνδέθηκε με μεγαλύτερο όγκο λευκής ουσίας στον εγκέφαλο (WMHV) σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου. Στους φορείς APOEε4, τα συμπτώματα PTSD συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας, που μετρήθηκαν με τεστ προσοχής, μνήμης εργασίας, σημασιολογικής ευχέρειας, ταχύτητας επεξεργασίας και αντιληπτικής ταχύτητας.

Τι να κάνετε για αυτό

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται ζοφερά, υποδηλώνοντας ότι μια ασθένεια οδηγεί αυτόματα σε μια άλλη. Αλλά με περισσότερες γνώσεις σχετικά με το ποιος κινδυνεύει, μπορούμε να προσαρμόσουμε καλύτερα τις στρατηγικές πρόληψης. Φυσικά, εάν υποψιάζεστε ότι παλεύετε με το PTSD, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Αλλά στο μέτωπο της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου, υπάρχουν πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άνοιας.

Ακολουθούν μερικά μόνο ευρήματα έρευνας που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καρδιά και τον εγκέφαλό σας υγιή για μακροπρόθεσμα:

Η λήψη επαρκούς ποσότητας ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 25% μεταξύ των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό.

Το ανέβασμα 5 ορόφων από τη σκάλα την ημέρα αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 20%.

Οι γυναίκες που έτρωγαν επαρκείς φυτικές ίνες αποδείχθηκε ότι είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η μεσογειακή διατροφή αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 23%.

Η υποστήριξη της κοινότητας είναι χρήσιμη, καθώς η κοινωνική απομόνωση συσχετίστηκε με 28% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D αποδείχθηκε ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας στις γυναίκες κατά 40%.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!