Skip to main content

SINGLES

Πώς να αναβάλλεις την αναβλητικότητα

Μήπως  ήρθε η ώρα να σταματήσεις εσύ η ίδια να σαμποτάρεις τον εαυτό σου; 


Τζίνα Σπάρτακου


Να φανταστείς ότι μέχρι να ξεκινήσω να γράφω αυτό το άρθρο έβαλα σκούπα, έφτιαξα αρακά σβησμένο με κρασί και λεμόνι, βγήκα έξω τίναξα τη λεμονιά γιατί δεν είχα λεμόνια, χτένισα το σκύλο και μετά τη γάτα. Αν είχα καναρίνι, θα χτένιζα και το καναρίνι… 
Ένα άρθρο αφιερωμένο σε όλα τα κορίτσια που πρώτα χαζεύουν κανένα τρίωρο και στο παρά πέντε ξεκινάνε να διαβάσουν. Σε εκείνες που πνίγονται στη δουλειά, δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν και στο τέλος τρέχουν και δεν φτάνουν. Που δεν αρχίζουν γυμναστήριο γιατί  ακόμη δεν έχει ανοίξει ο καιρός, δεν γράφονται  στα Αγγλικά γιατί περιμένουν πρώτα να βρουν δουλειά, δεν πληρώνουν ποτέ τους λογαριασμούς τους πριν λήξουν, δεν κάνουν παιδί γιατί έχουμε οικονομική κρίση. 
Αναβολή στην αναβολή τελικά τίποτε δεν ξεκινά στην ώρα του και το μόνο που σου μένει, είναι μια πικρή γεύση ότι δεν είσαι και τόσο ικανή στη δουλειά, στα μαθήματα, στη ζωή σου. Δεν είναι αυτό. Απλά είσαι αναβλητική. 
Κι όμως υπάρχουν απλοί τρόποι για να την τιθασεύσεις.

postbig.jpg


Βάλε προτεραιότητες: Κάθε μέρα στη δουλειά σε περιμένει μια ατελείωτη λίστα από θέματα που πρέπει να λύσεις. Παθαίνεις πανικό, ασχολείσαι με τα επουσιώδη και σου μένουν για το τέλος τα κυριότερα. 
Η καλύτερη λύση είναι να ξεχωρίσεις από την αρχή τις τρεις πιο σημαντικές δουλειές και να κάνεις μόνο αυτές. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις τι είναι σημαντικό σε μια ημέρα και τι όχι και να προχωρήσεις πιο αποτελεσματικά.

Ξεκίνα με μικρά βήματα: Αν ένα project σου φαίνεται βουνό, ξεκίνα με ένα κομμάτι μικρό και πολύ απλό. Αυτό θα σε βάλει εύκολα μέσα στο κλίμα και χωρίς να το καταλάβεις θα έχεις ήδη ξεκινήσει να εργάζεσαι. Αν για παράδειγμα θέλεις να αρχίσεις να τρέχεις κάθε μέρα και τελικά δεν ξεκινάς ποτέ, απλά βάλε τα αθλητικά σου και κάνε μια μικρή βόλτα το τετράγωνο. 

Απομάκρυνε από κοντά σου τους πειρασμούς: κινητό και τάμπλετ. 

Σκέψου συνδυασμούς που θα κάνουν τη δουλειά πιο ευχάριστη: Αν για παράδειγμα πρέπει να σηκώσεις τα μάλλινα και να καθαρίσεις την ντουλάπα σου, ένα καλό κόλπο για να πλησιάσεις την ντουλάπα, είναι να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική και να ξεκινήσεις το μάζεμα με ρυθμό. Να δεις που θα τα καταφέρεις.

Χώρισε την δουλειά σε κομμάτια και προσέφερε στον εαυτό σου ένα bonus για κάθε κομμάτι που τελειώνεις. Αν έχεις να γράψεις ένα μεγάλο κείμενο ή να διαβάσεις στο πιάνο μια σονάτα, χώρισε το κομμάτι σε μέρη ή σε σελίδες και μόλις τελειώνεις το κάθε μέρος κάνε στον εαυτό σου δώρο μια βόλτα στο μπαλκόνι ή στο ψυγείο για ένα παγωτίνι. Έτσι δεν θα σου φανεί βουνό και κάθε φορά που θα γυρίζεις για να τελειώσεις την δουλειά, θα σου φαίνεται και λιγότερο δύσκολο.
Βρες παρέα: Είναι ο τέλειος τρόπος για να διαβάσεις ένα μάθημα, να ξεκινήσεις γυμναστήριο, ή να ολοκληρώσεις το πακετάρισμα της μετακόμισης που δεν τελειώνει με τίποτε. Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν ευκολότερα όταν έχεις παρέα.

Αποδέξου οτι δεν μπορεί όλα να είναι τέλεια και μην είσαι πάρα πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου. Από τις πιο σημαντικές αιτίες της αναβλητικότητας είναι ο φόβος της αποτυχίας και η τελειομανία. Αν περιμένεις να ξεκινήσεις κάτι όταν όλες οι συνθήκες θα είναι σούπερ ευνοικές, δεν θα το κάνεις ποτέ!

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα