Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να μείνεις μακριά από τη συναισθηματική φόρτιση στις φετινές γιορτές

Προστάτεψε τον εσωτερικό σου κόσμο για να περάσεις όμορφες στιγμές



Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Στολισμένα δέντρα, πολύχρωμα λαμπάκια και χρυσές γιρλάντες κοσμούν το σπίτι, τα μπαλκόνια, πλατείες, δρόμους κεντρικούς. Όλοι φοράμε τα καλά μας, ανταλλάσσουμε δώρα και ευχές, περιμένοντας τα πυροτεχνήματα του ρεβεγιόν. Αφού όλα γύρω σου δείχνουν τόσο μαγικά, εσύ γιατί αισθάνεσαι την ιδιαίτερη αυτή ατμόσφαιρα να σε βαραίνει; Πρώτον ηρέμησε, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται άγχος, μοναξιά, συναισθηματική πίεση μέσα σε όλη αυτή την "ιδανική" κατάσταση και δεύτερον μπορείς να απαλλαγείς από κάθε αρνητικό συναίσθημα και να χαρίσεις στον εαυτό σου τις πιο μαγικές διακοπές Χριστουγέννων, κομμένες και ραμμένες στην δική σου ιδιοσυγκρασία, αρκεί να φροντίσεις τον εσωτερικό σου κόσμο, διατηρώντας την ηρεμία που χρειάζεσαι.

 

 

Δώσε προσοχή σε όλα όσα σε κάνουν πραγματικά χαρούμενη. Αρχικά είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις ποιες είναι εκείνες οι στιγμές, τα συναισθήματα, οι πράξεις που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχισμένη στα αλήθεια. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσεις μέσα σε όλη αυτή την εύθυμη ατμόσφαιρα αφού πολλά από όσα ζούμε κάθε χρόνο στις γιορτές, συμβαίνουν γιατί έτσι έχουμε συνηθίσει και όχι γιατί ανήκουν ανάμεσα στα «θέλω» μας. Αν για παράδειγμα το ζήτημα των δώρων, δεν έχει και τόση σημασία για εσένα, ίσως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις τον τρόπο που θέλεις να προσφέρεις.

Ναι μεν να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, αλλά… Ναι δεν λέω, οι διακοπές των γιορτών είναι μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση, ανανέωση και ανατροφοδότηση των δυνάμεων σου, όμως μην αφήνεις στην άκρη εκείνα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά στην καθημερινότητα σου, επειδή θέλεις απεγνωσμένα να ξεφύγεις από αυτή. Αφιέρωσε χρόνο στην άθλησή σου, που σου επιτρέπει να αισθάνεσαι όμορφα ή στον εαυτό σου για να απολαύσεις την ρουτίνα περιποίησης σου.

 

 

Φρόντισε η επίγνωση να συνοδεύει τις πράξεις σου. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε τις ημέρες αυτές και πέφτουμε σε συναισθηματικές παγίδες είναι ο τρόπος που χειριζόμαστε ορισμένα θέματα. Για παράδειγμα τα γλυκά ή τα κανα δύο ποτηράκια παραπάνω που σίγουρα θα πιείς, αντί να τα ευχαριστηθείς, γεμίζεις τον εαυτό σου με τύψεις και ενοχές. Γιατί έφαγα και αυτό το μελομακάρονο και γιατί δεν σταμάτησα στο πρώτο ποτήρι κρασί και πάει λέγοντας. Έχοντας αποφασίσει από πριν, χωρίς να στερηθείς όσα αγαπάς, να  αποφύγεις τις υπερβολές, τότε μόνο θα παραμείνεις ευχαριστημένη με τον εαυτό σου.

 

 

Και οι προσδοκίες σου; Μήπως τελικά καλό θα ήταν να αλλάξουν; Αρκετά συχνά συμβαίνει να έχουμε πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες για την περίοδο αυτή, απλώς και μόνο επειδή τα πάντα γύρω μας πρέπει να μοιάζουν «μαγικά». Το τέλειο δείπνο την παραμονή των Χριστουγέννων, το ρομαντικό φιλί κάτω από τα πυροτεχνήματα, τα πλούσια δώρα μπροστά από το δέντρο. Σταμάτα να προσπαθείς να τελειοποιήσεις την στιγμή και απλώς απόλαυσέ τη. Και να θυμάσαι πως η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στις μικρές στιγμές που συνήθως περνούν απαρατήρητες, όμως σου χαρίζουν τις πιο γοητευτικές αναμνήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του