Skip to main content

SELF-LOVE

6 τρόποι για να μάθεις να συγχωρείς τα προσωπικά σου λάθη

Πώς να σταματήσεις να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου και να αγκαλιάσεις τις αδύναμες στιγμές σου



Το να μάθεις να ξεχνάς και να συγχωρείς τα προσωπικά σου λάθη υιοθετώντας μια πιο φιλική προς τον εαυτό σου συμπεριφορά, μπορεί καμιά φορά να σου φαίνεται πρόκληση. Είναι όμως μια πολύτιμη διαδικασία για την προσωπική σου ανάπτυξη και ευημερία. Ακολουθούν έξι στρατηγικές κινήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Μάθε να είσαι συμπονετική προς τον εαυτό σου

Κατανόησε ότι το να κάνεις λάθη είναι κομμάτι του να είσαι άνθρωπος. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με καλοσύνη και κατανόηση, αποφεύγοντας τη σκληρή αυτοκριτική. Αναγνώρισε το λάθος σου, αλλά κατάλαβε ότι δεν καθορίζει την αξία σου ως άτομο.

Εστίασε στα διδάγματα

Αντί να μένεις στο ίδιο το λάθος, εστίασε στα μαθήματα που μπορείς να πάρεις από αυτό. Τι έμαθες για τον εαυτό σου, τους άλλους ή την ίδια την κατάσταση που εξελίχθηκε διαφορετικά από ό,τι περίμενες; Πώς μπορείς να εφαρμόσετε αυτή τη γνώση για να αποφύγεις παρόμοια λάθη στο μέλλον; Η αλλαγή της εστίασής σου από το σφάλμα στα μαθήματά του μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις.

Χρησιμοποίησε τη διαδικασία της γνωστικής αναπλαισίωσης

Αναδιατύπωσε την άποψή σου για το λάθος θεωρώντας το ως ευκαιρία για ανάπτυξη. Αντί να το βλέπεις ως αποτυχία, δες το ως μια ευκαιρία βελτίωσης. Αναπλαισιώνοντας το λάθος με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αλλάξεις την αφήγηση που το περιβάλλει και να μειώσεις τον συναισθηματικό του αντίκτυπο.

Εξάσκησε την ενσυνειδητότητα

Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορούν να σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις την επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου χωρίς επίκριση. Όταν προκύπτουν σκέψεις για λάθη του παρελθόντος, αναγνώρισέ τες χωρίς να παρασυρθείς σε αρνητικές συζητήσεις με τον εαυτό σου. Εξασκήσου στο να αφήνεις αυτές τις σκέψεις και να επιστρέφεις την εστίασή σου στην παρούσα στιγμή.

Ζήτησε υποστήριξη από άλλους

Μοιράσου τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σου με έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η συζήτηση για τα λάθη σου με άλλους μπορεί να προσφέρει επικύρωση και υποστήριξη. Επιπλέον, το να ακούς για τις εμπειρίες των άλλων μπορεί να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι δεν είσαι μόνη στους αγώνες σου.

Ασχολήσου με θετικές δραστηριότητες

Ασχολήσου με δραστηριότητες που σου φέρνουν χαρά, πληρότητα και αίσθηση ολοκλήρωσης. Βρες ένα χόμπι, αφιέρωσε χρόνο σε αγαπημένα πρόσωπα ή εθελοντισμό και γενικά εστίασε σε θετικές εμπειρίες. Θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις την προσοχή σου από λάθη του παρελθόντος, θέτοντας το βλέμμα σου προς ένα λαμπρό μέλλον.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του