Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Λόγοι για τους οποίους αξίζει να γιορτάζεις τη φιλία περισσότερο από τον έρωτα

5 τρόποι με τους οποίους οι δυνατές φιλίες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας καθώς μεγαλώνετε



Οι περισσότεροι ειδικοί θα πιστώσουν πράγματα όπως η άσκηση, μια θρεπτική διατροφή, λιγότερο άγχος, καλή υγειονομική περίθαλψη και (είτε το πιστεύετε είτε όχι) μια κοινωνική ζωή με υγιείς φιλίες ως το μυστικό για μια μακρά, υγιή ζωή. Έτσι, μετά τη μέρα του αγίου Βαλεντίνου ας δούμε τι ξέρουμε για την Ημέρα του Γαλεντίνου – AKA η γιορτή που γιορτάζει τη γυναικεία φιλία – εξετάζουμε πώς και γιατί οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις υποστηρίζουν την ευημερία μας.

Μια μελέτη του 2023 δείχνει ότι «το να έχεις ισχυρούς δεσμούς τόσο με στενούς κοινωνικούς κύκλους όσο και με εκτεταμένες ομάδες σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία».

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να απομονωθούν. Έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα της μοναξιάς αυξάνεται και ότι τα κοινωνικά δίκτυα συρρικνώνονται με την ηλικία. «Η μοναξιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα μεταξύ των ηλικιωμένων και επηρεάζει σοβαρά την υγεία και την ευημερία», λέει ο Δρ Charlynn Ruan, κλινικός ψυχολόγος και ιδρυτής του Thrive Psychology Group.

Εκεί μπαίνουν οι φιλίες. «Το να έχεις φίλους είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία στα γηρατειά», δηλώνει ο Ruan. Και ενώ η οικογένεια σίγουρα σας βοηθά να καλύψετε το όριο της κοινωνικής σας δραστηριότητας, οι φιλίες προσφέρουν κάτι μοναδικό. «Οι φιλίες έχουν εντελώς διαφορετική επίδραση στην ευημερία μας», λέει ο Howard Pratt, πιστοποιημένος ιατρικός διευθυντής στο Community Health of South Florida, Inc. «Εμείς επιλέγουμε τους φίλους μας. «Δεν επιλέγουμε την οικογένειά μας».

Εδώ είναι πέντε τρόποι που οι δυνατές φιλίες ωφελούν την υγεία και την ευημερία σας…

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Οι δυνατές φιλίες είναι ένα χρυσό εισιτήριο για τη μακροζωία. Μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση 148 διαφορετικών μελετών το 2010 διαπίστωσε ότι οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις ενισχύουν τις «πιθανότητες επιβίωσης» κατά 50%, που σημαίνει ότι σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο. Η έλλειψή τους, από την άλλη πλευρά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: Η έρευνα δείχνει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 26% και 29%, αντίστοιχα.

Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και σωματική υγεία

«Οι φιλίες και η κοινωνική σύνδεση δεν είναι μόνο καλές για την ψυχή – είναι κυριολεκτικά καλές για την υγεία σου», λέει η Δρ Neha Chaudhary, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής ιατρός στο Modern Health.

Η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας, για παράδειγμα — συμπεριλαμβανομένης της 29% μεγαλύτερης πιθανότητας καρδιακής νόσου και 32% μεγαλύτερης πιθανότητας εγκεφαλικού, σύμφωνα με έρευνα. Η μοναξιά μπορεί ακόμη και να σημαίνει ότι παθαίνεις το κοινό κρυολόγημα πιο συχνά. Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε ιούς και αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.

Καλύτερη γνωστική υγεία και μνήμη

«Η τακτική αλληλεπίδραση με τους φίλους μας κρατά κοινωνικά δεσμευμένους, κάτι που είναι σημαντική συμβουλή για τη γνωστική μας υγεία», λέει η Niloufar Esmaeilpour, MSc, RCC, εγγεγραμμένος κλινικός ιατρός στο Lotus Therapy & Counseling Center στο Βανκούβερ. «Η ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το μυαλό ενεργό και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης».

Τα στοιχεία υποστηρίζουν μια σχέση μεταξύ κοινωνικής δραστηριότητας και δεικτών γνωστικής υγείας, όπως η εργασιακή μνήμη, οι οπτικές και χωρικές ικανότητες, η ταχύτητα επεξεργασίας και η συνολική εκτελεστική λειτουργία (ένα σύνολο δεξιοτήτων που περιλαμβάνει πράγματα όπως προγραμματισμός, αυτοέλεγχος και παρακολούθηση οδηγιών). Η μοναξιά έχει τόσο ισχυρή επιρροή στη λειτουργία του εγκεφάλου που μια μελέτη 12 ετών που ακολούθησε ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσε ότι οι γνωστικές ικανότητες μειώθηκαν 20% πιο γρήγορα σε άτομα που ανέφεραν ότι ήταν μοναχικά. Άλλοι διαπίστωσαν ότι η κοινωνική απομόνωση και η χρόνια μοναξιά αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας – η τελευταία κατά 50%.

Μειωμένος κίνδυνος στρες, άγχους και κατάθλιψης

Η φιλία ωφελεί τη συναισθηματική σας υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι ένα εξαιρετικό ανακουφιστικό από το άγχος, επισημαίνει η Esmaeilpour. «Το γέλιο και η απόλαυση με φίλους μπορούν να μειώσουν το άγχος, το οποίο με τη σειρά του έχει θετικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει. «Οι φίλοι παρέχουν επίσης συναισθηματική υποστήριξη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική ευεξία. Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να αντιμετωπίζουμε διάφορες προκλήσεις και το να έχουμε φίλους να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες και τις χαρές μας μπορεί να είναι πηγή παρηγοριάς και δύναμης».

Επιπλέον, η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη. Μια συστηματική ανασκόπηση πολλών μακροχρόνιων μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά είχαν συχνά διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που αναφέρουν σπάνια ή ποτέ αισθήματα μοναξιάς.

Αυξημένη αίσθηση του ανήκειν

«Το να έχεις φίλους δίνει μια αίσθηση του ανήκειν και του σκοπού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν οι άνθρωποι μπορεί να αποσυρθούν από την εργασία και να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο», εξηγεί η Esmaeilpour. Το να έχετε σχέδια, έναν λόγο για να σηκωθείτε και να φύγετε από το σπίτι και να σβήσετε τις οθόνες σας μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να προσθέσετε ζωή και χρώμα στις μέρες σας – ειδικά όταν δεν εργάζεστε πλέον ενεργά.

«Οι κοινωνικές σας συνδέσεις είναι συχνά μια συλλογική αντιπροσώπευση σας και των αξιών σας», τονίζει ο Pratt. «Μερικές φορές οι συνδέσεις μας μπορεί να είναι ένα ηχητικό σανίδι για εμάς και μερικές φορές μπορούν να χρησιμεύσουν για να επιβεβαιώσουν τις απόψεις μας. Ακόμη καλύτερα, το να έχεις φίλους που είναι αρκετά ειλικρινείς ώστε να διαφωνούν μαζί σου», επισημαίνει. «Ο λόγος που αυτό είναι τόσο σημαντικό είναι ότι έρχεται με την κατανόηση ότι αν και μπορεί να μην συμφωνώ μαζί σου, εξακολουθώ να στέκομαι δίπλα σου».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

Προτεινόμενα

CELEBS

Γιάννα Τερζή: «Υπήρξε κακοποίηση από άτομο της ομάδας μου στην Eurovision»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της τραγουδίστριας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

CELEBS

Μάρα Ζαχαρέα: Oι εξωτικές φωτογραφίες από το ταξίδι της στο Μαρόκο

«Ταξίδια… Το παράθυρο του νου στον κόσμο», έγραψε στο instagram