Skip to main content

SELF-LOVE

Δείτε πώς η εξάσκηση της καλοσύνης μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία

Πώς να ασκήσετε την καλοσύνη με την οικογένειά σας και να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία



Μια μελέτη του 2022 στο The Journal of Positive Psychology διαπίστωσε ότι οι πράξεις καλοσύνης μπορούν να παράγουν μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία από ορισμένες τεχνικές γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το να είσαι ευγενικός με τους άλλους ενισχύει την κοινωνική σύνδεση, κάτι που δεν παρατηρείται συνήθως στη CBT. Αυτός ο τύπος «προκοινωνικής συμπεριφοράς» μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της ικανοποίησης από τη ζωή, διαπίστωσαν ερευνητές της μελέτης.

Μια παλαιότερη μελέτη στο The Journal of Social Psychology ανέφερε πώς ένιωθαν οι άνθρωποι αφού εφάρμοσαν ευγενικές πράξεις ή τις έκαναν σε διάστημα επτά ημερών. Το να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας ή με οποιονδήποτε άλλο –ακόμη και να βλέπουμε την καλοσύνη στην πράξη–μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε περισσότερο, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερη ψυχική ευεξία και να μειώσει τη μοναξιά.

Η καλοσύνη δεν είναι μόνο καλή για την ψυχική υγεία. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς και η εμπειρία λιγότερων πόνων και ενοχλήσεων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει σεροτονίνη, τη χημική ουσία του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι μας κρατά ήρεμους και χαρούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί από εμάς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας, παλεύουμε με την ψυχική υγεία, αυτός μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να έχετε όλοι μαζί μια τόσο αναγκαία ώθηση (και να βοηθήσετε να συνεχίσετε να μεγαλώνει η καλοσύνη στους οικογενειακούς και κοινωνικούς σας κύκλους).

Πώς να ασκήσετε καλοσύνη με την οικογένειά σας και να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία

Εδώ είναι μερικές ιδέες.

Επισκεφθείτε ένα ίδρυμα ηλικιωμένων: Πάρτε τα παιδιά σας να επισκεφθούν ένα τοπικό ίδρυμα ηλικιωμένων. Αφιερώστε λίγο χρόνο συζητώντας, διαβάζοντας ή παίζοντας παιχνίδια με τους κατοίκους.

Δωρίστε παιχνίδια και ρούχα: Ζητήστε από τα παιδιά σας να επιλέξουν παιχνίδια και ρούχα που δεν χρησιμοποιούν πλέον για να δωρίσουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Φτιάξτε πακέτα φροντίδας: Δημιουργήστε πακέτα φροντίδας για άστεγους ή άτομα χωρίς πόρους. Συμπεριλάβετε βασικά στοιχεία και προσωπικές σημειώσεις ενθάρρυνσης.

Μοιράστε γλυκά: Ψήστε μπισκότα ή κέικ και παραδώστε τα σε γείτονες, τοπικούς πυροσβεστικούς σταθμούς ή κοντινά κοινωφελή σας ιδρύματα.

Γράψτε ευχαριστήριες κάρτες: Γράψτε ευχαριστήρια κάρτες σε βοηθούς της κοινότητας όπως δάσκαλοι, βιβλιοθηκονόμοι, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ή ταχυδρομικοί υπάλληλοι.

Κεράστε έναν καφέ: Σε μια καφετέρια ή ένα φαστ φουντ, πληρώστε για την παραγγελία του ατόμου που βρίσκεται πίσω σας.

Αφήστε ωραίες σημειώσεις post it: Αφήστε θετικές σημειώσεις σε βιβλία της βιβλιοθήκης, σε παγκάκια πάρκων ή σε άλλους δημόσιους χώρους.

Προσθέστε βιβλία σε μια μικρή βιβλιοθήκη: Βρείτε την πλησιέστερη Μικρή Δωρεάν Βιβλιοθήκη στη γειτονιά σας και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαλέξουν μερικά βιβλία από το σπίτι σας για να τα αφήσουν για να τα βρουν οι άλλοι.

Κάντε κομπλιμέντα: Περάστε μια μέρα δίνοντας ειλικρινή κομπλιμέντα σε άτομα που συναντάτε, διδάσκοντας στα παιδιά σας τη δύναμη των καλών λέξεων.

Είτε περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, είτε δωρίζετε αγαθά σε ανθρώπους ή ζώα που έχουν ανάγκη, είτε απλώς είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας κάνοντας κάτι που σας αρέσει (ή το προσωπικό μου αγαπημένο: αφήνοντας ευχάριστα μηνύματα σε αυτοκόλλητες σημειώσεις στο σπίτι ή σε κουτιά μεσημεριανού γεύματος), υπάρχει σίγουρα περισσότερο χώρο στον κόσμο —και στις οικογένειές μας— για καλοσύνη. Και αν αυτό προσφέρει ενίσχυση της ψυχικής υγείας, τότε τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Δείτε το νέο video της Mitski για το “Star”

Η επιτυχημένη τραγουδοποιός επανενώνεται με την επί χρόνια συνεργάτιδά της, Maegan Houang, για τις ανάγκες του νέου της visual για το The Land Is Inhospitable and So Are We