Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και πώς θα ανακουφιστείς πιο γρήγορα από αυτά;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, σε μια εποχή που βρίσκεται σε έξαρση



Η γαστρεντερίτιδα βρίσκεται σε έξαρση εδώ και καιρό, όμως δεν είναι λίγοι όσοι αδυνατούν να διακρίνουν τα βασικά της συμπτώματα από αυτά μιας τροφικής δηλητηρίασης. Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη του πεπτικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο ή βακτήριο και τα συμπτώματά της επικεντρώνονται στο στομάχι και το έντερο. Η εν λόγω λοίμωξη συνήθως μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης ή αλλοιωμένης τροφής, ή από την επαφή με άτομο που νοσεί.

Pixel

Παρά το γεγονός ότι και στη γαστρεντερίτιδα και στην τροφική δηλητηρίαση τα συμπτώματα εντοπίζονται κατά βάση στο πεπτικό, τα συμπτώματα της πρώτης εκκινούν με ήπιους όρους και εκδηλώνονται σταδιακά, ενώ εκείνα της τροφικής δηλητηρίασης ξεκινούν απότομα και είναι πιο έντονα.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας μοιάζουν με εκείνα της ιογενούς, είναι όμως λίγο πιο έντονα και μπορεί κανείς να ανεβάσει πιο ψηλό πυρετό. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα, όπως μαρτυρά το όνομά της, οφείλεται σε ιό - συνήθως νοροϊό, και τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και ταλαιπωρούν λιγότερο τον οργανισμό.

Pixel

Ανάμεσα στα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συγκαταλέγονται οι ναυτίες και οι  ενοχλήσεις στο στομάχι με τάση για εμετό, η ανορεξία, ο πόνος στην κοιλιά και οι κοιλιακές κράμπες, η διάρροια και ο εμετός. Επιπλέον μπορεί να σημειωθεί χαμηλός πυρετός και δέκατα, έως 38 βαθμούς Κελσίου. Πιο σπάνια σημειώνεται τάση για λιποθυμία και αδυναμία. Τα εν λόγω συμπτώματα συνήθως είναι πιο έντονα το πρώτο 24ωρο και υποχωρούν σταδιακά. Η νόσηση διαρκεί περίπου τρεις μέρες.

Εάν πρόκειται για ενήλικους, η αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας πραγματοποιείται μέσα από ανάπαυση, σωστή ενυδάτωση και διατροφή. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, η επικοινωνία μια γιατρό είναι απαραίτητη. Η κατανάλωση μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε μορφή ηλεκτρολυτών μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν ο ασθενής είναι παιδί ή νήπιο, τότε είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη εγρήγορση, μιας που η αφυδάτωση είναι πιο εύκολο να σημειωθεί.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι για να αυξήσεις τη γονιμότητά σου

Απλά και φυσικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

ΥΓΕΙΑ

6 ενδείξεις έλλειψης βιταμίνης D και όλα όσα μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπισή της

Πώς να καταλάβεις ότι αντιμετωπίζεις έλλειψη μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης και όλες οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσεις στη συνέχεια

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Έχεις λεπτά χείλη; Με αυτά τα tips θα εφαρμόσεις το κραγιόν τέλεια

Το μακιγιάζ των χειλιών ποτέ δεν υπήρξε πιο εύκολη υπόθεση